10.2 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Totul despre Marul Lupului – Cea mai controversata planta medicinala

In limbaj popular, Marul Lupului este o planta cunoscuta si sub denimirile de cucurbeata, cucurbetica, dalac, fasolea cioarei, lepadatoare, lingura frumoaselor, lingura popii, omag, pasulica, fasolica sau remf.

Planta medicinala este printre cele mai puternice care cresc in Romania, insa e si foarte controversata. Buruiana atomica, asa cum i se mai spune, e o planta perena, cu flori de culoare galbena si cu miros neplacut, care creste in locuri cultivate si in tufisuri. Se pare ca in Antichitate planta Marul Lupului era folosita in tratarea muscaturilor de sarpe, de catre egipteni.

Totul despre Marul Lupului – ce boli poate trata

Multi fitoterapeuti recomanda tratamente cu marul lupului in cazurile de ulcer. pancreatita, chiar cancer, eczeme. In tumorile maligne, bolnavii folosesc in fazele incipiente aceasta planta pentru stabilizarea cancerului si se spune ca opreste inmultirea necotrolata a celulelor dar si ridica imunitatea organismului.

Alte afectiuni in care marul lupului ajuta sunt eczemele, dermatozele, infectii cu ulceratii, rani, taieturi, arsuri, ulcer varicos, ulcer gastroduodenal, hemoroizi, colon iritat, reglarea ciclului, sterilitate, vaginita, trichomoniaze, pruit vaginal, vulvite, fibrom uterin, chisturi ovariene dar si cancer de prostata.

Totul despre Marul Lupului – riscurile descoperite recent

Tratamentele cu marul lupului pot fi atat interne, cat si externe. Planta se poate utiliza sub forma de ceai, tinctura sau alifie. Infuzia se prepara prin turnarea a 200ml de apa clocotita lao lingurita de planta.

Pentru uz extern, se prepara o infuzie asemanatoare cu cea pentru uzul intern, singura diferenta fiind ca la o lingurita de planta se toarna 250ml de apa clocotita. Dupa ce aceasta se raceste, se tamponeaza sona afectata cat mai des, iar peste noapte se pun compresii. In acest mod se trateaza eczemele, dermatozele, infectiile cu ulceratii, ranile sau taieturile.

Atentie!

Din pacate, studii recente au demonstrat ca marul lupului favorizeaza aparitia unui boli severe de rinichi ce se numeste nefropatie endemica balcanica, dar si a cancerelor aparatului urinar. O substanta ce se gaseste in aceasta planta, acidul aristolochic, este implicata in formarea tumorilor canceroase. Vezi si: Canabisul medicinal, planta controversata care trateaza durerile cronice

Aceasta boala afecteaza un numar mare de locuitori ale unor sate din preajma Dunarii, in Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania. Acestia au suferit boli grave de rinichi si chiar cancere ale aparatului urinar, in proportie mult peste media generala.

Locuitorii din aceste zone au ingerat parti ale plantei chiar si fara sa stie, consumand faina contaminata cu marul lupului. Planta creste si in culturile de cereale si parti din ea pot ajunge sa fie macinate si sa contamineze faina.

Descoperirea a fost facuta de oamenii de stiinta dupa ce un alt val de imbolnaviri a lovit o zona din Taiwan unde s-a inregistrat un consum ridicat de produse naturiste preparate din aceasta planta.

In numeroase tari au fost emise avertizari privind pericolul legat de consumul plantelor din genul marul lupului, sub denumirea stiintifica Aristolochia. Cu toate astea, in Romania inca mai circula pe piata multe astfel de produse controversate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole