Pana in prezent, oamenii de stiinta nu stiau exact daca animalele de companie inteleg cuvintele rostite si tonul folosit de oameni.
Se pare ca atunci cand le adresam cuvintele de lauda cu care i-am obisnuit, cainii percep atat cuvintele, cat si tonul in care o face, arata un studiu recent, in care oamenii de stiinta au reusit sa scaneze activitatea cerebrala a animalelor in momentul in care auzeau cuvintele de lauda ale stapanilor.
„Pentru oameni, atat cuvintele in sine dar si intonatia sunt importante pentru intelegerea sensului, dar nimeni nu a stiut, pana acum, daca acelasi lucru este valabil si pentru caini”, sustine un articol publicat in National Geographic.
Studiul publicat in revista Science arata ca reteaua neuronala a cainilor proceseaza informatia intr-un mod similar cu al oamenilor.
„Sunt chiar incantat de acesta descoperire. Este extraordinar sa observam o asemenea corespondenta apropiata intre activitatea neuronala la oameni si caini”, a afirmat Chris Petkov, neuropsiholog la universitatea din Newcastle.
Conducatorul studiului, Attila Andics, studiaza animalele canine pentru a intelege cum anume proceseaza limbajul creierul mamiferelor. Se pare ca primul pas al acestui studiu nu a fost deloc usor: sa-i invete pe cei 13 caini ce au luat parte la studiu sa stea complet nemiscati in aparatele de RMN. In fapt, se pare ca doar aceasta etapa a durat cateva luni bune.
„Cea mai grea parte a fost sa-i facem pe caini sa inteleaga ca trebuie sa stea absolut nemiscati. Odata ce au inteles ca vrem ca ei sa stea complet nemiscaţi, totul a decurs minunat”, a declarat Andics, etnologist la universitatea Eotvos Lorand din Budapesta.
Echipa condusa de Dr. Andics le-a dat cainilor sa asculte, in momentul in care acestia se aflau in aparatul pentru RMN, inregistrari cu stapanii lor in care acestia, pe un ton fie laudativ si apoi neutru rostesc cuvinte laudative urmate de unele neutre.
Rezultatele scanarilor au aratat ca emisfera stanga a creierelor cainilor raspunde la cuvantul in sine rostit, iar emisfera dreapta răspunde la intonatia rostita.
Rezultatul surprinzator a constat in faptul ca a fost nevoie atat de un ton laudativ cat si de un cuvant laudativ pentru a activa centrii recompensei. „Cu alte cuvinte, animalul tau de companie stie cand il lauzi cu sinceritate”, scrie Carrie Arnold pentru National Geographic.
„Pentru multi caini, lauda este adeseori suficienta pentru a-i face sa se comporte asa cum doriti”, sustine si Dr. Andics.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: adevarul.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: