Un nou studiu care a analizat 216 de persoane cu COVID-19 a constatat ca 80% dintre ei nu au avut un nivel adecvat de vitamina D in sange. De asemenea, studiul a constatat ca persoanele care au avut atat COVID-19, cat si niveluri mai scazute de vitamina D au avut, de asemenea, un numar mai mare de markeri inflamatori, cum ar fi feritina si dimerul D, care au fost corelate cu rezultatele slabe impotriva COVID-19. Un alt studiu a constatat ca pacientii cu COVID-19 care aveau niveluri adecvate de vitamina D aveau un risc cu 51,5% mai mic de a muri din cauza bolii si un risc semnificativ redus de complicatii.
Deficienta de vitamina D a fost legata de infectiile severe cu Covid-19
Expertii medicali teoretizeaza ca mentinerea unor niveluri adecvate de vitamina D poate ajuta la scaderea riscului sau la recuperarea de COVID-19 severa pentru unele persoane, desi este nevoie de mai multe teste.
Noul studiu a descoperit o corelatie intre deficienta de vitamina D si un risc mai mare de COVID-19, informeaza healthline.com. Acum, un alt studiu nou a descoperit acelasi lucru – mentionand ca mai mult de 80% dintre persoanele cu COVID-19 nu aveau niveluri adecvate de „vitamina solara” in sange.
Ca parte a noului studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, cercetatorii au analizat 216 pacienti cu COVID-19 dintr-un spital din Spania. Oamenii de stiinta au comparat pacientii cu controalele dintr-un alt set de date.
Dintre toti pacientii, 82,2% au fost deficienti in vitamina D. In cercetare, barbatii au avut niveluri mai scazute de vitamina D in comparatie cu femeile.
Persoanele care au avut COVID-19 si niveluri mai scazute de vitamina D au avut, de asemenea, markeri inflamatori mai mari, cum ar fi feritina si dimerul D. Acestea au fost legate de rezultate slabe impotriva COVID-19.
Persoanele cu deficit de vitamina D au avut o prevalenta mai mare a hipertensiunii si a bolilor cardiovasculare. Mai mult, au prezentat riscuri de spitalizare mai lungi din cauza COVID-19, arata studiul.
Comorbiditatile precum hipertensiunea, diabetul si obezitatea sunt asociate cu un nivel scazut de vitamina D, a spus dr. Hans Konrad Biesalski, profesor la Universitatea din Hohenheim care a evaluat vitamina D si COVID-19.
Cu toate acestea, pe langa corelatia dintre nivelurile de vitamina D si riscul de COVID-19, multi oameni se uita la modul in care se pot proteja oamenii de boala sau cum sa se recupereze mai bine.
O abordare propusa de cercetatori este identificarea si tratarea deficientei de vitamina D, in special la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele in varsta, pacientii cu comorbiditati si rezidentii caminelor de ingrijire medicala, care sunt principala populatie tinta pentru COVID-19.
Astfel, se recomanda tuturor celor care sunt in grupul de risc si nu numai sa inceapa o suplimentare cu vitamina D. Multi oameni au un deficit de vitamina D, potrivit cercetarilor anterioare. Este o problema globala de sanatate, noteaza alte cercetari.
Care este doza zilnica recomandata de vitamina D
Doza zilnica recomandata de vitamina D este pentru sugari: peste 400-1.000 UI zilnic, copii 600-1.000 UI zilnic si adulti 600-2.000 UI zilnic. Doza necesara depinde de nivelurile actuale sau daca incercati sa le mariti.
Exista mai multe publicatii care au sugerat ca deficienta de vitamina D este asociata cu un risc crescut de infectii ale tractului respirator superior, inclusiv gripa si coronavirusul.
Un alt studiu a aratat ca din 191.000 de pacienti COVID-19-pozitivi deficienta de vitamina D a crescut riscul de aparitie a bolii cu 54,5%. Intr-un alt mic studiu realizat, s-a observat ca pacientii cu COVID-19 care aveau niveluri adecvate de vitamina D aveau un risc mai mic cu 51,5% de a muri din cauza bolii si un risc semnificativ redus de complicatii.
Cu toate acestea, cercetatorii sunt de acord ca studiile arata ca deficienta de vitamina D are consecinte negative pe mai multe planuri, inclusiv imbolnavirea cu Covid-19, insa suplimentarea cu vitamina D nu poate preveni infectia severa.
Vezi si: Solutii practice la problemele de sanatate mentala in timpul pandemiei
Vitamina D3 si quercitina – foarte importante in lupta cu virusii si bacteriile
Uleiul de oregano, cel mai puternic remediu antiviral, antibacterian si antifungic
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: