1.7 C
București
joi, februarie 22, 2024

Totul despre cultura de lavanda – Investitie de 10.000 de euro la hectar, se recupereaza dupa doar 3 ani

Afla totul despre cultura de lavanda si cum poate fi ea transformata intr-o afacere foarte profitabila intr-un timp relativ scurt. Ai nevoie de cateva informatii precise despre cum se cultiva lavanda, de timp si dedicare, insa vei merge la sigur cu o afacere foarte profitabila.

Am incercat sa cuprindem in articolul de fata totul despre cultura de lavanda, de la specifitatile plantei si la cultivare, nevoile sale, dar si despre sumele pentru investitie, timpul in care se poate scoate profit si mai ales sub ce forma se poate monetiza o asemenea cultura.

Totul despre cultura de lavanda – Soiurile de lavanda care se preteaza solului din Romania

Exista peste 40 de soiuri de lavanda insa doar cateva isi pot atinge potentialul productiv maxim in tara noastra. Trei dintre aceste soiuri au fost verificate si testate deja in Romania.

Grosso este un soi de lavanda ideal pentru cei care urmaresc comercializarea florilor pentru ulei. E o incrucisare intre doua soiuri englezesti si produce o cantitate impresionanta de flori.

Hemos este o alta varietate a soiului Lavandula angustifolia, un soi recunoscut pentru florile mari. Acest soi e bun pentru cei care urmaresc comercializarea florilor in scop de decoratiuni si aranjamente florale. Hemos este un soi de lavanda care face flori de dimensiuni mari.

Sevtopolis si Angustifolia Versa sunt alte doua soiuri care au fost testate si cultivate pe pamant romanesc. Au flori foarte apreciate pe piata, in special pentru mirosul puternic.

Cat despre zonee in care poate fi cultivata lavanda, e nevoie de unt eren fertil, reavan si bine drenat. Ideale sunt solurile nisipoase dar si argiloase, calcaroase sau chiar lutoase. Terenul trebuie pregatit cu grija inainte de infiintarea culturii. Vezi si: Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei

Mai intai se desfunda terenul la 40-50cm, se incorporeaza gunoi de grajd, se ara superficial la 20cm cu 2-3 saptamani inainte de plantare si se incorporeaza in sol ingrasamant pe baza de fosfor si potasiu.

Desigur, solul trebuie mentinut curat de buruieni pana la plantare. Radacinile plantelor pot ajunte pana la 2.8 metri, in al 5-lea an de viata, iar plantatiile de lavanda au efect antierozional, putand fi facute pe pante, cata vreme unghiul de inclinare nu e mai mare de 15 grade.

Au fost facute culturi de lavanda cu succes atat in zonele de campie din zona Romaniei dar si in zona Moldovei.

Totul despre cultura de lavanda – Ce investitie e nevoie si in cat timp apare profitul

Dupa cum v-am spus si mai sus, trebuie sa stiti de la inceput care este scopul culturii de lavanda pentru a alege un soi potrivit. In principiu, pentru a infiinta un hectar de cultura de lavanda sunt necesar aproximativ 10.000 de euro pentru procurarea butasilor, plantat si lucrari de intretinere. In primii doi ani trebuie efectuate lucrarile de curatare a culturii, dupa care lucrarile vor fi sporadice.

Primele flori de lavanda se culeg in al doilea an de productie. Vestile bune sunt ca planta nu necesita irigatie, iar odata ajunsa la maturitate cu o radacina de 1-2 metri nu este afectata nici de buruieni.

Planta e rezistenta la canicula si nici iarna nu apar probleme, rezistant chiar si la temperaturi de pana la minus 35 de grade Celsius.

In al treilea an de plantatie de lavanda se poate face profit daca se extrag uleiuri volatile. Inflorescentele de lavanda se vand proaspete sau uscate la pretul de 8 lei pe kilogram, insa ca uleiuri volatile ajung sa coste 250 de euro pe litru. De pe un hectar de lavanda se pot obtine 40 de litri de ulei.

O alta forma de comercializare este mierea de lavanda care e deosebita, cu aroma specifica, insa pentru care e nevoie de suprafete mari. Pentru incarcatura optima a patru familii de albine este nevoie de un hectar de lavanda. Mierea se vinde cu 7-8 euro kilogramul.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole