1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Trandafiri cu virtuti terapeutice

Trandafiri cu virtuti terapeutice. Inca din Antichitate, trandafirul a fost indragit nu numai pentru frumusetea si parfumul sau, dar si pentru beneficiile lui vindecatoare. Trebuie sa stii ca exista numeroase specii si varietati de tran­dafiri, fiecare cu efecte coloristice diferite. Pe lan­ga culoarea si parfumul lor inconfundabil, trebuie sa stii ca doar 2 dintre speciile de trandafiri, cel de dulceata (Rosa cen­tifolia) si cel de Damasc (Rosa Damascena) au virtuti terapeutice.

Trandafiri cu virtuti terapeutice

De la trandafir se folosesc petalele (Flores Rosae) care contin ulei volatil bogat in geraniol, nerol, citronelol etc., precum si derivati flavonici ca quercitina, coloranti de natura antocianica (cianina), tanin, acid galic etc.

In medicina populara exista o multime de remedii cu petale de trandafir, atat pentru uz extern, cat si pentru uz intern. De exemplu, petalele uscate, in infuzie, se folosesc sub forma de comprese pentru ochii obositi, in gargare, macerate in miere de albine, in tratamentul afectiunilor bucale la sugari, declara Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Ceaiul din trandafiri cu virtuti terapeutice

Ceaiul de trandafiri se obtine din 1-2 lingurite de petale uscate la 250 ml apa clocotita, apoi se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara. Infuzia se consuma calda, indulcita cu miere.

Petalele de trandafiri te scapa de paradontoza/stomatita. Pulberea din flori uscate amestecata cu miere de albine este un remediu pentru orice proces inflamator in cavitatea bucala. Tot ce trebuie sa faci este sa frectionezi gingiile bolnave. Pulberea se obtine macinand in rasnita electrica petale uscate si maruntite de trandafir (acestea se pastreaza in borcane inchise ermetic, la loc racoros).

Accesele de migrena, vertij, greata si slabiciune pot fi combatute cu ajutorul trandafirilor. S-a demonstrat stiintific ca inhalarea aromei de flori de trandafir vindeca aceste afectiuni. Intr-un lighen cu apa fierbinte, se pun cateva flori de trandafir si se lasa in camera unde se afla persoana.

Din petalele de trandafir se prepara un otet aromatic, care sub forma de frictiune contribuie la scaderea febrei in raceala. Otetul se prepara dupa urmatoarea formula: 100 g petale de trandafir se macereaza timp de 5 zile cu un amestec de 100 ml spirt si 900 ml otet de vin. La final, lichidul se filtreaza in sticle curate iar petalele se storc. De asemenea, otetul din trandafiri este eficient sin in caz de insolatie si dureri de cap. In acest caz, se face o frec­tie, cu miscari blan­de, in special tamplele, fruntea, obrajii si ceafa.

Otetul din petale de trandafiri au efect benefic in cazul acneei si a tulburarilor de pig­mentare a pielii. Aceasta are o actiu­ne degresanta, antiinfec­tioasa si tonica pentru piele. Seara se spa­la foarte bine pielea afectata cu otet de tran­dafiri. In cazul pielii pigmentate se obtin rezultate bune si cu pulberea de petale, ume­zita cu apa si aplicata sub forma de cataplasma.

Vezi si:

Reteta autobronzant cu ulei esential de trandafir

Hipotensiune arteriala. Reteta cu macese si petale de trandafiri

Pasta de trandafiri cu miere. Remediu contra bolilor infectioase si respiratorii

Apa de trandafiri. Magia din gradina noastra

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole