Lavanda este un semiarbust de origine mediteraneana, o specie de planta perena. Datorita sistemului ei de radacini bine dezvoltate, rezista bine la seceta.
Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din Antichitate. Este o planta minune cu multiple proprietati terapeutice benefice omului, apreciata pentru calitatile ei uimitoare.
In compozitia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obtinute pe cale de sinteza in laborator, regasindu-se: alcoolul olifalic, acidul acetic, taninul si principiile amare, care atribuie lavandei virtuti vindecatoare pentru mai bine de 70 de boli.
Lavanda este cel mai mult cunoscuta pentru productia de ulei de lavanda esential.
Uleiul de lavanda – Proprietati terapeutice
-antidepresiv, calmant (unul dintre cele mai eficiente, valabil si in cazul nevrozelor, psihozelor, depresiilor, etc)
-usor hipnotic
-antiseptic general
-antiseptic pulmonar
-anireumatic
-antispasmodic
-analgezic
-anticonvulsiv
-bactericid
-decongestiv
-calmant al iritabilitatii cerebro-spinale
-diureic
-mareste secretia gastrica
-tonic cardiac
-vermifug
-insecticid
-paraziticid
-fluidifiant al secretiilor bronhice
–caderea parului
Ceaiul de lavanda – Proprietati
Ceaiul de lavanda este, de asemenea, recomandat pentru:
-anxietate/depresie
-agitatie (mai multe studii au relatat faptul ca lavanda diminueaza agitatia si agresivitatea persoanelor in varsta care sufera de diferite forme de dementa)
–insomnie
-tulburari digestive de origine nervoasa
-balonari
Infuzie ceai de lavanda: ceaiul se prepara din patru linguri de planta si din 500 ml de apa, care se fierb cinci minute. Se bea zilnic cate o cana cu ceai, indulcit cu o lingurita de miere, dupa fiecare masa principala, iar leacul are efecte relaxante puternice.
In decursul timpului, infuzia de levantica si-a dovedit o eficienta remarcabila in functionarea normala a ficatului si a vezicii biliare (se administreaza cate doua cani de infuzie pe zi, ceaiul ajutand la eliminarea bilei).
Chiar daca are atatea proprietati terapeutice, trebuie sa evitati sau sa cereti sfatul medicului daca vreti sa utilizati aceasta planta in perioada sarcinii sau in timpul alaptarii.
Medicii recomanda sa faceti o pauza de cel putin 2 saptamani de la utilizarea lavandei inainte de o interventie chirurgicala.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Uleiul de trandafir salbatic. Puterile regeneratoare ale macesului pentru ten
Miraculoasele puteri tamaduitoare ale uleiului din ficat de cod si rechin
Uleiul de masline, secretul longevitatii si al inimii sanatoase
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: