22.2 C
București
joi, aprilie 11, 2024

Ce beneficii are trifoiul rosu pentru sanatate

Trifoiul rosu (Trifolium pratense ) este o planta cu flori salbatice, folosit adesea ca furaj pentru animale, dar si in medicina traditionala, ca remediu pentru diferite afectiuni. De regula, planta se consuma sub forma de ceai si de cand i-au fost descoperite beneficiile pentru sanatate, a devenit destul de populara. 

Florile trifoiului rosu contin multi nutrienti, inclusiv calciu, crom, magneziu, niacina, fosfor, potasiu, tiamina si vitamina C. In plus, planta este o sursa bogata de izoflavone, compusi care actioneaza ca fitoestrogeni (substante similare hormonului feminin estrogen).

Ce beneficii are trifoiul rosu pentru sanatate:

-Amelioreaza simptomele neplacute ale menstruatiei

Datorita izoflavonelor care imita estrogenul, trifoiul rosu este indicat femeilor care sufera de sindrom premenstrual, precum si menopauza, deoarece ajuta la echilibrarea schimbarilor hormonale si la prevenirea schimbarilor de dispozitie, precum si la reducerea durerilor de sani.

-Are potential anticancer

S-a descoperit ca unii dintre compusii gasiti in trifoiul rosu pot bloca anumite enzime care provoaca cresterea prostatei. Chiar daca unele forme de marire a prostatei sunt benigne, o reducere a dimensiunii acesteia este intotdeauna un lucru bun pentru sanatatea pe termen lung a barbatilor. Totodata, un studiu efectuat in 2002, publicat in „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”, a mentionat ca izoflavonele dietetice din trifoiul rosu ajuta la stoparea progresiei cancerului de prostata prin inducerea apoptozei. In plus, unele cercetari efectuate la Laboratorul de Endocrinologie Ginecologica Moleculara si Celulara, Universitatea din Pisa, au aratat ca extractele de trifoi rosu sunt excelente in ceea ce priveste prevenirea incidentei cancerului de san

-Reduce hipertensiunea arterială

Trifoiul rosu includ reuseste sa reduca inflamatia din intregul corp, in special in sistemul cardiovascular. Numeroase studii au aratat ca ceaiul de trifoi rosu poate reduce semnificativ tensiunea din artere si vasele de sange, contribuind astfel la reducerea nivelului tensiunii arteriale si prevenind aparitia bolilor coronariene.

-Scade colesterolul rau din organism

Pentru a avea o inima sanatoasa, trebuie sa aveti grija si la mentinerea unui nivel optim de colesterol. In acest fel, veti creste semnificativ sansele de atac de cord si accident vascular cerebral. Prin urmare, orice poate scadea nivelul colesterolului este valoros, iar cercetările au aratat ca nivelul colesterolului rau poate fi redus prin adaugarea de trifoi rosu in dieta.

-Imbunatateste circulatia sangelui

Trifoiul rosu are in compozitia sa cumarine, niste substante care lasa sangele sa curga, stimuland circulatia sanatoasa si prevenind astfel hipertensiunea arteriala.

-Intareste imunitatea si previne aparitia infectiilor

Trifoiul rosu contine o cantitate insemnata de vitamina C, ceea ce il face un puternic intaritor al sistemului imunitar. In plus, ceaiul de trifoi rosu reprezinta si o doza sanatoasa de antioxidanti, care pot neutraliza radicalii liberi, prevenind astfel aparitia infectiilor atat virale, cat si bacteriene.

-Detoxifica organismul

Trifoiul rosu a fost asociat cu cresterea urinarii, ajutand astfel la eliberarea excesului de apa, toxine si chiar grasimi din organism. Asadar, daca doriti o cale de a va detoxifica corpul si de a curata corpul de toxine si saruri in exces, nimic nu functioneaza mai bine decat ceaiul de trifoi rosu.

Trifoi rosu – Cum se utilizeaza si care este doza recomandata

De regula, trifoiul rosu poate fi gasit ca supliment, ceai (varfuri de flori uscate), tinctura si extract. Majoritatea suplimentelor se gasesc in doze de 40-80 mg pe baza cercetarilor clinice si a datelor de siguranta. Prin urmare, asigurati-va ca urmati doza recomandata de pe ambalaj.

Pentru a face ceai de trifoi rosu, adaugati 4 g de varfuri de flori uscate (sau pliculete de ceai de trifoi rosu) la 1 cana de apa clocotita si lasati la infuzat 5-10 minute, apoi strecurati. Se beau intre 1 si 3 cani pe zi.

Atentionari!!!

Daca sunteti insarcinata, alaptati, luati medicamente pentru orice afectiuni legate de hormoni sau cancer, adresati-va mai intai unui medic inainte de a adauga trifoi rosu la regimul dumneavoastra de sanatate.

Trifoiul rosu are abilitati de subtiere a sangelui si poate creste efectele medicamentelor anticoagulante si antiagregante plachetare, care sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Asadar, evitati administrarea lui impreuna cu diluanti ai sangelui cum ar fi Coumadin (warfarina) si opriti-l cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie. Totodata, planta poate interactiona si cu pilulele anticonceptionale.

Administrat cu metrotexat (un medicament utilizat pentru a trata anumite tipuri de cancer si pentru a controla psoriazisul sever sau artrita reumatoida), trifoiul rosu provoaca efecte toxice.

Vezi si:

Trifoiul de balta. Indicatii terapeutice si metode de administrare a plantei

Pirul tarator. Ce indicatii terapeutice are

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole