6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Uleiul esential de busuioc. Ce beneficii are si cum se administreaza

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta medicinala foarte aromata, folosita pentru condimentarea mancarurilor. Totusi, pe langa aroma sa placuta, acesta are si multiple beneficii pentru sanatate, in special pentru stimularea imunitatii. De asemenea, extractul de busuioc sau uleiul esential de busuioc si-a dovedit eficienta in multe afectiuni, facandu-l una dintre cele mai importante ierburi aromatice din prezent.

Uleiul esential de busuioc este distilat din planta inflorita. Iata ce beneficii are si cum se utilizeaza corect:

Uleiul esential de busuioc – Beneficii

Acest tip de ulei are urmatoarete efecte terapeutice: este eficient in afectiunile respiratorii, tuse, anti virusi, elimina mucusul si senzatia de greata si voma, este antispasmodic, antiinflamator la infectii ale pielii, relaxant si analgezic la dureri de cap si stres, intareste sistemul imunitar, este linistitor si relaxant.

Utilizari:

-in aromaterapie ajuta la: ameliorea durerii de cap si anxietate, imbunatateste simtul mirosului dupa o raceala, ajuta in caz de tuse, raguseala si nas infundat si ajuta la o mai buna concentrare. In odorizant se pune apa calduta si 3-4 picaturi de ulei esential.

-compresele cu acest ulei ajuta la vindecarea ranilor si a piscaturilor de insecte. O compresa fierbinte este un mod eficient de a trata multe probleme ale pielii, ca de exemplu injectiile, sau durerile mulsculare de natura reumatica. Cantitatea de ulei depinde de suprafata pielii pe care aplicati compresia: 2 picaturi pentru suprafete mici, 6-8 picaturi pentru suprafete mari.

-in baie, ajuta la relaxare. Uleiurile se adauga inainte de a incepe baia si nu mai devreme, deoarece datorita caldurii ele se evapora foarte usor. Astfel, pentru o baie se pun 4-6 picaturi de ulei esential (sau 4-6 picaturi de amestec) in 2-3 linguri de lapte nedegresat sau 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in cada si se amesteca bine. Baia va dura 10-20 minute.

-la masaj ajuta in caz de indigestie si crampe menstruale.

Intern: se administreaza cate 5 picaturi de ulei esential de busuioc, de 3 ori pe zi, in apa calduta, sub indrumarea unui specialist.

Uleiul esential de busuioc – Beneficii pentru sanatate

-Trateaza problemele respiratorii, precum astmul, fluidizeaza secretiile pulmonare, amelioreaza congestia sinusurilor si pierderea mirosului daca este utilizat sub forma de inhalatii si masaj.

  • Inhalatiile: se toarna intr-un vas 1 litru de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei esential. Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.
  • Masajul: se adauga 4-6 picaturi de ulei esential in aproximativ 10 ml ulei de masaj. Se maseaza zona cu probleme.

-Busuiocul este considerat un antidepresiv deoarece poate afecta pozitiv functia creierului in cortex, ajutand la stimularea neurotransmitatorilor care regleaza hormonii responsabili pentru a ne face fericiti si energici. Masat pe talpi inainte de somn va ajuta sa dormiti, relaxeaza, dar cel mai important, va linisti intregul corp.

-Lupta impotriva bolilor. Acesta are capacitatea de a ajuta la combaterea efectelor cauzate de radicalii liberi, protejand in acelasi timp structura ADN-ului si celulele.

-Are rol antiinflamator. Acesta auta la scaderea inflamatiei (ex: boala cardiaca, artrita reumatoida si afectiunile inflamatorii intestinale). Totodata, datorita efectului antiinflamator, uleiul acesta are efect benefic si in tratamentul otitei, calmand durerea provocata de infectie. Sfat: se maseaza urechea pe exterior cu ulei diluat. Nu se pune inauntru!

-Are proprietati antibacteriene puternice.  Acest tip de ulei este considerat un antibiotic natural puternic, ce contribuie la combaterea infectiilor. Este foarte eficient in caz de viroze si amelioreaza febra.

-Amelioreaza durerile de cap, nevralgiilor. Practicantii Ayurvedei recomanda busuiocul ca remediu natural ce poate ajuta la ameliorarea migrenelor [8]. Acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a ameliora presiunea sinusurilor si se recomanda difuzarea uleiului esential de busuioc pentru a reduce cefaleele.

-Uleiul esential de busuioc calmeaza durerile musculare si articulare.

-Ajuta functia hepatica si ajuta la detoxificarea organismului.

-Imbunatateste sanatatea inimii. Acesta ajuta muschii care controleaza functia vaselor sanguine sa se contracte si sa se relaxeze, imbunatatind tensiunea arteriala sanatoasa.

-Uleiul esential de busuioc imbunatateste digestia. Busuiocul echilibreaza acidul din organism si restabileste nivelului adecvat al pH-ului. Acesta reduce balonarea si retentia de apa, pierderea poftei de mancare, crampe de stomac, reflux acid, ucide paraziti intestinali, trateaza indigestia, greata si spasmele gastrice.

-Este antifungic. Datorita efectului antimicrobian, uleiul esential de busuioc lupta impotriva virusurilor si infectiilor. Aceste trateaza micozele si infectiile cu ciuperci.

-Emenagog (stimuleaza sau regleaza menstruatia) si scade intensitatea crampelor menstruale.

-Imbunatateste igiena cavitatii bucale. Acesta lupta impotriva bacteriilor din gura, care provoaca probleme dentare (carii, tartru si respiratie urat mirositoare).

Precautii si contraindicatii

Atentie, uleiul esential nu se foloseste nediluat!

Uleiul esential de bucuioc nu este potrivit pentru copii, dar nici in cazul femeilor insarcinate, deoarece are efect de stimulare menstrual!

Vezi si:

Apa de busuioc, un adevarat „elixir” al tineretii si al sanatatii

Lichior de busuioc. Reteta simpla a unei bauturi „regale”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole