17.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Totul despre cultura de broccoli – Cat de usor se poate face si care e profitabilitatea

Aflati totul despre cultura de broccoli, o cultura care in ciuda aparentelor se preteaza perfect pentru temperaturile din tara noastra si mai ales la tipul de sol de la noi. In plus, castigurile financiare sunt insemnate.

Cultura de broccoli se preteaza pentru tara noastra insa sunt importante conditiile in care se face. Este nevoie de umbra, sol bogat si drenabil, seminte bune.

Totul despre cultura de broccoli – Care sunt cele mai mari riscuri

Investitia initiala nu e una exagerat de costisitoare, cu toate ca semintele sunt destul de scumpe, insa merita investit in seminte de buna calitate pentru ca vor face diferenta.

In rest, in intretinerea si cresterea culturii de broccoli nu sunt foarte multe probleme care pot sa apara. Cel mai mare inamic al culturii e reprezentat de daunatori care sunt la fel ca in cazul verzei sau conopidei, legumele facand parte din familia varzoaselor. Astfel ca paianjenii, paduchii sau limacsii sunt cei care va pot da cultura peste cap.

Totul despre cultura de broccoli – detalii tehnice

Din punct de vedere botanic, planta e bienala, insa in tara noastra se comporta ca planta anuala. Are o radacina pivotanta ce patrunde in sol pana la 75cm. Formeaza mai multe inflorescente care sunt de culoare verde, iar butonii florai sunt intr-un stadiu mai avansat de dezvoltare comparativ cu conopida.

Broccoli e mare iubitor de soare si apa, are nevoie de luminat intre 6 si 8 ore si o eventuala irigare a culturii. Partea comestibila a plantei se diminueaza simtitor in lipsa apei.

Broccoli insa prefera terenuri fertile, bogate in substante nutritive, cu capacitate buna de retinere a apei si cu pH intre 6,8-7,5.

Totul despre cultura de broccoli – pregatirea terenului

Cultura de broccoli se poate infiinta in camp deschis, spatii protejate precum sere sau solarii, dar important e solul sa fie unul fara carente de nutrienti.

Lucrarile solului sunt la fel ca la conopida se incepe toamna cu eliberarea de resturi vegetale si arat de 28-30cm, eventual nivelare.
Se face erbicidare la sol si suplimentarea favorabila a solului cu elemente organice naturale sau chimice. Dupa aceste lucrari se modeleaza solul cu rarita trasa de tractor sau motosapa si se creeaza profile de sol sub forma de varduri si biloane. Broccoli se cultiva in vad la baza bilonului.

Totul despre cultura de broccoli – infiintarea culturii

Exista doua posibilitati de cultivare: fie din rasaduri, fie din seminte puse direct in gradina. Daca te apuci de o cultura serioasa, ideal e sa folosesti rasaduri obtinute din seminte puse la germinat in rasadnite puse in sera. Semintele de broccoli germineaza in 30-45 de zile. Transplantarea lor in gradina se face in aprilie sau mai, in functie de vreme.

Mai precis, e indicat ca plantarea sa se faca intr-o zi in care temperaturile ajung pana la 20 de grade Celsius ziua, iar noaptea nu scad sub 10. Rasadurile se fasoneaza si plantarea se face la 50cm intre plante pe rand, iar randurile se lasa la 50-70cm, cu o adancime de 2cm.

Totul despre cultura de broccoli – Intretinere

In primul rand trebuieindepartate buruienile care pot concura cu planta de cultura pentru nutrientii din sol si lumina soarelui. O prasire manuala este ideala pentru a nu provoca rani plantei.

Plantele de broccoli se uda in permanenta iar dupa aparitia butonului florar se mareste doza de apa care trebuie sa ajunga la 15-20l pe metru patrat. Din acest moment se leaga frunzele catre varf cu ata, astfel se va proteja fructul sau floarea de eventualele boli ce pot afecta capatana de broccoli.

Cum se fierbe la aburi broccoli proaspat. Cea mai sanatoasa metoda de preparare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole