0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ulei esential de lavanda. Actiuni si indicatii terapeutice

Lavanda este o planta aromatica cunoscuta si utilizata inca din Antichitate. Este o planta minune cu multiple proprietati terapeutice benefice omului, apreciata pentru calitatile ei uimitoare. Totodata, se pare ca la nivel mondial, cel mai folosit produs este uleiul esential de lavanda, datorita aromei sale rafinate si placute, intrand in foarte multe combinatii de parfumuri, deodorante, sampoane de lux etc. In terapie, acest ulei esential de lavanda este folosit mai ales pentru efectele sale de armonizare a psihicului, pentru combaterea parazitozelor de toate felurile, pentru combaterea dermatozelor, stimularea cresterii parului etc.

Mai jos, va vom arata cateva din actiunile si indicatiile sale cele mai importante.

Ulei esential de lavanda – Actiuni si indicatii terapeutice

Actiuni terapeutice:

Uleiul esential de lavanda este un foarte bun analgezic, un puternic antimigrenos si calmant (in doze reduse, deoarece in doze mari este excitant si euforizant), este un bun antiseptic (intestinal, la nivelui aparatului respirator si la nivelul pielii), este bactericid, carminativ, colagog, febrifug mediu, un bun fluidifiant al secretiilor bronsice, un puternic hipotensor, sedativ, vermifug bun, drenor limfatic mediu, reglator puternic al activitatii nervoase si stimuleaza cresterea parului.

Vezi si: Dulceata de lavanda. Reteta

Indicatii terapeutice:

-Stari de agitatie si nervozitate, incapacitate de concentrare ca urmare a stresului, insomnii, melancolie, neurastenie, boli psihice (adjuvant). Se fac bai terapeutice cu ulei esential de lavanda, de 2 ori pe saptamana pana la depasirea perioadei dificile (in apa calda de baie se vor adauga 20-30 picaturi – la o cada cu apa). In caz de insomnii si melancolie, se administreaza cate 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda intr-o cana cu lapte cald, in fiecare seara, cu 2 ore inainte de culcare, in cure de 2 saptamani. Vezi si: Uleiuri esentiale care te scapa de insomnie

-Gripa, astm bronsic, bronsita, tuse convulsiva si spastica, laringita, faringita, amigdalita. Se administreaza cate 2 picaturi intr-o lingurita cu miere de albine, de 4 ori pe zi. Totodata, se fac si inhalatii realizate dimineata si seara cu o cantitate de 3-4 picaturi de ulei esential la o cana cu apa fierbinte.

-Migrene. Intern, se administreaza cate 3 picaturi de ulei esential de lavanda intr-o lingurita cu miere, de 3 ori pe zi. Extern, se utilizeaza inhalantul, de 4-5 ori pe zi sau de cate ori este necesar. In plus, se maseaza usor tamplele si fruntea cu 1-2 picaturi de ulei.

-Febre eruptive (adjuvant), boli infectioase. Intr-o lingurita de
tinctura din echinacea sau brusture se amesteca 2-3 picaturi de ulei esential de lavanda. Aceasta cantitate se dilueaza apoi intr-un pahar cu apa si se administreaza de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani.

-Hipertensiune. Se administreaza cate o picatura de ulei direct pe limba, de 2-3 ori pe zi.

-Afectiuni cardiace cu substrat nervos. Se administreaza cate 2
picaturi de ulei in amestec cu o lingurita de miere, de 3-4 ori pe zi, in cure de 7 zile, cu 3 zile pauza. Reduce rapid starile de nervozitate si neliniste.

-Afectiuni ale cailor urinare (infectii, colibaciloza). Intr-o lingurita cu pulbere din bace de ienupar sau frunze de mesteacan se adauga 3 picaturi de ulei esential de lavanda si se consuma astfel de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, in cure de 2 saptamani, cu 1 saptamana pauza.

-Oligurie (micsoarea volumului urinei). Se administreaza cate 3 picaturi de ulei esential de lavanda intr-o lingurita cu pulbere de coada calului sau ienupar, de 4 ori pe zi.

Leucoree. 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda se amesteca cu un extract fluid obtinut prin evaporarea tincturii de galbenele si apoi se dilueaza cu o cantitate adecvata de apa (pentru 10 ml de preparat se adauga 200 ml de apa). Se fac spalaturi vaginale cu acest preparat, de 2 ori pe zi.

-Boli de ficat, diskinezie hipotona si atona. Pe o bucatica de paine se adauga 2 picaturi de ulei esential de lavanda. Se administreaza de 2- 3 ori pe zi.

-Meteorism (acumulare de gaze în intestin). 2 picaturi de ulei de lavanda se administreaza intr-o jumatate de lingurita de ghee (unt clarificat) de 2 ori pe zi.

-Viermi intestinali. Se administreaza cate 3-4 picaturi, dimineata si seara,
intr-o lingurita cu ulei de seminte de dovleac sau ulei de masline presat la rece.

-Eczeme cronice, arsuri, cuperoza, acnee, acnee rozacee. Se prepara un unguent din ghee si ulei esential de lavanda. Se aplica de 3 ori pe zi pe zonele afectate.

-Ulceratii ale gambelor, fistule, plagi de diferite naturi. Iintr-o lingura de miere se adauga 8 picaturi de ulei esential de lavanda si se amesteca bine. Se aplica in strat gros pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute, apoi se spala cu grija zona bolnava.

Alopecie. La o lingura de tinctura de brusture sau urzica se adauga 3 picaturi de ulei esential de lavanda si se amesteca foarte bine. Preparatul se aplica la radacina parului si pe zonele afectate cu ajutorul unei bucati de vata inmuiata in acest preparat, de 2 ori pe zi.

-Paduchi. 5-10 picaturi de ulei de lavanda se aplica direct pe par, dupa care se inveleste capul si se lasa sa actioneze 8 ore. Aplicatia se face la 2 zile, timp de 8-10 zile. Atentie, poate irita pielea!

Vezi si:Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei

Ulei esential de lavanda – Contraindicatii:

Uleiul esential de lavanda este contraindicat in caz de gastrita hiperacida si hipertensiune in forme grave.

Vezi si: Cum iti imbunatatesc viata semintele de canepa sau uleiul extras din acestea?

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Totul despre cultura de lavanda – Investitie de 10.000 de euro la hectar, se recupereaza dupa doar 3 ani

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole