1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Trifoiul de balta. Indicatii terapeutice si metode de administrare a plantei

Trifoiul de balta (Menyanthes trifoliata), denumit popular si trifoiște, este o planta caracteristica locurilor umede, mlastinilor, crescand din Delta Dunarii pana in regiunile montane ale tarii. In pamant, planta are un rizom dispus orizontal, din varful caruia se dezvolta pe doua randuri frunzele. Florile, care apar din aprilie si pana in iunie, sunt de culoare alb-roze, mai multe la un loc si asezate la varful unui peduncul lung care pleaca de la baza frunzelor.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza frunzele, care se recolteaza in timpul infloririi, fiind utilizate pentru proprietatile lor de tonic amar.

Frunzele de trifoi de balta au in compozitia lor trifolinaun trifoliozid echivalent cu 3- galactozid- camferol, loganina (un glicozid amar identic cu meliatina), gentianina (un alcaloid prezent in gentiana), meniantina (o substanta amara glicozidica care la hidroliza da fructoza si meniantol), heterozida amara, hiperina, ulei gras, ulei volatil, acid fosforic, enzime, saruri minerale, etc.

Trifoiul de balta – Efecte terapeutice

Toate aceste substante active, ii ofera plantei efect tonic amar-eupeptic, foarte util in toate formele de dispepsie (se administreaza sub forma de tinctura, cate 1-1,5 g/doza). Totodata, planta mai are si urmatoarele efecte terapeutice:

  • efect emenagog
  • efect antitiroidian
  • efect febrifug
  • stimuleaza functiile hepatice
  • produce echilibru neuro-vegetativ
  • ajuta la aparitia menstrelor intarziate
  • ajuta digestia
  • stimuleaza functiile hepatice
  • mareste actiunea hipoglicemianta a adrenalinei
  • stimuleaza pofta de mancare
  • efecte semnificative in dispepsi de natura diferita

Totodata, datorita efectului de tonic amar, planta se prescrie si in stari de epuizare si anorexie.

Vezi si: Nufarul galben. Ce efecte si indicatii terapeutice are

Trifoiul de balta – Indicatii terapeutice si metode de administrare a plantei

Frunzele plante sunt indicate in urmatoarele afectiuni:

  • Afectiuni hepatice: Se recomanda pulberea din frunze de trifoi de balta. Aceasta se obtine prin macinare ei cu rasnita electrica. Se administreaza cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi, tinut sub limba timp de 10 minute, apoi se inghite. Acest remediu este foarte util in afectiunile hepatice, inclusiv hepatita cronica si epidemica.
  • Afectiuni neuro-vegetative: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana inainte de mesele principale.

Vezi si: Nufarul alb, planta cu efect de calmare a excitatiei sexuale exagerate

  • Afectiuni tiroidiene: La o cana cu apa clocotita, se adauga 3 lingurite de planta maruntita si se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara. Ceaiul obtinut se bea cu inghitituri mici, in decursul zilei, iar planta ramasa se foloseste sub forma de cataplasma, pusa pe gat.
  • Anorexie: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana inainte de mesele principale. Se bea cate o cana inainte de mesele principale.
  • Febra: La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cate o cana inainte de mesele principale. Se bea cate o cana inainte de mesele principale.
  • Guta si reumatism: Frunzele uscate sau proaspete, fierte in apa pentru 5 minute, au proprietati diuretice, fiind indicate celor ce sufere de guta si reumatism, deoarece contine saruri oxalice.
  • Pofta de mancare: Planta stimuleaza secretia sucurilor gastrice si a salivei, stimuland, astfel, apetitul si digestia. Se recomanda tinctura – la 500 ml alcool de 40° se adauga 20 g frunze maruntite. Se lasa la macerat timp de o saptamana, apoi se strecoara. Se administreaza cate 1 lingura, cu jumatate de ora inaintea meselor.
  • Dureri si umflaturi la picioare: Se recomanda baile de picioare intr-o infuzie concentrata (20 g planta maruntita la 2 litri de apa clocotita, infuzata pentru 15 minute). Aceste bai ajuta la o mai buna circulatie periferica, eliminand durerile si umflaturile picioarelor.

Vezi si: Trifoiul rosu, „norocul” sanatatii tale

Vezi si: Calcea-calului, o planta medicinala care trebuie folosita cu atentie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole