6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Susanul. Ce efecte si indicatii terapeutice are

Despre susan (Sesamum indicum) se crede ca a fost unul dintre primele condimente folosite de oameni, cu o concentratie de nutrienti foarte ridicata. De asemenea, in ultimii ani, au aparut foarte multe informatii stiintifice care demonstreaza ca susanul are numeroase proprietati terapeutice.

In Antichitate, egiptenii foloseau semintele de susan pentru tratarea astmului, iar in China erau cunoscute ca medicament sub forma de pasta impotriva arsurilor si intepaturilor de insecte.

Susanul este o planta erbacee, anuala, de origine tropicala, cu radacina pivotanta, putin dezvoltata si ramificatie redusa. Are o tulpina dreapta, inalta de 50-150 cm, ramificata si paroasa, cu flori colorate (albe, galbene sau violete), ce apar in iulie. Fructele sunt capsule dehiscenta, cu 60-70 seminte asezate pe 4-8 coloane, mici si turtite, de culoare variabila (alba, galbuie, cenusie sau neagra).

Semintele de susan contin substante grase (48-65%), substante proteice (24%), substante extractive ne azotate, vitamine (B, D, E, F), minerale (fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu si cupru), niacina, acid folic, acizi oleici, linoleici, palmitici, stearici, arhinici, linocerici, fitostearine, alcooli superiori, compusi nesaponificabili, sezamol si sezamolin.

Ce efecte terapeutice au semintele de susan:

Acestea au efect calmant asupra sistemului nervos, sunt tonice digestive si joaca un rol important in coagularea sangelui.

Datorita continutului de zinc, semintele de susan sunt eficiente in lupta cu stresul.

In uz intern, uleiul de susan este folosit in tratamentul purpurei trombopenice, trombopeniei esentiale si a unor stari hemoragice. In uz extern, acesta este adesea folosit in masajele terapeutice pentru efectul de calmare a durerilor.

Susan – Indicatii terapeutice

  • Depresie, nevroze, stres. Susanolul si lignanul din susan, s-a dovedit a fi un bun remediu antidepresiv.
  • Dureri de cap. Susanul contine tiamina si triptofan, doua substante care sustin productia de serotonina. Serotonina reduce durerea, imbunatateste starea de spirit si somnul.
  • Artrita si reumatism. Uleiul din seminte de susan ajuta la prevenire formarii leziunilor aterosclerotice. In plus, un studiu publicat in Jurnalul International de Boli Reumatice arata ca semintele de susan sunt mai bune decat multe alte medicamente nesteroidiene antiinflamatoare.
  • Riduri. Uleiul din seminte de susan protejează pielea de razele UV, prevenind astfel aparitia ridurilor si a pigmentarii.
  • Afectiuni digestive. Datorita aportului mare de fibre, semintele de susan sunt cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos.
  • Intarirea imunitatii
  • Avitaminoza (lipsa vitaminelor si mineralelor din organism)
  • Arsuri
  • Detoxifiere
  • Hemoragii

Vezi si: Grasimi bune versus grasimi rele. Alege sanatos!

Vezi si: Balsam cu ulei de susan si gel de aloe vera pentru matreata si sanatatea scalpului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole