Uleiul de catina. Conform cercetarilor efectuate in ultimii ani, s-a dovedit faptul ca aceste bobite mici de catina au un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume. In compozitia chimica a fructelor de catina predomina vitamina C, o serie de pigmenti carotinoidici care le dau culoarea portocalie, un ulei gras, in care sint dizolvati acesti pigmenti, vitaminele B, si B2, acid folic, acizi grasi si fito-steroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc.
Datorita acestei compozitii chimice complexe, fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala. Foarte apreciat si recomandat de specialisti este uleiul de catina, utilizat cu succes de mii de ani in diferite afectiuni, datorita actiunii antiinflamatorii, antibacteriene si sedative.
Ulei de catina – Beneficii
-Ulei de catina este eficient in afectiunile de stomac
Acesta are rolul de a trata mucoasa stomacului si de a o regenera. Uleiul este prescris in caz de gastrita si ulcer. Se consuma cate 1 lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 1 luna. De asemenea, uleiul de catina trateaza aciditatea ridicata – se administreaza dimineata 1 lingurita de ulei amestecat cu 1 lingura de bicarbonat de sodiu.
-Uleiul de catina este indicat pentru intarirea sistemului imunitar
Se administreaza cate 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere, timp de 2-4 saptamani. Vezi si: Suc de catina. Ce se intampla daca bei zilnic un pahar de suc
-Utilizarile uleiului de catina in geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetarile recente o recomanda si in oncologie, avand capacitatea de a inhiba dezvoltarea unor tumori. Acesta prezinta numerosi anioxidanti in continutul sau, luptand impotriva oricarui tip de cancer. Poate ajuta in preventia cancerului de piele aplicat ca lotiune hidratanta.
-Uleiul de catina este folosit si in tratamentul reumatismului
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si analgezice,uleiul de catina actioneaza in mod asemanator cu medicamentele destinate tratarii reumatismului. Se recomanda o cura de 1 luna,timp in care se iau 2 picaturi de ulei de catina cu o lingurita cu miere, de 3 ori pe zi.
-Dupa cum spuneam si mai sus, uleiul de catina are puternice proprietati antiinflamatoare
Acesta poate fi utilizat atat ca uz intern petru infectiile generale, cat si ca topic local pe zonele inflamate ale pielii. Serotonina din uleiul de catina are rolul de a proteja impotriva infectiilor si de a sprijini organismul in vindecarea plagilor si ulceratiilor greu tratabile si a arsurilor. Uleiul trebuie sa fie aplicat pe pielea spalata si uscata si apoi lasat sa actioneze cel putin 15-20 de minute inainte de stergere.
-Uleiul de catina pastreaza elasticitatea si fermitatea pielii si previne aparitia ridurilor
Aplicat regulat la nivelul pielii, uleiul de catina mentine functiile celulelor cutanate, le stimuleaza regenerarea si asigura mentinerea echilibrului hidro-lipoproteic al pielii prin continutul de grasimi bune si a acizilor omega. Totodata, acesta stimuleaza si refacerea colagenului si previne depigmentarile provocate de imbatrinire inhiband procesele de degradare a elasticitatii pielii si aparitia ridurilor.
-Uleiul de catina trateaza afectiuni ginecologice, precum eroziunile colului uterin
Pentru tratarea unora dintre afectiunile ginecologice sau a fisurilor anale, se inmoaie un tampon steril in ulei de catina si se va aplica local. Procedura se repeta pana cand leziunea se vindeca.
Ulei de catina – Reteta
Uleiul de catina poate fi extras numai cu o aparatura speciala si il puteti gasi cu usurinta in plafar si farmacie.
Iata cum se prepara extractul uleios de catina pentru uz extern:
Ai nevoie de 20 g fructe uscate de catina zdrobite, 20 ml alcool alimentar concentrat si 100 ml ulei de floarea soarelui (se poate folosi si ulei de soia sau de masline). Catina se umecteaza cu alcoolul. Intr-un vas de inox se lasa la macerat 12 ore, dupa care se adauga uleiul de floarea soarelui. Se tine pe baie de abur (bain marie) timp de 1 ora, pentru evaporarea alcoolului. Dupa racire, se filtreaza prin tifon, prin usoara stoarcere, si se pastreaza in recipiente de culoare inchisa. Acest ulei este un bun remediu pentru tratamentul ulcerului varicos si al arsurilor.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Uleiul de catina este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate uleiuri in tratamentele cosmetice, datorita proprietatilor sale terapeutice pentru infrumusetare. Acest ulei actioneaza ca un excelent antioxidant si lupta impotriva imbatranirii pielii datorita continutului sau bogat in vitamina E, stimuleaza mecanismul de refacere a pielii si calmeaza pielea iritata. […]