Stropirea pomilor toamna dar si ingrijirea gradinii se face indiferent daca vorbim despre plantatii mari, in scopuri industriale, fie despre o gradina si o livada mici, pentru uz personal.
Stropirea pomilor fructiferi e unul dintre procesele pe care trebuie sa le avem in vedere in sezonul de toamna. Ti-am pregatit o serie de sfaturi personalizate in functie de pomul fructifer pe care vrei sa-l ingrijesti, dar si sfaturi generale despre cum poti face livada ta mai roditoare si mai sanatoasa. Sfaturile sunt verificate in timp.
Stropirea pomilor toamna – Cand e momentul sa te apuci de aceasta activitate
Conform specialistilor in domeniu, stropirea pomilor toamna se face in mai multe etape. Si contrar credintei generale, pomii trebuie stropiti si toamna, nu doar primavara asa cum stie toata lumea.
In primul rand va vom prezenta cateva informatii generale care ulterior pot fi aprofundate in functie de specificul livezii.
Stropirea pomilor toamna sau ‘la negru’ se face imediat dupa caderea frunzelor copacilor. Mai exact, aceasta perioada ar putea fi undeva in luna noiembrie, iar ca tratament folosit se recomanda sulfatul de cupru si un insecticid.
Mai exista insa si stropirea ‘albastra’ care se va face tot toamna, insa se parat de stropirea la negru. Stropirea se face cu un amestec format din piatra vanata si apa fara var, se recomandam cam 200 de grame in 10 litri de apa. Vezi si: Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari
Ca sfaturi generale, stropirea la negru se face separat de stropirea albastra, insa in ambele cazuri operatiunea trebuie efectuata atunci cand afara nu e ceata sau umezeala, temperatura sa nu fie mai mare de 5 grade, iar pomul trebuie imbaiat in intregime.
Stropirea pomilor toamna – sfaturi in functie de pom
Dezvoltam subiectul despre stropirea pomilor toamna si aprofundam in functie de fiecare tip de pom cultivat in livada.
Marul, parul si gutuiul trebuie protejati impotriva patogenilor bacterieni si micotici. Tratamentul se aplica la caderea frunzelor cu produse de protectie fungicide pe baza de cupru.
Prunul e ceva mai special si trebuie protejat impotriva bolilor produse de ciuperci si bacterii cu unt ratament ce se aplica tot la caderea frunzelor, insa cu fungicide pe baza de cupru, inainte de intrarea pe rod. Tot pentru prun se mai aplica si tratamentul impotriva moniliozelor, insa acest tratament se aplica atunci cand fructele sunt in parga la unele soiuri.
Pentru cires sau visin se aplica tratamente fungicide pe baza de cupru, recomandate pentru protectia plantelor. Tratamentul complet se poate aplica numai dupa caderea frunzelor.
Caisul si pierisicul sunt expusi paduchelui din S Jose dar si alti paduchi testosi, asa ca trebuie aplicate produse de protectie pe baza de clorpirifos, deltametrin, cipermetrin si acetamiprid. Se mai fac tratamente fungicide pe baza de cupru.
Nucul si migdalul sunt destul de usor de ingrijit, fiind la risc doar pentru unele boli bacteriene si micotice de care pot fi feriti insa cu produse fungicide pe baza de cupru aplicate dupa caderea frunzelor in toamna.
Alunul, insa, trebuie ingrijit si stropit imediat dupa recoltare pentru ca poate sa sufere din cauza bacteriozei, gleosporizei, antracnozei si altele de acest tip. Tratamentul e similar cu cel in cazul nucului.
In ultimul rand, castanul poate sa sufere de antracnoza, septorioza, patare bruna violacee si trebuie stropit imediat dupa recoltat. Se pot folosi fungicide pe baza de captan, merpan, propineb, mancozeb, clorotalonil.
Stropirea pomilor toamna – Ce este fungicidul pe baza de cupru
Daca ati citit cu atentie recomandarile noastre pentru stropirea pomilor toamna, ati observat ca cel mai des se foloseste fungicidul pe baza de cupru. Aceasta e cea mai cunoscuta zeama bordeleza pe care o puteti prepara chiar si in gospodarie.
E un fungicid de contact, pe baza de cupru, care combate bolile cauzate de ciuperci, cum ar fi mana, moniloza sau fainarea.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: