23.3 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Top 5 cele mai frecvente accidentari suferite atat de sportivii amatori cat si de cei profesionisti

Sportul reprezinta sanatate, dar in acelasi timp sanatatea corpului poate fi pusa in pericol din cauza sportului. Fie ca vorbim despre sportivi profesionisti sau amatori, in general sunt aceleasi accidentari pe care le patesc frecvent, in functie de sportul practicat.

Este ironic ca din cauza sportului se fac multe accidentari, dar si in procesul de vindecare sau recuperare tot sportul este folosit ca tratament. De exemplu cand se prescrie un tratament spondiloza sunt recomandate sporturi de intarire a muschilor spatelui, cum ar fi inotul.

Cei care practica sporturi pot risca accidentari la muschi, oase sau incheieturi in general, insa beneficiile obtinute din urma practicarii unui sport sunt incoparabil mai mari decat riscurile de accidentare.

1. Ruptura de menisc

Una dintre cele mai comune accidentari in sport este aceea de menisc rupt.  Este o afectiune care se poate trata dar si opera. Mai exact, cartilajul in forma literei C se rupe, cel care are rolul de a absorbi socurile din timpul miscarii genunchiului.

Oamenii mai in varsta sunt predispusi la aceasta afectiune chiar daca nu practica vreun sport, insa la cei sub 40 de ani e intalnita in general in urma unor socuri in cadrul unui sport.

Ruptura de menisc genereaza o durere localizata care poate fi indicata cu precizie de catre pacient, e o durere care persista si necesita neaparat vizita la medicul ortoped.

2. Luxatia de glezna

Luxatia de glezna e si ea foarte des intalnita, in general in cazul celor care practica sporturi precum bashetul, fotbalul sau handbalul. In general e vorba de sporturi care implica multa alergare.

La o astfel de afectiune apar umflaturi si vanatai in zona respectiva. Durerea este la nivelul ligamentului. Daca durerea e la nivelul osului exista posibilitatea sa fie vorba de o fractura care e mai grava si necesita o durata mai lunga de recuperare.

3. Ruptura de ligament

Auzim frecvent de ruptura de ligament in cazul sportivilor de performanta si in general e o accidentare care ii tine departe de lumina reflectoarelor o perioada buna de timp. Cel mai recent si mai rasunator caz de ruptura de ligament a fost cel al handbalistei Cristina Neagu, de curand.

In aceasta categorie de accidentare poate fi vorba despre doua tipuri de ligament: cel incrucisat anterior si ligamentul colateral medial.

Ruptura de ligament incrucisat anterior e des intalnita pentru ca ligamentul e expus traumatizarii in timpul oricarui sport. Leziunea e insotita de simptome puternice, o durere acuta dar nu indelungata. In primele doua ore de la accidentare genunchiul se umfla si sunt limitate miscarile articulatiei genunchiului.

In schimb, ligamentele aflate in partile laterale ale genunchiului sunt cele care controleaza miscarea laterala si ruperea lor se produce in cazul schimbarilor bruste de directie cum se intampla la schi. Simptomele sunt mai usoare si constau in umflarea genunchiului si durere localizata in interiorul acestuia.

4. Genunchiul alergatorului

Aceasta afectiune se face in urma miscarii repetitive care poate sa nu fie doar de la alergat. In cazul alergatorilor se poate evita afectiunea cu suficienta incalzire inainte de efectuarea exercitiilor, dar si cu stretching. Genunchiul alergatorului se manifesta printr-o durere sacaitoare si localizata in fata genunchiului, in jurul rotulei sau chiar sub ea.

5. Cotul tenismenului

Aceasta afectiune poate fi de la o simpla inflamare a tendonului dar poate ajunge pana la ruperea acestuia. Simptomele sunt neplacute si destul de puternice. Durerea e localizata la exteriorul cotului.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole