16 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

10 ceaiuri pentru o digestie mai buna dupa sarbatori

Ceaiuri pentru o digestie mai buna. Dupa sarbatori, toata lumea isi doreste o pauza de la mancarea grea. Va prezentam 7 plante care sunt excelente pentru sanatatea digestiva. Fie ca faceti o cura, fie ca le consumati dupa mesele grele, acestea cu siguranta va vor ajuta in caz de indigestie, diaree, constipatie si altele.

Ierburi pentru sanatatea tractului gastro-intestinal; ierburi pentru a intari, relaxa, tonifica si / sau stimula tractul digestiv si organele, pentru a imbunatati absorbtia, asimilarea si eliminarea alimentelor si ameliorarea indigestiei, constipatiei, diareei si a altor probleme digestive. Urmatoarele sunt cateva plante benefice in mod specific sistemului gastro-intestinal.

Ceaiuri pentru o digestie mai buna: angelica, brusture si scortisoara

Radacina de Angelica

– (Angelica archangelica) este un amar digestiv incalzitor care poate fi folosit ca tinctura inainte de mese pentru a stimula productia de acizi digestivi si, prin urmare, o digestie mai eficienta. Diferenta dintre utilizarea angelicai si radacina de papadie, de exemplu, inainte de masa pentru a stimula sucurile digestive este ca papadia este racoritoare si benefica pentru ficat si limfa, in timp ce angelica este destul de incalzitoare si antibacteriana in tractul digestiv.

Atunci cand consumati o planta in mod regulat sau sugerati o planta care trebuie luata in mod regulat (spre deosebire de o utilizare unica, in momentul de fata, pentru o situatie acuta), incercati intotdeauna sa utilizati plante care au mai multe intrebuintari decat pentru un singur simptom sau stare de rau.

Brusturele

– este un ajutor general pentru sistemul gastro-intestinal, ajutand la normalizarea miscarilor intestinale si la stimularea acestora, dupa cum este necesar. Radacina de brusture intareste ficatul si vezica biliara si umezesc membranele mucoase ale intestinelor. Radacina de brusture poate fi luata in orice mod in acest scop; poate fi consumat crud sau gatit, uscat si preparat sub forma de infuzie, consumat ca otet infuzat sau luat ca o tinctura de alcool in apa.

Scortisoara

– face un ceai delicios care este util pentru greata sau indigestie. Daca stomacul va face probleme si acizii digestivi lucreaza ore suplimentare, este timpul pentru niste ceai de scortisoara. Orice specie poate fi utilizata in acest scop – Cinnamomum cassia sau asa-numita scortisoara „adevarata”, Cinnamomum verum (fost zeylanicum). Utilizati aproximativ sase betisoare de scortisoara pe litru de apa fiarta, inmuiata timp de aproximativ o ora.

Ceaiuri pentru o digestie mai buna: ghimbir, althaea si talpa gastii

Ghimbirul

– este o radacina grozava care incalzeste focul sistemului digestiv. Aceasta planta tropicala este cea mai utila pentru ameliorarea crampelor, indigestiei si gretei. Utilizati ghimbir proaspat ca infuzie, inmuiat timp de aproximativ o ora; si, de asemenea, puneti-l in miere sau glicerina pentru un tratament dulce, dar fierbinte, care ajuta la asimilare si combate greata si inflamatia.

Frunzele, radacinile si florile de Althaea

– sunt dulci, bogate in carbohidrati si sunt oarecum asemanatoare cu coaja de ulm alunecos in efectele lor in organism. Planta este foarte mucilaginoasa si este o planta perena care poate fi cultivata cu usurinta intr-o gradina, in timp ce populatiile de ulmi au scazut din cauza bolii olandeze a ulmului, astfel incat ofera o alta optiune. Infuzia de althaea, facuta din orice parte a plantei, poate fi utila pentru calmarea tesuturilor deteriorate si umezirea tractului digestiv uscat. In acest caz, asigurati-va ca se bea suficienta apa si alte lichide.

Planta este cel mai bine preparata prin inmuierea a 1 cana de radacina uscata per litru in apa rece peste noapte, apoi incalzirea usoara a lichidului dupa stoarcerea radacinilor. Aceasta pastreaza si scoate in evidenta proprietatile medicinale ale radacinilor, in timp ce temperaturile ridicate le pot deteriora, facand medicamentul mai putin eficient. Pregatiti frunzele si florile impreuna ca o infuzie obisnuita, acoperindu-le cu apa clocotita si lasati-le sa stea peste noapte.

Talpa gastii (Leonurus cardiaca)

– este o planta amara din familia de menta. Tinctura din planta este remediul perfect pentru constipatia provocata de nervozitate sau calatorie (dificultatea de a misca intestinele in locatii noi si necunoscute nu este o provocare neobisnuita).

Ceaiuri pentru o digestie mai buna: pelin, portocale, rozmarin si coada soricelului

Pelinul

– este un amar aromat care stimuleaza fluxul de bila din ficat si tonifica si intareste si ficatul. Folositi frunzele la gatit sau folositi otetul infuzat in mese. Una sau doua linguri de otet infuzat pot fi luate in apa pentru a ajuta digestia si pot fi folosite cu succes pentru a preveni mahmureala daca cineva a consumat in exces alcool.

Cojile de portocale (sau de la orice alte specii de citrice)

– atat din portocale dulci, cat si din portocale amare, produc amare digestive bune, portocalul amar fiind mai amar, natural! Tincturati cojile si, de asemenea, uscati-le pentru ceaiuri gustoase. Cojile de portocala au un gust excelent adaugate si in alte infuzii.

Vezi si: Care sunt beneficiile bauturilor amare, tonice medicinale sau digestive

Ceaiul de rozmarin

– este un ajutor nepretuit in suferinta digestiva legata de ficat, stimuland circulatia in tot corpul, inclusiv in tractul digestiv. S-a dovedit util in cazurile de gaze, balonare si intestin iritabil si este unul dintre ceaiurile sau tincturile excelente pentru durerile de cap digestive. Oteturile si uleiurile cu infuzie de rozmarin utilizate in mese sunt minunate pentru stimularea usoara a unui ficat lent.

Florile si frunzele de coada soricelului

pot fi utilizate ca un ceai aromatic, racoritor, infuzie sau tinctura pentru a ajuta atunci cand exista o infectie bacteriana in tractul digestiv. Acest ceai poate fi de asemenea baut ca un simplu amar, pentru a stimula ficatul si a ajuta digestia. Poate fi util pentru ameliorarea gretei.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole