2.8 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Te ingrasi fara sa stii de ce? Hormonii ar putea fi cauza principala

Daca si tu ai experimentat momentul in care kilogramele incep sa se adune, chiar si atunci cand dieta si exercitiile fizice nu par sa aiba efectul dorit, trebuie sa stii ca de vina nu sunt doar stilul de viata sau alegerile alimentare, ci si hormonii. Acesti mesageri chimici din organism pot juca un rol semnificativ in reglarea greutatii tale. Atunci cand hormonii sunt dezechilibrati, corpul tau poate reactiona intr-un mod imprevizibil, ceea ce poate duce la cresterea in greutate sau dificultati in pierderea kilogramelor. Dar care sunt acesti hormoni si cum influenteaza greutatea? Iata ce trebuie sa stii.

1. Hormonii care iti regleaza apetitul

Unul dintre factorii principali in controlul greutatii sunt hormonii care regleaza apetitul si senzatia de satietate. Cand acestia sunt dezechilibrati, poti simti un apetit crescut, chiar daca nu ai nevoie de mai multa mancare.

-Leptina: Leptina este cunoscuta si sub denumirea de „hormonul satietatii” – semnaleaza creierului ca ai mancat suficient si ca nu ai nevoie de mai multa hrana. Cu toate acestea, atunci cand corpul devine rezistent la leptina (un fenomen adesea intalnit la persoanele supraponderale), creierul nu mai primeste semnalul ca ar trebui sa opreasca consumul de alimente. Acest lucru poate duce la o senzatie constanta de foame si poate incuraja supraalimentarea.

Grelina: Grelina, cunoscuta si sub denumirea de „hormonul foamei”, este produsa in stomac si stimuleaza pofta de mancare. Nivelurile de grelina cresc inainte de masa si scad dupa consumul de alimente. Daca exista un dezechilibru in productia de grelina, poate aparea o senzatie constanta de foame, chiar si dupa ce ai mancat suficient.

*Dietele sarace in proteine ​​pot duce la foame frecventa, deoarece proteinele ajuta la reglarea hormonilor apetitului, cum ar fi grelina. Totodata, lipsa somnului perturba hormonii care regleaza foamea, cum ar fi leptina si grelina, facandu-te sa te simti ingfometat pe tot parcursul zilei.

2. Cortizolul: Hormonul stresului

Cortizolul este hormonul principal de stres al corpului si are un impact semnificativ asupra greutatii. In conditii normale, cortizolul ajuta la gestionarea stresului, dar atunci cand este eliberat in exces, poate duce la cresterea in greutate, in special in zona abdominala.

-Cum actioneaza cortizolul: Atunci cand esti supus stresului cronic, nivelurile ridicate de cortizol pot determina cresterea apetitului, in special pentru alimente bogate in zaharuri si grasimi, care sunt rapid disponibile pentru a oferi energie. De asemenea, cortizolul poate favoriza depozitarea grasimii abdominale, ceea ce face ca pierderea in greutate sa fie mult mai dificila.

-Gestionarea stresului: Reducerea stresului prin tehnici de relaxare, meditatie, exercitii fizice si somn de calitate poate ajuta la echilibrarea nivelului de cortizol si, implicit, la imbunatatirea gestionarii greutatii.

3. Insulina: Hormonul care regleaza zaharul din sange

Insulina este un alt hormon esential in reglarea greutatii. Este responsabila pentru transportul glucozei din sange in celule, unde este folosita pentru energie. Daca organismul devine rezistent la insulina (un fenomen asociat cu diabetul de tip 2), aceasta poate contribui la cresterea in greutate.

-Rezistenta la insulina: Atunci cand corpul tau nu raspunde eficient la insulina, pancreasul produce mai multa insulina pentru a mentine zaharul din sange la un nivel normal. Acest surplus de insulina poate stimula depozitarea grasimii, mai ales in zona abdominala, si poate face mai greu procesul de ardere a grasimilor.

-Prevenirea rezistentei la insulina: O dieta echilibrata, care include alimente integrale, proteine de calitate si carbohidrati cu indice glicemic scazut, alaturi de exercitii fizice regulate, poate ajuta la prevenirea si gestionarea rezistentei la insulina.

4. Tiroida: Motorul metabolismului tau

Hormonii tiroidieni, produsi de glanda tiroida, regleaza metabolismul. Cand tiroida nu functioneaza corect, metabolismul poate incetini, ceea ce duce la cresterea in greutate.

-Hipotiroidismul: Daca tiroida ta nu produce suficienti hormoni (hipotiroidism), metabolismul tau se va incetini, iar corpul va arde mai putine calorii. Acest lucru poate duce la cresterea in greutate, oboseala, frisoane si chiar depresie.

-Tratament: Hipotiroidismul este tratabil cu medicamente care suplinesc hormonii tiroidieni, dar este important sa fii diagnosticat corect de un specialist.

5. Estrogenul si progesteronul: Hormonii sexuali care iti pot afecta greutatea

Atat estrogenul, cat si progesteronul sunt hormoni care influenteaza retentia de apa si distributia grasimii in corp, in special la femei. Dezechilibrele hormonale pot duce la cresterea in greutate, in special in perioada perimenopauzei si menopauzei.

-Menopauza: Dupa menopauza, scaderea nivelurilor de estrogen poate duce la cresterea in greutate, in special in zona abdominala, si poate face mai dificila pierderea in greutate. Acest lucru se datoreaza faptului ca estrogenul joaca un rol important in mentinerea masei musculare si in reglarea grasimii corporale.

-Gestionarea echilibrului hormonal: Terapia de substitutie hormonala (TSH) poate fi o optiune pentru unele femei, dar este important sa discuti cu medicul tau despre optiunile disponibile si riscurile asociate.

Cum sa echilibrezi hormonii pentru o greutate sanatoasa

  • Mananca echilibrat: O dieta bazata pe alimente integrale, proteine slabe, legume si grasimi sanatoase poate ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal optim. De exemplu, grasimile sanatoase au efectul opus carbohidratilor rafinati, care duc la inflamatie si pot afecta echilibrul hormonal. Cele mai bune surse de grasimi sanatoase si antiinflamatorii includ: uleiul de cocos, avocado, untul si somonul salbatic.
  • Exercitii fizice regulate: Activitatea fizica, in special exercitiile de forta si cardio, ajuta la reglarea nivelurilor hormonale si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
  • Gestionarea stresului: Tehnicile de relaxare, yoga si meditatia pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol. De exemplu, uleiul esential de lemn de santal poate fi folosit pentru a reduce stresul si chiar pentru relaxare .
  • Somn odihnitor: Un somn de calitate este esential pentru reglarea hormonilor care influenteaza greutatea, inclusiv leptina si grelina. Deexemplu, uleiul de lavanda ajuta echilibrul emotional, deoarece poate trata anxietatea, depresia, stresul si echilibrarea nivelului hormonal. Tot ce trebuie sa faci este sa difuzezi cinci picaturi de ulei de lavanda acasa, sa adaugi cinci picaturi intr-o cada cu apa calda sau sa aplici trei picaturi local pe tample, spate, gat sau incheieturi.

Vezi si: Tulburari Tiroidiene: Poate acupunctura sa ajute la echilibrarea nivelului hormonilor?

Vezi si: Top 5 uleiuri esentiale pentru echilibrarea hormonilor in mod natural

Vezi si: Colesterolul este crucial pentru creier, pentru repararea celulelor interioare si pentru producerea hormonilor sexuali

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole