22.2 C
București
joi, aprilie 11, 2024

Totul despre plantarea gazonului – Cel mai complet ghid cu sfaturi si pasi de urmat pentru a avea un gazon impecabil

Vei afla totul despre plantarea gazonului, de la sfaturi, idei, cum sa iei deciziile premergatoare alegerii tipului de gazon pe care-l vei pune, pregatirea terenului si absolut tot ce ai mai avea nevoie sa stii.

Totul despre plantarea gazonului intr-un articol complex si bine documentat pe aceasta tema. Inarmeaza-te cu rabdare si ‘sete’ de informatii despre acest domeniu, pentru ca exact asta o sa primesti.

Incercam sa raspundem la orice intrebare de baza pe care o are un novice in gradinarit. Pornim de la pregatirea terenului pentru gazon, informatii despre procesul de plantare a celui mai potrivit gazon si pasii care trebuie urmati pentru ca acesta sa creasca in cel mai frumos mod, dar si sa fie intretinut sanatos.

Totul despre plantarea gazonului – Ce tipuri de gazon exista

Inainte de a-ti spune totul despre plantarea gazonului, trebuie sa iti spunem ce tipuri de gazon ai putea sa plantezi. Inainte de a alege trebuie sa iei in considerare patru aspecte: conditiile climaterice in care o sa fie tinut gazonul (soare, umbra sau umiditate), rezistenta la trafic, calitatea solului si minerarele din componenta acestuia.

Gazonul de umbra este un tip de gazon cu radacina adanca si se mentine verde chiar si cu luminozitate scazuta. Are nevoie de doar doua ore pe zi pentru a rezista. E ideal daca e pus la umbra unei cladiri sau a unei case.

Gazonul de soare in schimb este chiar si mai simplu de intretinut pentru ca are nevoie de putina apa, e ideal chiar si pentru zonele secetoase, radacina creste in adancime si poate ajunge chiar si pana la 30cm.

Gazonul pentru trafic intens este alcatuit din iarba cu fir lat si textura mai fibroasa. Covorul e mai dens si mai compact pentru a rezista uzurii. Vezi si: Tipuri de gazon pentru teren arid – Ce seminte de iarba ai nevoie pentru un gazon impecabil

Totul despre plantarea gazonului – Plantarea de seminte sau rulouri de gazon?

Din moment ce v-am promis totul despre plantarea gazonului, incepem cu prima alegere dificila care pune probleme si de buget: plantarea de gazon prin insamantare sau cumpararea de rulouri.

Diferenta intre cele doua metode e cat se poate de simpla: insamantarea gazonului este foarte ieftina, insa trebuie sa investiti timp, energie si sa va documentati putin. Pe langa asta, trebuie sa aveti si rabdare pentru ca perioada de insamantare ideala este primavara, trebuie facuta reinsamantare in cazul in care iarba nu a germinat si alte detalii de acest gen care presupun perioade semnificative de timp pana la obtinerea rezultatului final.

Gazonul pus prin roluire va salveaza de tot acest stres, insa este evident mai scump. Imediat dupa montarea sa care e foarte rapida se poate si calca pe el, covorul e dens si consistent, insa iarba va necesita irigare.

Totul despre plantarea gazonului – Pregatirea terenului pentru plantare

Primul pas concret pe care trebuie sa-l faceti in procesul de a obtine un gazon ideal este sa pregatiti terenul pe care intentionati sa-l amplasati. Pe de o parte trebuie sa amenajat pamantul, nivelare sau terasare, decopertarea suprafetelor, curatarea solului de buruieni si afanarea acestuia pentru insamantare.

Toata vegetatia existenta trebuie eliminata, fie cu cazmaua sau motocultorul sau cu un ierbicid pe gaza de glifostat. In cel din urma caz, semanarea gazonului se va putea face doar la trei saptamani dupa ierbicidare.

Recomandam folosirea unui ingrasamand de fond toamna si un ingrasamant special pentru seminte.

Solul trebuie nivelat cu o grebla pentru ca ingrasamantul sa fie distribuit pe toata suprafata in mod egal.

Totul despre plantarea gazonului – Plantarea propriu-zisa a gazonului

Trebuie avut in vedere ca gazonul rasare intre 7 si 21 de zile, in functie de samanta de iarba, daca vorbim despre metoda de insamantare. Pana la formarea unui covor uniform de gazon e nevoie de o atentie sporita, utilizarea de substante de fertilizare a gazonului, irigare periodica si tundere frecventa pentru ca firul de iarba sa se intareasca.

Aveti nevoie cam de 1 kilogram de seminte pentru 35-40 de metri patrati, iar pe cutiile de seminte pentru gazon gasiti specificatii legate de cantitatea de seminte din cutie si suprafata pe care o acopera.

Pregatirea in sine a semintelor se face prin agitarea lor in cutie. Acestea se arunca pe toata suprafata, prima data intr-un sens si abia a doua oara din sensul opus. De exeplu, o data aruncati semintele pe lungime, iar cea de-a doua oara pe latime. Semintele se acopera cu putin pamant. E suficient si un strat de doar un centrimetru.

Dupa ce ati efectuat aceste operatiuni, trebuie sa udati din abundenta solul insa nu cu jet puternic pentru a nu deplasa semintele din locul in care au fost semanate.

Evident, in perioada urmatoare nu trebuie calcat in acea zona si trebuie protejata si impotriva animalelor sau copiilor care ar putea sa joace in picioare stratul proaspat insamantat.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole