3.7 C
București
luni, noiembrie 11, 2024

Totul despre cultura de alun – Investitie de 3000 de euro la hectar, castiguri de 16.000

Va prezentam totul despre cultura de alun, de la investitiile necesare, pregatiri, dar si profit si rod maxim. Nu este o cultura foarte pretentioasa, insa necesita timp si rabdare pentru a ajunge la performante.

Este o planta rustica, perfect adaptata diferitelor zone ale tarii, iar alunul nu necesita terenuri dintre cele mai bune si nici conditii speciale. Totusi, trebuie excluse terenurile umede pe care stagneaza apa, precum si zonele de altitudine, apropiate celor montane.

La fiecare 3-4 ani alunii trebuie tunsi si curatati. Fac plante la baza care trebuie scoase cu radacini pentur replantare si puieti. Puietii ajung sa scoata dupa 3-4 ani pentru ca au nevoie de dezvoltare. Un mare avantaj al alunelor este faptul ca nu sunt perisabile si pot fi pastrate mult timp.

Totul despre cultura de alun – Nu este pretentioasa deloc

Alunul poate fi cultivat de la campie, pana in zona submontana, insa zona cea mai prielnica e cea de deal. Nu e pretentios fata de lunia, insa in zona submontana si a dealurilor inalte trebuie sa fie plantat pe suprafete cu expozitie estica, sudica, sud-estica sau sud-vestica.

Alunul rezista in zone unde temperaturile coboara pana la -20 de grade, iar precipitatiile sa fie intre 700 si 1200 de litri pe metru patrat. La alun polenizarea se face cu ajutorul vantului, asa ca plantarea trebuie facuta pe directia dominanta a vantului. In alta ordine de idei, alunului ii plac solurile cu textura mijlocie, permeabile pentru apa si aer, cu grosime a stratului fertil de minimum 60-80cm.

Totul despre cultura de alun – Investitii si castiguri

Afacerea cu alun este una profitabila pentur ca necesita investitii medii, dar aduce profituri generoase, insa in timp. Profitul poate ajunge in medie la 16.000 de euro la hectar, productia fiind de 1.5 -2 tone de alune. Un singur kilogram de alune se poate comercializa intre 3 si 8 euro.

Interesant e ca o cultura de aluni poate fi folosita chiar si mai rentabil pentru obtinerea de trufe. Mai mult, daca vreti sa reduceti cat mai mult costurile, trebuie sa stiti ca exista fonduri europene cu care va puteti finanta infiintarea unei culturi de alun.

Mai exact, pentru infiintarea unei culturi aveti nevoie de o investitie ce oscileaza undeva intre 3000 si 6000 de euro pe hectar cultivat, depinde de specia de aluni. Vezi si: Uleiul de alune de padure protejeaza inima si pielea de razele UV

Totul despre cultura de alun – Cum se intretine si cum se face recoltarea

Un specialist in domeniu spunea ca alunul este ca si copilul mic, trebuie ingrijit cat e bebelus, insa ulterior se descurca singur. Puteti sa ii dati alunului complexe nutritive daca este secetar si cultura e afectata, insa in rest nu are nevoie de prea mari ingrijiri.

Recoltatul se face fie cu combine, fie manual si incepe de la 1 septembrie, durand chiar si o luna de zile. Dupa ce se recolteaza alunele trebuie duse la un uscator unde se sorteaza in functie de categorii, se spala de praf si se usuca.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole