1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Top 5 plante care intaresc imunitatea

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara impotriva microbilor, iar un sistem imunitar slabit lasa organismul vulnerabil la boli, in special cele infectioase. Totusi, nu trebuie sa uitam ca natura ne-a pus la dispozitie numeroase plante medicinale menite sa ne apere de multe boli. De aceea, ne-am gandit sa va aratam un top 5 plante care intaresc imunitatea.

Plantele pe care le vom prezenta in acest articol au uimitoare efecte imunopro­tec­toare, sunt eficiente, sigure si ajutoare de nadejde in lupta cu bolile specifice sezonului gripal.

Iata un top cu plante care intaresc imunitatea:

1.Plante care intaresc imunitatea – Catina

Catina este cunoscuta in prezent ca cea mai eficienta si completa polivitamina naturala, neegalata inca de niciun produs farmaceutic de sinteza.

Specialistii in domeniu afirma ca daca urmezi o cura cu catina timp de 3 saptamani, ai sanse mari sa nu racesti in sezonul rece.

Pe langa bogatia de minerale si vita­mina C, micile bobite de catina contin si o concentratie ridica­ta de vitamina A si betacaroten, ajutand celulele siste­mului imu­nitar sa tina bolile departe.

Catina poate fi consumata ca atare, proaspata/uscata sau sub diferite alte forme:

Vezi si: Combinatie pentru imunitate: polen, praf de catina si miere

  • Decoct: se administreaza cate 2 linguri pe zi (30 ml), dimineata si seara, timp de 3 saptamani. Este deosebit de eficient pentru fortifi­carea intregului orga­nism. Pentru efec­te optime, cura se tine trei sapta­mani.
  • Sirop: se administreaza cate o lingu­rita, de trei ori pe zi, pentru copii, si dublu pentru adulti. Consumat cu regularitate, siro­pul previne ra­ceala si gripa.
  • Tinctura: se administreaza cate 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani. Daca este necesar, se reia dupa o pauza de 7 zile, timp de 3 luni.
  • Pasta de catina si miere: se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de fie­care masa, timp de 3 luni.

2.Plante care intaresc imunitatea -Macese

In prezent, se spune despre fructele de macese ca se afla la mare concurenta cu fructele de catina si, cu toate ca nu au o structura la fel de bogata in prin­cipii active, acestea detin recordul in ceea ce priveste concen­tratia ridicata de vitamina C. In urma mai multor studii de specialitate s-a observat ca in pulpa maceselor exista de 50 de ori mai multa vitamina C decat in lamai si de 200 de ori mai multa decat in mere.

Pe langa vitamina C, macesele mai au in compozitialor si alte vitamine (A, B1, B2, E, P, PP, K), acid citric, malic, flavonoide, beta caroten, zaharuri, lecitina, pectina, taninuri, ulei gras volatil, lecitine si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc). Toate aceste substante active ajuta la formarea anticorpilor care lupta impotriva virusilor si bacteriilor, alungand infectiile si bolile.

Macesele se pot consuma ca atare sau sub diferite alte forme:

  • Pulberea: se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa. Efectul este sporit daca ti­nem praful sub limba, apro­ximativ 2-3 minute, inainte de a-l inghiti.
  • Macerat la rece: se beau cate doua cani pe zi, dimineata si seara, timp de 2 saptamani.
  • Tinctura: se administreaza cate 20-30 de picaturi, dizol­vate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.

Vezi si: Fructele de padure, cei mai buni antioxidanti pentru imunitate si intinerire

3.Plante care intaresc imunitatea -Musetel

Musetelul are rolul de a intari sis­temul de protectie al or­ga­nis­mului, fiind considerat un imba­ta­bil a­mestec de substante imuno-stimu­la­toare.

Mai multe studii de specialitate au desco­pe­rit ca principiile active din musetel ajuta celulele sistemului imuni­tar sa iden­tifice si sa elimine mai rapid sur­sele de infectie din orga­nism. In plus, substantele active din musetel se asi­mileaza foarte usor, dovedind o mira­cu­loasa compatibilitate cu orga­nis­mul nostru.

Proprietatile antibacteriene si an­ti­fungice sunt concentrate in uleiuri vo­la­tile, motiv pentru care cel mai eficient preparat este ceaiul/infuzia.

Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. De asemenea, se mai poate prepara si sub forma de decoct: se macereaza 1-2 lingurite planta intr-o jumatate cana de apa rece, timp de 30 minute. Se strecoara lichidul si se pune deoparte. Peste florile ramase se toarna jumatate ceasca de apa clocotita si se lasa 15 minute la infuzat. La final, se strecoara si se amesteca ambele lichide. In acest mod se extrag majoritatea principiilor active din florile de musetel.

Atentie! Trebuie sa fim foarte atenti la prepararea ceaiului. Daca il facem prea concentrat, acesta devine toxic. De asemenea, musetelul nu trebuie combinat cu aspirina (contine o substanta numita cumarina, care in concentratii mari poate pune viata in pericol) ori sedative si este interzis in timpul sarcinii.

O infuzie foarte eficienta pentru stimularea imunitatii este si cea cu musetel si cimbru. Ceaiul se prepara amestecand doua linguri de mu­setel uscat cu o lin­gu­ra de cimbru uscat. Peste plan­­te se toarna 1 litru de apa si se pun la fiert. Dupa ce au dat in clocot, se lasa la infuzat 10 minute. Se beau cate 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani pentru tonifierea si revigorarea orga­nismului.

4.Plante care intaresc imunitatea -Tei

Flo­rile de tei, prin cali­tatile neuro­seda­tive si detoxi­fi­ante, reprezinta un ade­va­rat concen­trat de echilibru, sanatate si vitalitate. In plus, acestea contin sub­stante care sti­muleaza refacerea te­suturilor ajutand organismul sa in­lo­cu­iasca rapid celulele bolnave cu alte­le noi si sana­toase.

  • Se recomanda ceaiul de tei ca atare sau combinat cu rozmarin. La o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita flori de tei (uscate si ma­runtite) si o lingu­rita de rozmarin (uscat); se lasa la infuzat 5-10 mi­nu­te.
  • Tinctura de tei: pentru copii, doza recomandata este de 20 de picaturi, administrate seara, iar pentru adulti, 30 de picaturi, de doua ori pe zi. Cura se tine 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia du­pa o pauza de 7 zile, vreme de 3 luni.

Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata

5.Tescovina, un adevarat elixir al sanatatii extras din ramasitele vinului

Tescovina (boasca) este amestecul de coji si seminte rezultat in urma stoarce­rii strugurilor. Aceasta reprezinta un adevarat elixir pentru sanatate, fiind mult mai bogata in resveratrol decat vinul rosu. Aceasta substanta este considerata ca fiind cel mai puternic antioxi­dant existent in natura, deci are menirea de a impiedica degradarea celulelor din toate tipurile de tesuturi. In plus, pe langa resveratrol, in tescovina mai exista si alte substante valoroase pentru imunitate (vitaminele A, C si P, fierul, potasiul, magneziul si calciul). Iata cum se poate administra:

  • Pulberea: pentru un efect sporit, aceasta pulbere se tine sub limba 2-3 minute, apoi se inghite. O cura dureaza 3 saptamani, cu 1 saptamana de pauza.
  • Infuzie din tescovina: se beau cate 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa.
  • Tinctura: se administreaza cate 20 de picaturi pe zi, timo de 3 saptamani. Dupa o sap­ta­mana de pauza, cura poate fi reluata.
  • Sirop: doza optima pentru copii este de 3 lingurite pe zi, inainte de fiecare masa, iar pentru adulti se recoman­dat o cantitate dubla. Cura dureaza 3 saptamani, cu 1 saptamana pauza, si se reia daca este nevoie.

Vezi si: Miere si usturoi: intareste imunitatea si trateaza infectiile tractului respirator superior

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole