16.7 C
București
joi, mai 2, 2024

Sulfina alba. Ce utilizari si precautii are planta de nectar

Sulfina alba (Melilotus albus) sau trifoiul alb, cum mai este cunoscut, este o planta destul de invaziva, originara din Europa si Asia, ce creste pe campuri si locuri de deseuri si pe soluri uscate, nu acide. Datorita florilor, planta are un aspect elegant, care atrage privirea, dar si multe tipuri de insecte, fiind considerata si o planta de nectar excelenta.

Intreaga planta, recoltata in floare, este dulce si aromata, avand proprietati carminative, emoliente, anticoagulante si antiinflamatoare.

Vezi si: Sulfina, floarea cu leac pentru sanatatea noastra

Sulfina alba – Utilizari

Pe vremuri, planta era apreciata ca planta medicinala, desi a disparut in ultima vreme. Frunzele sale uscate contin cumarina, aceasta putand fi folosita ca agent anticoagulant pentru sange (pentru tratarea insuficientelor venoase cronice, ulcerelor varicoase, edemelor, sangerarilor etc.). Totodata, planta uscate a fost folosita si in unguente pentru ulcere externe.

Planta are si un efect usor astringent, utilizata pentru utilizari tipice, cum ar fi spalarea ranilor, ochi inflamati etc.

Desi planta este o specie invaziva problematica (o planta poate produce intre 14.000 si 350.000 de seminte si raman viabile in sol timp de 14-20 de ani), este importanta in multe locuri si ca cultura furajera, planta de albine pentru productia de miere, stabilizator de sol si specie utila pentru reabilitarea terenurilor. In plus, este listata ca un daunator exotic in unele tari.

Vezi si: Pirul tarator. Ce indicatii terapeutice are

Precautii – Sulfina alba

Frunzele uscate pot fi toxice, desi frunzele proaspete sunt sigure.

Administrat intern poate preveni coagularea sangelui.

Consumul regulat al plantei poate avea efecte daunatoare asupra ficatului. In plus, poate provoca balonare si la unii oameni.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole