Denumirea stiintifica a acestei legume este Apium graveolens si vine din latina care se traduce „radacina puternic mirositoare”, aceasta facand referire la aroma sa intensa, provenita de la un complex de substante cu efecte vindecatoare extraordinare. Radacina de telina contine numeroase substante cu efecte vindecatoare.
Speciaistii spun ca toate substantele sanatoase se gasesc mai ales in coaja telinei, aceasta continand cele mai multe substante antibiotice si antifungice.
Iata ce mai contine telina:
Telina contine si vitamine (C, B1, B2, B6 sau B9), calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier, adica mai toate mineralele cu rol in mentinerea sanatatii sistemului nervos si a celui endocrin. La randul lor, si frunzele de telina au rolul de a reduce aciditatea stomacului si sunt un tonic pentru organism, rehidratand organismul cu minerale dupa un efort fizic prelungit.
Iata mai jos ce alte beneficii are radacina de telina:
-
Telina, previne aparitia cancerului
Numeroase cercetare au relevat faptul ca, persoanele care consuma in mod regulat telina, previn dezvoltarea celulelor canceroase la san, a cancerului gastric. Se recomanda administrarea unui amestec de suc de telina si suc de cartofi, combinate in proportia 1:2. Se consuma cate 300 ml de suc pe zi, in reprize. Cura dureaza timp de 1 luna, dupa care se face o pauza de 15 zile, apoi se reia), a cancerului intestinal. Pentru prevenirea formarii tumorilor in colon (se recomanda curele indelungate cu salata de telina, iar in tratamentul cancerului de colon deja instalat, se face o cura cu suc de radacina de telina. Se beau 100 ml suc zilnic, in combinatie cu suc de morcovi).
-
Radacina de telina reduce colesterolul
Luteolina, o flavonoida continuta in telina, actioneaza ca un inhibitor pentru celulele canceroase, in special pentru acelea din pancreas. Un studiu facut de un institut al Departamentului Guvernamental pentru Agricultura al Statelor Unite a aratat ca o portie de 100 g de salata de telina consumata zilnic ajuta la scaderea valorilor colesterolului rau (LDL) cu 10-20 %. Acest lucru se intampla, deoarece telina stimuleaza secretia de acizi biliari si este foarte bogata in fibre alimentare, blocand, atunci cand este consumata impreuna cu alte alimente, punerea in circulatia sanguina a trigliceridelor in exces si a colesterolului.
-
Telina este benefica in diabet
Telina este bogata in fibre alimentare si principii active cu efect hipoglicemiant, iar consumata zilnic, ajuta organismul sa devina mai receptiv la actiunea insulinei. Se consuma zilnic minimum 50 g de radacina de telina, sub forma de salata, care poate fi amestecata cu morcovi, varza, patrunjel.
-
Telina previne calculii biliari si renali
Datorita continutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a evacuarii bilei din colecist, telina este un remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate fi folosita pentru eliminarea „malului” din vezica biliara. Se recomanda consumul radacinii si al frunzelor de telina crude, sub forma de salata. In calculi renali, sarurile de potasiu si magneziu continute de radacina fac din telina un excelent diuretic, iar telina mai contine si principii antiinflamatoare renale, contribuind astfel la prevenirea formarii calculilor. Se recomanda curele de 2 saptamani, timp in care se administreaza in fiecare zi cate 100 ml de suc de radacina si frunze.
-
Telina te scapa de cistita
Telina are rolul de alcalinizare a urinei, iar combinatia cu suc de telina si cea de morcov este de un real ajutor in tratamentul cistitei.
-
Telina ajuta in caz de infertilitate, menopauza si dureri menstruale
Sucul de telina (atat frunze, cat si radacini) are rolul de a regla hormonii feminini. Cate 30 de ml de suc de telina se iau cu 30 minute inaintea meselor principale, intr-o cura de 28 de zile.
-
Telina regleaza hipertensiunea si aritmia cardiaca
Telina are calitati puternice de stabilizare a ritmului cardiac, fiind recomandata in toate afectiunile inimii. Specialistii considera ca o cura de o saptamana, in care se consuma 100 ml pe zi, are efecte care pot dura si 3 saptamani, producand o scadere a tensiunii arteriale.
-
Telina si reumatismul
Rdacina acestei plante are efecte de ameliorare in aproape toate formele de reumatism, deoarece sucul si salata din aceasta leguma catalizeaza eliminarea substantelor toxice. Totodata, au si efecte antiinflamatoare si calmante in durerile articulare. Se recomanda o cura de 3-4 saptamani cu suc din radacina (100 ml pe zi), consumat pe stomacul gol sau salata de telina cruda.
-
Telina stimuleaza imunitatea
Telina are proprietati antispastice bronsice, antibiotice, emoliente si expectorante, stimuleaza imunitatea, inhiba inmultirea bacteriilor, reduce transpiratiile nocturne si calmeaza tusea.
-
Telina si potenta
Semintele si radacina de telina au efecte vasodilatatoare genitale, lucru care explica faima acestei legume, de afrodiziac rapid. Pentru combaterea infertilitatii si a impotentei masculine, se fac tratamente cu o durata de 30 de zile, timp in care se administreaza cate 5 g de pulbere de seminte de telina pe zi. In paralel, se consuma sucul de telina, cate 100 ml pe zi, administrat dimineata.
Contraindicatii
Este recomandat ca in timpul sarcinii, radacina de telina sa fie consumata doar fiarta. In rare cazuri, telina poate produce alergii (urticarie, deranjamente digestive sau soc anafilactic).
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de telina. Telina pare o leguma banala, dar nu este deloc asa. Pe langa faptul ca ofera o aroma minunata […]
[…] Telina – Aceasta va normaliza nivelele de acid uric si va preveni complicatiile asociate. […]
[…] rasadurilor. Se planteaza rasaduri de ardei, rosii, castraveti, varza, gulie, conopida, broccoli, telina, ceapa (din seminte), praz, vinete. Atentie, inainte de plantarea rasadurilor este necesar sa se […]
[…] Telina este folosita ca remediu naturist inca din secolul IX, fiind considerata o leguma cu efecte vindecatoare. De la telina se poate folosi intreaga planta (radacina, tulpina si seminte), este saraca in calorii, are un continut ridicat de fibre, antioxidanti (falcarinol, falcarindiol sau metil falcarindiol), vitamina C, K si minerale (potasiu, calciu, fier si fosfor), dar si in apa, fiind considerata o sursa buna de hidratare. […]
[…] – telina […]