1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Talpa gastei. O planta aparent banala, dar cu puteri tamaduitoare

Talpa gastei este o planta care creste pe terenurile necultivate, numita in unele locuri si cione, coada leului, creasta cocosului, iarba flocoasa sau somnisor.

In scopuri medicinale, de la aceasta planta se folosesc partile aeriene si inflorite ale plantei. Ele contin un principiu amar (leonurina), ulei volatil, o saponina, un alcaloid, tanin, vitaminele A,C si E.

Ce spun studiile

Cerceterile mai noi au constatat faptul ca talpa gastei are proprietati asemanatoare valerianei. Se foloseste pentru reglarea batailor inimii de origine nervoasa, tulburari de menopauza, linistirea starilor de sufocatie in astma, pentru reglarea presiunii sangelui, facand sa scada tensiunea arteriala.

Aceasta planta medicinala se recomanda in toate starile in care organele sunt antrenate de o excitatie nervoasa. Datorita principiului amar are si actiune stomahica.

Se poate folosi sub forma de ceai (15 grame de planta maruntita la 200 grame de apa), din care se iau 3-5 linguri pe zi.

In anumite stari nervoase urmate de balonarea stomacului, ceaiul se recomanda a se prepara dupa urmatoarea formula: dintr-un amestec de talpa gastei, chimion, valeriana si fenicul (din fiecare cate 20 grame) se infuzeaza o lingura cu o cesca de apa. Dupa 15 minute, ceaiul se strecoara si se indulceste cu zahar. Se beau cate 3 ceaiuri calde pe zi.

Talpa gastei se poate folosi si sub forma de tinctura, care se prepara din 20 grame planta la 100 grame alcool de 70 de grade, care se macereaza timp de 7-8 zile. Se iau 20-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi.

Extern, decoctul obtinut din 50 grame planta la 1 litru apa se foloseste sub forma de cataplasme la reducerea umflaturilor si cicatrizarea ranilor.

Planta intra in compozitia ceaiurilor sedativ, calmant, antiasmatic, a ceaiului impotriva tulburarilor cardiace si anticolitic.

Cercetarile facute in ultimii ani au aratat ca aceasta planta este una dintre cele mai bune „me­dicamente” cu actiune de re­ducere a tensiunii arteria­le. Totul se datoreaza substantelor active continute in frunzele acestei plante, intre care se dis­ting leonurina, stahidrina si cvercitolul, care actioneaza astfel: dilata vasele de sange, stimuleaza eliminarea surplusului de apa din corp, prin stimularea activitatii rinichilor si diminueaza vascozitatea sangelui. De asemenea, talpa gastei are efecte de prevenire a accidentelor vasculare, deoarece intaresc peretii vasculari. Se fac tratamente de lunga durata (2-3 luni), timp in care se administreaza cate 8 g pulbere sau cate 1,2 g extract de talpa-gastei zilnic.

Planta este indicata in astm, menopauza, depresie si tulburari digestive

Talpa gastei este foarte eficienta si in crizele astmatice care apar pe fond de stres. Aceasta planta are efect cal­mant, antispastic si usor bronhodilatator. Se administreaza pulberea, cate 6 g/zi, in cure de 1 luna, urmate de 15 zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.

Planta este recomandata si femeilor aflate la menopauza. Talpa gastei amelioreaza simptomele premenstrual si ale menopauzei (du­rerile de sani, starile de irita­bilitate, durerile de ovare, bufeuri, palpitatii). Pentru a scapa de aceste simptome se recomanda adaugarea a 2 lingurite de planta uscata la 1 cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat pentru 10 minute si apoi se bea cate 1-2 cani de ceai pe zi. De asemenea, planta se poate administra si sub forma de pulbere, de 4 ori pe zi.

In starile de anxietate si depresie, se recomanda talpa gastei datorita efectului ei sedativ si anxiolitice. Se face o cura cu infuzie combinata de talpa gastei, din care se bea cate o cana, de 4 ori pe zi. Cura dureaza 1 luna si poate fi reluata, dupa alte doua saptamani de pauza.

Dupa cum spuneam si mai sus, talpa gastei intra in compozitia foarte multor ceaiuri anticolitice, fiind indicata in tulburarile digestive (colita de fermentatie si colici abdominale). Se recomanda ceaiul fierbinte de talpa gastei, combinat in proportii egale cu chimen, ceai care va avea efect antispastic si va diminua excitatia ner­voasa.

Talpa gastei are efecte excelente si contra ranilor, vanatailor si durerilor de spate.

  • In cazul ranilor, tinctura de talpa gastei are efecte cica­trizante si antiinflamatoare. Dupa curatarea ranii cu apa oxigenata, se face si o spalare cu un tampon de vata foarte bine umezit cu aceasta tinctura, lasandu-se apoi sa se usuce la aer pie­lea astfel tratata. Zilnic se fac 2-3 asemenea aplicatii, avand grija ca imediat dupa aceea pielea sa se usuce la aer, inainte de a fi aplicat un bandaj sau un plasture.
  • In cazul vanatailor, se pune o cataplasma cu varfuri inflo­rite de talpa gastei, care se tine pe locul afectat timp de 3 ore.
  • In cazul durerilor de spate, se pun cataplasme cu talpa gastei. Pe zona dureroasa se aplica pasta obtinuta din pulberea umezita cu apa, invelita in tifon, iar deasupra se pune o sticla cu apa cat de fierbinte se poate suporta. Acest remediu are efect calmant si antiinflamator.

Tinctura de talpa gastei. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole