6.7 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Uleiul de tamaie. Ce beneficii pentru sanatate are „regele” uleiurilor

Uleiul de tamaie. Tamaia este folosita inca din cele mai vechi timpuri in ritualuri de tamaiere, in templele din Ierusalim. Aceasta este o rasina parfumata ce se extrage din seva copacilor Boswellia, rasina pe care ei o secreta pentru a se proteja de micii pradatori. Tamaia se distileaza cu aburi si se obtine uleiul esential. In prezent, uleiul esential de tamaie este considerat „regele” uleiurilor datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate.

Folosit in candela de aromaterapie, uleiul de tamaie ajuta la purificarea aerului din camera, tine insectele la distanta, descongestioneaza caile respiratorii, relaxeaza, ajuta la un somn linistit si calmeaza durerea de cap. Totodata, printre multiplele beneficii ale utilizarii lui se numara si efectele sale in sprijinirea sistemului imunitar, contributia in combaterea starilor emotionale negative, dar si in cazul tumorilor.

Iata, mai jos, ce poate trata cu ulei de tamaie si cum se administreaza:

  • Uleiul de tamaie, un bun remediu impotriva celulelor canceroase

Uleiul are proprietati antibacteriene, antidepresive, antiseptice si sedative. Acesta contine antioxidanti care reduc riscul de boli, fiind o arma puternica impotriva cancerului, deoarece ajuta la distrugerea celulelor canceroase asociate cu cancerul ovarian, cerebral, mamar, colon, gastric, pancreatic si de prostata .

Se pare ca in urma unui studiu realizat de Universitatea din Leicester din Marea Britanie a constatat ca Akba – un compus chimic din rasina, distruge celulele canceroase, fara a le afecta pe cele sanatoase.

Este recomandat ca uleiul esential de tamaie sa fie administrat sub indrumarea unui specialist instruit si autorizat. Acesta poate prescrie diferite forme si combinatii de tratament cu uleiuri esentiale.

  • Uleiul de tamaie previne insomnia si te scapa de anxietate

Pus intr-un difuzor, tamaia are efect sedativ. Acesta ajuta la un somn mai linistit, scade tensiunea nervoasa, anxietatea si amelioreaza stresul.

De asemenea, poti aplica cate o picatura de ulei de tamaie pe fiecare tampla si sa masezi usor pentru a diminua stresul si pentru a evoca un sentiment de calm interior.

  • Tamaia intareste sistemul imunitar

Datorita proprietatilor antiseptice, acest tip de ulei ajuta la intarirea imunitatii. Tot ce trebuie sa faci este sa-l difuzezi in camera pe timp de noapte.

  • Uleiul de tamaie are efect antiinflamator

Acesta contine substante antiinflamatoare, reduce durerile articulare sau musculare legate de boli ca: artrita, osteoartrita, ajuta in tulburari digestive (boala Crohn, colita ulcerativa) si astm.
Pentru a calma durerea in artrita, se amesteca uleiul de tamaie cu un ulei de baza si se maseaza zonele cu probleme atat pe parcursul zilei, cat si inainte de culcare.

  • Tamaia este un bun remediu in afectiunile respiratorii

In caz de tuse si flegma la nivelul tractului respirator si al plamanilor, tamaia reprezinta cel mai bun remediu. Acesta poate ameliora bronsita, dar si congestia tractului nazal, a laringelui, faringelui, a bronhiilor si a plamanilor. Totodata, efectul sau antiinflamator ajuta la relaxarea pasajelor nazale, ceea ce scade riscul unui episode astmatic.  

In caz de raceala si congestie nazala, se pun 6 picaturi de ulei esential de tamaie intr-un vas cu apa fierbinte si se apleaca apoi deasupra acestui vas cu un prosop pus pe cap. Se inspira vaporii emanati timp de cel putin 5 minute, adaugand mai multa apa fierbinte in cazul in care este necesar.

  • Uleiul de tamaie are efect anti-aging, intarzie imbatranirea

Uleiul acesta ajuta la mentinerea si stimularea procesului de regenerare a celulelor si tesuturilor sanatoase. Totodata, acesta mai ajuta si la eliminarea petelor solare, indepartarea micro-ridurilor din jurul ochilor si a obrajilor si tonifierea pielii de pe corp.  

Cu ajutorul unui disc demachiant, se aplica uleiului de tamaie in zona ridurilor. Specialistii recomanda aplicarea unui amestec format din ulei esential de tamaie impreuna cu un ulei de baza (ulei de nuca de cocos, ulei de migdale). De asemenea, poti adauga cateva picaturi de ulei esential de tamaie si in crema hidratanta.

Pe langa cele enumerate mai sus, uleiul d tamaie mai ajuta si la vindecarea ranilor provocate de taieturi, zgarieturi, arsuri, reduce si estompeaza cicatricile, amelioreaza simptomele prezente in cazul gutei, elimina negii de pe piele si reduce umflaturile provocate de intepaturile de insecte.

Iata cum poti prepara uleiul de tamaie:

Uleiul de tamaie se poate cumpara de la magazinele naturiste, insa il poti prepara si singur acasa. Iata cum se procedeaza:

Se pune tamaia (rasina) la congelator apoi se zdrobeste bine intr-un mojar sau se macina cu rajnita de cafea. La 20-25 g tamaie pulbere se adauga 100 ml ulei. Se amesteca tamaia cu uleiul si se pune pe baie de apa, incalzind incet. Se lasa jumatate de ora, la foc mic. Dupa acest timp, se ia de pe foc si se lasa vasul la racit in oala cu apa, apoi se filtreaza dupa o zi. Trebuie sa stea o zi sa traga, dupa care se poate pune uleiul in borcan/sticla.

Acest ulei se foloseste pur sau adaugat in creme.

Uleiul esential de tamaie nu are efecte adverse cunoscute, dar din motive de siguranta si preventie, nu ar trebui folosit in sarcina sau alaptare.

Unguent pentru atrita cu tamaie, smirna si ghimbir. Reteta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] 3. Poate ajuta la lupta impotriva cancerului. Cercetarile sugereaza ca beneficiile tamaiei pot include capacitatea de a ajuta la lupta impotriva cancerului. Uleiul de tamaie se formeaza prin luarea rasinii din trunchiul copacului si prin purificarea acestuia. Studiile au aratat ca uleiul de tamaie poate ucide celulele canceroase protejand in acelasi timp celulele sanatoase din organism. AKBA este legata de protectia impotriva cancerului de creier, de san, colon, pancreatic, prostata si stomac. Tamaia este, de asemenea, capabila sa consolideze sistemul imunitar prin prevenirea infectiilor, reducerea inflamatiei si echilibrarea hormonilor. Vezi si: Uleiul de tamaie. Ce beneficii pentru sanatate are „regele” uleiurilor […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole