Tecile de fasole verde. Fasolea este originara din Peru si a fost adusa in Europa numai dupa descoperirea Americii. Pastaile fara seminte (Fructus Phaseoli sine seminibus) contin o serie de aminoacizi (arginina, asparagina, tirozina, triptofan ), vitamina C, saruri minerale, datorita carora au proprietati diuretice si antidiabetice.
Culoarea verde a acestei legume este de la continutul mare de clorofila (care are o actiune depurativa, antitoxica). Cu cat fasolea are, indiferent de soiul sau, o culoare mai vie, mai intensa, cu atat are o actiune mai puternica.
Tecile de fasole intra in compozitia ceaiului dietetic si antireumatic. Iata mai jos cum il poti prepara:
Ceaiul se prepara dintr-o lingura de teci care se fierb care se fierb 15-20 minute intr-un sfert de litru de apa. Se beau 2-3 cesti pe zi.
De asemenea, ceaiul se mai poate prepara si in modul urmator: peste 4 linguri de teci maruntite se toarna 1 litru de apa si se lasa o noapte la macerat. Dimineata se fierb pana ce lichidul scade la jumatate. Acesta cantitate se imparte in 2-3 portii si se bea in cursul unei zile.
Tecile de fasole verde sunt recomandate in urmatoarele afectiuni:
In stari de hidropizie (lichid in cavitatea abdominala si tesuturi), in afectiuni ale rinichilor si vezicii urinare si in bolile de inima, ceaiul din teci de fasole maruntite mareste cantitatea de urina, inlatura excesul de apa din corp. Odata cu acesta se elimina si toxinele, contribuind astfel la ameliorarea starilor reumatice.
Fasolea verde contine, pe langa antireumaticele clasice (vitamina A si C, flavonoidele) si cupru. O suplimentare a cuprului din dieta duce la o reducere semnificativa a simptomelor reumatismului (in special a durerii si a rigiditatii articulare), efectele fiind durabile. Se recomanda, ca atare, curele de 3-6 saptamani, timp in care se consuma minimum 1,6 kg de fasole pastai saptamanal.
Infuzie din teci de fasole verde ajuta in curele de slabit. Dintre toate legumele verii, cea mai buna pentru a scapa de kilogramele in plus este fasolea verde fiindca actioneaza „direct” asupra grasimilor. Cura cu teci de fasole verde te ajuta sa slabesti lent, dar sigur, in jur de 3-4 kilograme pe luna. Se pune la fiert un litru de apa. Cand clocoteste, se adauga 4-5 linguri de teci de fasole verde uscata (si maruntita), se lasa sa dea in 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat minimum 6 ore, in vas cu capac. Se strecoara si se bea de-a lungul unei zile, timp de cel putin 3 saptamani, in care se evita mancarea dupa ora 18.
In cistite (afectiuni ale vezicii urinare), calmeaza spasmele, normalizeaza urinarea.
Cura cu fasole verde
Cura cu teci de fasole verde aduce o mare imbunatatire si in starile de diabet zaharat, declara farm. Corneliu Constantinescu in cartea “Plante medicinale in apararea sanatatii”. In diabet, ceaiul se bea neindulcit sau indulcit cu zaharina. Un ceai antidiabetic mai eficient se obtine si prin combinarea frunzelor de urzica, cu teci de fasole, frunze de nuc si de dud. 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic, timp de 15 minute, in 250 ml apa. Se adauga apoi 2 linguri de frunze de urzica si o lingura frunze de nuc. Se lasa la infuzat jumatate de ora si apoi se filtreaza.
Datorita acidului silic pe care il contin, tecile de fasole se recomanda si ca un remineralizant al organismului.
Cataplasmele facute din faina de fasole ajuta la calmarea mancarimii generata de unele eczeme, influenteaza in bine acneea si alte boli de piele.
Eruptiile pielii, acneea (cosuri), cedeaza dupa o cura de fasole verde folosita ca aliment sau ca ceai preparat din teci uscate.
Pastaile de fasole galbena. Proprietati si beneficii
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Tecile de fasole verde, un bun remediu dietetic si antireumatic […]