1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Top 10 cele mai cunoscute tipuri de ceai si beneficiile lor. Ce sa bei in functie de afectiune

Timp de secole, ceaiul a fost folosit in medicina alternativa pentru a trata aproape orice, de la bolile minore, pana la cele grave. Dupa actiunea lor terapeutica, amestecurile din plante medicinale au fost denumite: ceai pectoral, antibronsic, diuretic, gastric, hepatic etc. Fiecare din aceste ceaiuri este alcatuit din flori, frunze, ierburi, radacini si fructe medicinale, care-si intregesc efectele vindecatoare.

Beneficiile ceaiurilor din plante pentru sanatate sunt cuprinzatoare si complet naturale, iar noi ti-am pregatit de data aceasta un top 10 al celor mai cunoscute ceaiuri. Iata care sunt:

1.Ceaiul de tei

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca ceaiul din flori de tei contribuie la vindecarea racelii si a gripei, mai ales atunci cand sunt insotite de febra, deoarece produce o transpiratie abundenta, care face sa scada temperatura crescuta a corpului; are o actiune linistitoare in tuse (diminueaza intensitatea acceselor de tuse, ajuta la eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii si te scapa de tusea iritativa sau productiva), bronsita; influenteaza favorabil starile nervoase si si combat migrenele si durerile de cap. Infuzia de flori de tei se consuma in momentul aparitiei durerilor, iar efectul este rapid.

Totodata, in urma unui studiu japonez, s-a observat ca ceaiul de tei argintiu are efecte hepatoprotectoare., un remediu eficient in guta

Atat florile de tei, cat si bracteea insotitoare (frunzulita), contin in general aceleasi substante chimice: mucilagii, guma, zahar, colina, acetilcolina, saponine, flavonoide si o cantitate mica de ulei volatil, care le da mirosul placut.

Sfat: Plantele ce contin saponine cedeaza acest principiu activ numai in mediu alcalin. La randul lor saponinele inlesnesc solubilizarea in apa a unor substante chimice din planta si usureaza absorbtia lor in organism. Pentru acest motiv se recomanda ca la prepararea ceaiului din plante ce conntin saponine sa se adauge in apa cantitati mici de bicarbonat de sodiu.

2.Ceaiul de musetel

Se pare ca proprietatile antiseptice si bactericide ale musetelului sunt foarte apreciate in medicina stiintifica. Florile de musetel intra in compozitia ceaiurilor contra colicilor pentru adulti si copii, anticolitic, gastric si sudorific.

Ceaiul de musetel este considerat principalul leac in cazul arsurilor gastrice si a deranjamentelor la stomac (diaree). Acesta trateaza afectiunile digestive, inclusiv ulcerele, deoarece combina proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antispasmodice si calmante pentru stomac. Ceaiul de musetel calmeaza durerile menstruatiei, migrenele si afectiunile nervoase.

Recent, ceaiul de musetel, consumat pentru perioade indelungate, a fost asociat cu un risc mai mic de cancer al tiroidei, potrivit unui studiu de mica amploare realizat in Grecia, informeaza Reuters.

Principiile sale active sunt un ulei volatil, acidul anthemic (principiul amar), acidul tannic si o glicosida. Prin fierbere, uleiul de disipeaza, de aceea ceaiul de musetel trebuie sa fie pregatit intr-un vas acoperit pentru a nu lasa sa scape aburii, valoarea medicinala a musetelului scazand drastic cu cea mai mica evaporare. Florile se lasa la infuzat cel putin 10 minute inainte de a fi strecurat.

3.Ceaiul din fructe de padure

Fructele de padure, precum: afinele, agrisele, coacazele, merele padurete, zmeura, murele, mosmoanele, catina, macesele si altele, intaresc imunitatea organismului si combat numeroase afectiuni.

Principalele beneficii ale consumului de ceai de fructe de padure sunt: ajuta la detoxifierea organismului, ofera energie, reprezinta o terapie preventiva in mentinerea sanatatii (raceala si gripa pot fi tinute la distanta cu ajutorul acestui ceai), elementele nutritive din acest ceai ajuta la mentinerea sanatatea vederii si, nu in ultimul rand, ceaiul din fructe de padure ajuta la combaterea imbatranirii sistemului nervos.

4.Ceaiul de urzica

Ceaiul de urzica are proprietati antihistaminice si poate preveni febra, alergiile si influenteaza in bine bronsitele. Ceaiul de urzica mai are proprietatea de a ameliora simptomele de nas infundat, stranut sau mancarimi ale ochilor. Totodata, ceaiul de urzici are actiune diuretica in bolile de rinichi si, potrivit unor cercetatori, acesta ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Vezi si articolul: Ceaiuri contra reumatismului

Datorita continutului de vitamina K, ceaiul de urzica are insusirea de a opri hemoragiile, fiind recomandat cu succes in hemoroizi, menstruatii abundente sau hemoragii uterine dupa nastere. In diaree, are rolul de a micsora flora microbiana care a provocat afectiunea, ducand la vindecare. Vezi si: Ceaiuri indicate in combaterea diareei

5.Ceaiul de ghimbir

S-a constatat ca ceaiul de ghimbir are aceleasi calitati ca aspirina, fiind un agent anti-inflamator, blocând substanţele chimice care provoacă umflături în creier, iar daca ai dureri de cap, se recomanda consumul unei cesti cu ceai de ghimbir chiar la inceputul primelor simptome.

Ceaiul de ghimbir este un remediu utilizat de mii de ani, avand efecte excelente in combaterea indigestiei, a migrenelor si a racelilor de sezon (decongestioneaza caile nazale superioare, umezeste muscoasa gatului, ajutand astfel la ameliorarea tusei, si favorizeaza expectoratia, care grabeste astfel procesul de vindecare), dar si crampele menstruale, artrita sau durerile musculare.

Este cunoscut faptul ca ceaiul de ghimbir intareste sistemul imunitar datorita continutului mare de antioxidanti, care reduc riscul de infectii sau afectiuni. Totodata, ceaiul de ghimbir poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substantele active din ghimbir blocheaza depozitarea grasimilor pe artere, reduc nivelul de cholesterol rau si ajuta la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Ceaiul de ghimbir este excelent si pentru o buna circulatie a sangelui, acesta previnind formarea cheagurilor. De asemenea, ceaiul de ghimbir este un remediu excelnt atunci cand pleci in calatorii. O ceasca de ceai inainte de a te urca in masina este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare.

6.Ceaiul de echinaceea

Ceaiul de echinaceea este, probabil, cel mai bun remediu care ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si la reducerea riscului de contaminare cu bacterii, ciuperci si virusuri respiratorii. 

Ceaiul de echinacea este, de asemenea, folosit impotriva multor altor infectii, precum: gripa, infectii ale tractului urinar, infectii vaginale, herpes genital, infectii sange (septicemie), boli ale gingiilor, amigdalita, infectii streptococice, sifilis, febra tifoida, malaria, difterie. Alte utilizari care nu sunt legate de infectii includ: sindromul de oboseala cronica (CFS), reumatism, migrene, indigestie acida, durere, ameteli si tulburari ale deficitului de atentie (ADHD). Vezi si articolul: Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea imunitatii

7.Ceaiul de coada soricelului

Coada soricelului intra in compozitia urmatoarelor ceaiuri: antiasmiatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic si laxativ-antihemoroidal.
Datorita continutului in ulei volatil, bogat in azulen, coada soricelului are proprietati puternic antiseptice, apropiindu-se de cele ale musetelului.

Ceaiul de coada soricelului se recomanda in diferite afectiuni ale stomacului si intestinelor ca enterocolite si gastrite. Calmeaza colicile stomacale, ajuta la eliminarea gazelor si restabileste pofta de mancare. Infuzia de coada soricelului are si o actiune stimulenta asupra ficatului marind secretia biliara, calmand in acelasi timp spasmele care dau colicile hepatice. De asemenea, ceaiul de coada soricelului influenteaza in bine menstruatia neregulata, avand proprietatea de a regla hemoragiile abundente si calmeaza durerile.

In cura de primavara, coada soricelului ajuta la curatarea sangelui. Vezi si articolul: Ceaiuri care ajuta la subtierea sangelui. Top 10 plante de leac De asemenea, in tuse si bronsita, in anumite stari nervoase si in boli ale vezicii urinare, ceaiul de coada soricelului aduce o stare de imbunatatire.

8.Ceai de galbenele

Aceasta planta este pretuita mai ales pen­­tru virtutile ei legate de sanatatea stomacului, a colecistului, tractului intestinal si a cailor biliare. Totodata, ceaiul de galbenele are rolul de a reduce disconfortul care apare la nivelul venelor hemoroidale, a mucoasei anale si vaginale si mentine sanatatea la nivelul pielii, prin favorizarea regenerarii acesteia.

Datorita principiului amar, florile de galbenele maresc secretia biliara (colagoge) utilizandu-se in boli de ficat. Totodata, ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale si poate fi folosit ca adjuvant in profilaxia si tratarea virozelor, ca tratament asociat cu citostaticele si radiatiile (ajuta la cresterea puterii de aparare a organismului slabit), in hepatite, gastrita, ulcer, arsuri de stomac, crempelor stomacale, constipatiei si colita (inflamarea colului).

9.Ceai de papadie

Papadia este, probabil, cea mai cunoscuta planta medicinala de la noi. Aceasta este cunoscuta drept una dintre cele mai puternice plante detoxifiante si totul se datoreaza princi­piilor amare care tonifica ficatul obosit, stimuleaza activi­tatea rinichilor, a intestinelor si are un rol esential in eliminarea toxinelor. 

Papadia se recomanda ca medicament in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular. Astfel, ceaiul de papadie se recomanda in: obezitate, boli de ficat, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare la convalescenti, are actiune diuretica (sporeste cantitatea de urina in 24 de ore, ceea ce inseamna ca poate ajuta organismul sa elimine toxinele, precum si sa lupte impotriva infectiilor bacteriene din tractul digestiv si organele de reproducere, poate consolida sistemul imunitar, ameliora arsurile din stomac si poate ajuta la corectarea problemelor digestive). Vezi si articolul: Ceaiuri care imbunatatesc circulatia sangelui

Efectele pentru sanatate a ceaiului de papadie incep cu capacitatea de a va proteja oasele, reducand riscul de fracturi osoase la persoanele care prezinta risc de osteoporoza. Totodata, sepcialistii recomanda consumul ceaiului de papadie pentru a evita cariile dentare, tensiunea musculara, tensiunea arteriala ridicata si deficitul de calciu.

Ceaiul de galbenele lupta impotriva diabetului, mentinand nivelului scazut al zaharului din sange, de e consolida sistemul imunitar, ameliora arsurile din stomac si poate ajuta la corectarea problemelor digestive. Vezi si articolul: Ceaiuri recomandate pentru diabet zaharat

10.Ceai de brusture

Ceaiul din radacina de brusture are capacitatea de a curata rapid si eficient toxinele din organism datorita proprietatilor detoxifiante, anticancerigene, antimicrobiene sau antiinflamatoare.

Vreme de secole, radacina de Brusture a fost considerata drept cel mai important remediu pentru curatarea sangelui si, dupa cum se stie, detoxifierea este primul si cel mai important demers pentru blocarea bolilor.

Din radacina se prepara un ceai care are proprietatea de a stimula functiile renale si cutanate, fiind bun diuretic si sudorific. Influenteaza in bine acneea, furunculoza, diferite eczeme si alte boli ale pielii. In acelasi timp, ceaiul de brusture mai are insusirea de a scadea zaharul din sange, fapt pentru care se recomanda celor care sufera de diabet. Unii autori recomanda ceaiul de brusture in boli de ficat avand proprietatea de a reduce calculii biliari.Un alt efect miraculor al ceaiului de brusture este acela ca ajuta bila si ficatul. Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejandu-l de acriunea unor substanre nocive. De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcriei hepato-biliare.

Radacina de brusture este considerata una dintre cele mai sigure plante pentru sanatate, intrucat pana in prezent, nu s-au descoperit efecte secundare ale acesteia in organism.

Vezi si articolele:

Ceaiuri contra alcoolului. Cum scapi de un viciu cu puterea plantelor

Ce ceaiuri sunt bune pentru curatarea colonului

Ceaiuri pentru balonari abdominale. 5 plante de mare ajutor

Ceaiuri care combat candida. Cand natura te scapa de neplaceri.

Ceaiuri care iti dau energie. Energizantele naturale sunt cele mai bune

Ceaiuri pentru durerile de ovare. Top 5 trucuri naturiste la indemana

Ceaiuri pentru scaderea poftei de mancare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole