4.9 C
București
joi, martie 7, 2024

Dieta in caz de gastrita: ce poti manca si ce trebuie sa eviti

Termenul gastrita se refera la orice afectiune care implica inflamatia mucoasei stomacului. Consumul anumitor alimente si evitarea altora pot ajuta oamenii sa-si gestioneze simptomele gastritei.

Gastrita poate fi acuta sau cronica. Gastrita acuta apare brusc si sever, in timp ce gastrita cronica dureaza mai mult.

Diferite tipuri de gastrita sunt cauzate de factori diferiti. Simptomele includ indigestie, dureri de stomac, greata si senzatie de plin.

Pentru majoritatea oamenilor, gastrita este minora si va disparea rapid dupa tratament. Cu toate acestea, unele forme de gastrita pot produce ulcere sau pot creste riscul de cancer de stomac.

Dieta este foarte important in sanatatea digestiva si in general. Urmarea unei diete potrivite in caz de gastrita poate contribui mult la ameliorarea simptomelor si la o stare mult mai buna.

Ce este bine sa consumi cand ai gastrita?

Unele alimente va pot ajuta sa va gestionati gastrita si sa diminuati simptomele. Dieta nu provoaca in general gastrita cronica, dar consumul unor alimente poate agrava simptomele. Acestea pot include alimente prajite, condimentate si foarte acide.

Unii oameni considera ca urmatoarele alimente si bauturi ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei:

  • alimente bogate in fibre, cum ar fi cereale integrale, fructe, legume si fasole
  • alimente cu continut scazut de grasimi, cum ar fi pestele, carnea slaba si legumele
  • alimente cu aciditate scazuta, inclusiv legume si fasole
  • bauturi necarbonatate
  • bauturi fara cofeina

Unele studii arata ca probioticele ar putea ajuta la problemele stomacale cauzate de bacteria numita Helicobacter pylori. Aceasta bacterie provoaca o infectie in sistemul digestiv care poate duce la gastrita sau ulcere gastrice.

H. pylori este cea mai frecventa cauza de gastrita, reprezentand 90% a cazurilor.

Alimentele probiotice sanatoase ar putea, prin urmare, ajuta la ameliorarea gastritei. Acestea includ iaurt si varza acra. Consumul de mese mai mici si mai frecvente poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.

Unele tipuri de gastrita pot ingreuna absorbtia fierului sau a vitaminei B-12 pentru organism, ducand la deficiente. Discutati cu medicu despre administrarea suplimentelor pentru a preveni deficientele. Vezi si: Zeama de varza murata, cel mai bun leac in caz de gastrita, pietre la rinichi si giardioza.

Alimente de evitat in caz de gastrita

Alimentele bogate in grasimi pot agrava inflamatia mucoasei stomacului.

Pentru unii oameni, alergiile alimentare pot declansa gastrita. In aceste cazuri, identificarea si evitarea acestor alimente poate trata si preveni gastrita.

Unele forme de gastrita sunt cauzate de consumul de alcool prea des sau de consumul unor cantitati mari intr-o perioada scurta.

Alimentele care pot irita stomacul, prin urmare agravand gastrita, includ:

  • alcool
  • cafea
  • alimente acide, cum ar fi rosiile si unele fructe
  • sucuri de fructe
  • alimente grase
  • mancare prajita
  • bauturi carbogazoase
  • mancaruri picante

Daca observati ca un anumit aliment sau un anumit grup de alimente va agraveaza simptomele, evitarea acestora poate preveni simptomele. Acest lucru este valabil mai ales in cazul alergiilor alimentare.

Diagnosticarea gastritei se face prin diferite metode, analizand simptomele, facand anamneza si prin analize imunologice amanuntite. Endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai frecvente tipuri de diagnosticari, insa se pot face inclusiv teste pentru identificarea bacteriilor din stomac, teste la scaun sau teste de respiratie.

Diferitele tipuri de gastrita au cauze diferite. Cele mai frecvente includ:

Infectie bacteriana cu H. pylori. Bacteria H. pylori este cea mai frecventa cauza a gastritei, reprezentand 90% din cazuri. Principala cauza a gastritei cronice este o infectie cu H. pylori in copilarie care continua sa provoace probleme la varsta adulta.

Deteriorarea mucoasei stomacului. Diferiti factori pot deteriora mucoasa stomacului pentru a provoca gastrita, inclusiv:

  • consumul de alcool si consumul anumitor droguri
  • aspirina si calmante pentru dureri
  • inghitirea unei substanta corozive
  • infectii bacteriene sau virale
  • tratamente radioactive la nivelul abdomenului superior sau a partii inferioare a pieptului
  • operatie pentru indepartarea unei parti a stomacului

Leziuni sau boli grave. Boli majore sau leziuni pot provoca gastrita acuta de stres. O vatamare a corpului – nu neaparat a stomacului – sau o boala care afecteaza fluxul de sange in stomac poate creste acidul din stomac, provocand gastrita.

Boala autoimuna. Bolile autoimune pot contribui, de asemenea, la gastrita. Acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace propriul tesut sanatos al mucoasei stomacului.

Alergii la mancare. Legatura dintre alergiile alimentare si gastrita nu este inca clara. Cu toate acestea, alergiile alimentare pot provoca un tip rar de inflamatie gastro-intestinala numita gastroenterita eozinofila.

Tratamente pentru gastrita

Medicamentele fara prescriptie medicala, inclusiv antiacide, pot usura problemele stomacale, dar nu trateaza problemele de baza. Administrarea suplimentelor probiotice poate ajuta la tratarea si prevenirea simptomelor.

Oamenii ar trebui sa evite lucrurile care le declanseaza gastrita, care pot include alcool, aspirina sau medicamente pentru durere.

Alte lucruri care pot ajuta la ameliorarea gastritei includ pierderea in greutate si gestionarea stresului. Consumul de mese mici si frecvente in loc de mese mari si grele poate ajuta, de asemenea.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole