13.4 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Top 10 fructe de iarna pentru sanatate

Consumul fructelor pe timp de iarna, mai ales a citricelor, ne ofera un aport mare de nutrienti. Totodata, studiile arata ca aceste fructe pot ajuta la intarirea imunitatii, la imbunatatirea sanatatii digestive, la stimularea functiei creierului, la cresterea pierderii in greutate, la combaterea cresterii celulelor canceroase, la prevenirea pietrelor la rinichi si la imbunatatirea sanatatii inimii.

Fructele de iarna pot fi savurate in multe feluri, ca de exemplu: le poti cosuma ca atare, sub forma de suc sau adaugandu-le um in salate de fructe. Acestea abunda de vitamina C (care ajuta la sustinerea imunitatii, ofera proprietati de combatere a cancerului si imbunatateste sanatatea creierului, a pielii si a inimii), vitamina A (are grija de sanatatea ochilor, inimii si pielii) si fibre (necesare pentru sanatatea digestiva si intestinala).

Iata, mai jos, ce fructe de iarna sa adaugi in dieta ta:

Fructe de iarna pentru sanatate

1.Portocale

Portocalele sunt fructe extraordinare, bogate in vitamina C. In plus, acestea mai contin si flavonoide (hesperidina), saruri minerale, fosfor si fier, dar mai ales calciu (65 – 100 mg de calciu pentru o portocala medie).

Acestea sunt indicate mai ales in: astenie fizica si intelectuala, imbatranire, anemie, demineralizare, diabet, tromboza, fragilitate capilara, isterie, nevralgii, oboseala, hepatita, hipervascozitate sanguina, intoxicatii, spasme, sufocare, carii dentare, carente de vitamina C, afectiuni ale stomacului, febra (coaja).

2.Clementine

Clementinele ofera cantitati ample de vitamina C care ajuta la fortificarea sistemului imunitar si elimina o serie de infectii, precum si boli fatale. Acestea sunt o sursa excelenta de antioxidanti, cum ar fi linalol, limonen, terpineol, pinen si mircen, care lupta cu efectele nocive ale radicalilor liberi. Ofera efecte favorabile asupra sistemului circulator si asupra sanatatii inimii. Continutul de potasiu ajuta la normalizarea batailor neregulate ale inimii, a aritmiei cardiace si reduce sansele de accident vascular cerebral.

3.Mandarine

Acest fruct contine o multime de vitamine, minerale si alte componente care ne ajuta sa sa ne pastram puternici in aceasta perioada rece a anului si nu numai.

Ca si portocalele, mandarinele ne ofera vitamina C, cu aproximativ 25% din necesarul zilnic intr-o mandarina medie.

Acestea reusesc sa opresca raspandirea infectiilor. Totodata, potrivit unui studiu realizat la Basel, Elvetia, obtinerea suficienta de vitamina C in fiecare zi ar putea ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei afectiunilor respiratorii comune, cum ar fi raceala. In plus, mandarinele imbunatatesc sanatatea digestiva, previn aparitia pietrelor la rinichi, imbunatatesc sanatatea inimii si pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii.

Vezi si: Beneficiile legumelor portocalii

4.Grapefruits

La fel ca si alte citrice, grapefruiturile  sunt bogate in vitamina C, vitamina A, precum si in fitochimicale care promoveaza sanatatea, cum ar fi licopenul si beta-carotenul, limonoizi precum limonina si flavonoide precum naringenina. Toate acestea au capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ care contribuie la imbatranire si la dezvoltarea bolilor cronice.

5.Pomelo

Acest fruct hranitor este bogate in vitamina C si potasiu, care ofera cele mai multe dintre beneficiile sale pentru sanatate, dar si in fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, niacina, tiamina, riboflavina si vitamina B6.

Consumul lui ajuta la prevenirea infectiilor urinare, la eliminarea toxinelor din organism, reduce colesterolul, intareste sistemul imunitar, reduce stresul si oboseala, accelereaza arderile (util in curele de slabire), previne ateroscleroza si bolile cardiovasculare, incetineste procesul de imbatranire, combate constipatia datorita continutului de fibre si ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii parului.

6.Lamai

Suculente si extrem de aromate, lamaile sunt cele mai folosite la nivel mondial. Acestea reprezinta o sursa foarte bogata in compusi chimici vindecatori. De altfel, se spune ca o singura lamaie asigura organismului nostru cantitatea zilnica necesara de vitamina C, foarte importanta pentru imunitate. In plus, lamaile contin 22 de compusi anti-cancer, inclusiv limonen, un ulei care incetineste sau opreste cresterea tumorilor canceroase si care opresc diviziunea celulara in celulele canceroase. De exemplul, se spune ca lamaia este de 10.000 de ori mai puternica dect chimioterapia.

De asemenea, se considera ca lamaia este un agent antimicrobian cu spectru larg, care controleaza infectiile bacteriene, eficace contra parazitilor interni si a viermilor, regularizeaza tensiunea arteriala crescuta si este antidepresiv.

7.Kiwi

Acesta este fructul aromat si revigorant care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi. O explozie de vitamine ce ne energizeaza, combate starile de oboseala si irascibilitate, te scapa de moleseala si intareste sistemul imunitar. Kiwi este extrem de bogat in vitamina C, cu peste 100% din necesarul zilnic intr-un singur fruct mic. In plus, ofera o cantitate buna de vitamina K pe langa potasiu si vitamina E.

8.Rodii

Rodia este un fruct rosu, dulce si acru care este umplut cu multe seminte mici ce contin o multime de antioxidanti, inclusiv flavonoide care sunt legate de prevenirea cancerului, detoxifiere, sanatatea inimii si multe altele. In plus, acest fruct este bogat si in vitamina K, vitamina C, folat si potasiu.

9.Merisoare

Merisoarele sunt fructe de padure rosii de iarna care sunt bogate in antioxidanti si nutrienti asociate cu prevenirea unor cancere, infectii, markeri ai bolilor cardiace si inflamatiei. Acestea includ compusi precum antocianine, quercetina, acid benzoic si epicatechine. In plus, merisoarele ofera vitamina C, mangan, vitamina E si vitamina K.

10.Ananas

Ananasul este un fruct ce contine doze mari de vitamine si minerale (vitamina C, vitamina B1, vitamina B6, vitamina A, vitamina k, potasiu, mangan, colina, betaina, calciu, fosfor, zinc, seleniu), dar si antioxidanti despre care se stie deja ca ofera protectie impotriva bolilor. In plus, o mare parte din puterea sa de vindecare provine de la o enzima de digerare a proteinelor numita bromelaina. Bromelaina actioneaza in mod similar cu aspirina si ibuprofenul.

!!! Atentionari

Desi aceste fructe sunt asociate cu o lista lunga de beneficii, este bine de stiut ca ele contin si o cantitate mare de zahar si putine proteine, asa ca cel mai bine este sa le consumi ca parte a unei diete echilibrate. Totodata, in comparatie cu fructele intregi, sucul de fructe este semnificativ mai mare in calorii, ceea ce poate contribui la cresterea in greutate. Prin urmare, cel mai bine este sa optezi pentru fructe intregi in detrimentul sucului de fructe ori de cate ori este posibil.

De asemenea, citricele contin o cantitate mare de acid citric care pot eroda smaltul dintilor si din acest motiv este important sa le consumi cu moderatie.

Vezi si: Remedii de iarna cu brad si pin

Vezi si: Sfaturi numai bune de urmat in prag de iarna. Cum ne intarim imunitatea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole