5.3 C
București
duminică, februarie 18, 2024

Sugarel/dumbat. Proprietati si beneficii pentru sanatate

Sugarel sau dumbăț (Teucrium chamaedrys), cum mai este cunoscut, este un subarbust pitic, de 10-50 cm inaltime cu tulpini erecte, adesea rosiatice. Frunzele sunt scurt petiolate, inegal crenate sau serate, iar florile sunt rosii purpurii, grupate in raceme terminale, adesea unilaterale, dispuse cate 2-6 in verticil, ce apar in iunie-august. 

Inca din Antichitate, ii erau cunoscute proprietatile antipiretice si digestive. Planta o intalnim adesea prin tufisuri, pe la marginea padurilor, dar si in zonele cu soluri calcaroase. Are un miros usor aromat, iar gustul este astringent si amar.

In scop terapeutic, se folosesc partile aeriene ale plantei, culese in timpul infloririi, care contin tanoizi, ulei volatil si substante amare.

Sugarel – Proprietati

Planta are actiune de: tonic amar, excitant gastric, febrifug, stomahic, antiseptic, spasmolitic, antihelmitic, coleretic, colagog, de vindecare a ranilor

-In vindecarea naturala se utilizeaza varfurile inflorite ale plantei care se colecteaza din mai pana in septembrie.

Sugarel – Beneficii pentru sanatate

-Planta ajuta la marirea secretiei biliare, stimuland contractia vezicii biliare si provocand evacuarea bilei in intestin.

-Ajuta la imbunatatirea activitatii stomacului, mareste secretia salivara, sucurile gastrice si intestinale.

-Ajuta in cazurile in care se pierde pofta de mancare.

-Ajuta la calmarea spasmelor intestinale.

-Ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

-De asemenea, planta se mai poate folosi si la urmatoarele afectiuni: afectiuni nervoase, afectiunile prostatei, anorexie, atonie gastrica, bronsita cronica, convalescenta, febra, frigiditate, gripa, guta, impotenta, reumatism, slabiciune fizica si psihica, ulceratii tegumentare.

Sugarel/dumbat – Preparare si administrare:

-Ceai: 2 lingurite de varfuri inflorite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate folosi in convalescenta tuturor bolilor contribuind la intarirea organismului. Se mai poate folosi si in anorexie, impotenta sau frigiditate.

-Decoct: aceste se foloseste extern, facandu-se spalaturi locale in ulceratiile pielii.

-Pulbere: 1-2 varfuri de cutit cu pulbere de planta se iau cu putina apa ca tonic gastric inainte de fiecare masa. Se poate lua perioade lungi de timp.

-Sirop: 1 pahar cu sirop din suc de planta si zahar diluat cu apa minerala se bea pentru stimularea gastrica inainte de mese. Vezi si: Dieta in caz de gastrita: ce poti manca si ce trebuie sa eviti

-Tinctura impotriva balonarii: 10 g de varfuri inflorite si frunze se pun in 100 ml de alcool 70%, se lasa 1 saptamana la macerat, se agita zilnic. Se administreaza 20 de picaturi intr-un pahar cu apa, inainte de masa. Ajuta la stimularea poftei de mancare.

Vezi si: Fenicul, o planta medicinala extraordinara pentru probleme digestive, balonare si obezitate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole