22 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024

Stresul si oboseala, cauze si tratamente naturiste

Stresul si oboseala fac ravagii tot mai des si mai mult in toate categoriile de varsta. Lipsa relaxarii, a petrecerii timpului cu cei dragi si cu familia, munca din ce in ce mai stresanta si aglomeratia, pot dauna destul de grav omului. Iata care sunt cauzele principale ale instalarii oboselii in corp si ale stresului care contribuie atat de mult la aparitia multor boli. Aflati despre tratamente naturiste pentru a inlatura starea de stres si oboseala acumulata.

Starea trecatoare de epuizare musculara sau nervoasa, aparuta dupa o activitate intensa si indelungata (fara antrenament) sau dupa o boala acuta (febra) sau cronica (anemie) indivizii obositi au o predispozitie cunoscuta fata de bolile infectioase, deoarece mijloacele de aparare ale organismului lor (reglate de centri nervosi) sunt micsorate.

Principalele cauze ale epuizarii fizice si psihice

  • Acumularea produselor de catabolism ii muschii si celulele nervoase (acid lactic, CO2) din cauza lipsei de oxigen sau din cauza produsilor catabolici intr-un ritm mai accentuat decat pot fi ei oxidati. In aceste cazuri, cel mai eficient exercitiu este miscarea in aer liber si respiratia cat mai profunda.
  • Lipsa glucozei (material energetic) necesar proceselor musculare sau nervoase. In acest caz se va consuma miere poliflora cate 3-4 lingurite de miere pe zi. Se mai poate folosi sirop de catina, sirop de coacaze negre, polen de albine cu miere.
  • Ca urmare a unor intoxicatii cu produse catabolice (uree) care impiedica functionarea celulelor nervoase si musculare. La inceput apare prima data oboseala nervoasa care este urmata de cea musculara. Se indica ceaiuri care curata rinichii.

Stresul

Este cel care afecteaza cel mai des pe cei care sufera de oboseala cronica. Stresul cronic poate dauna organismului, care nu mai poate face fata solicitarilor, ducand la aparitia tulburarilor nervoase, circulatorii, cardiace, etc. Corpul se epuizeaza incercand sa faca fata situatiilor stresante. Sistemul imunitar slabeste, expunandu-se la boli infectioase.

Pe plan psihologic stresul da nastere unor evenimente nedorite: anxietate (neliniste), tulburari ale somnului, oboseala, epuizare nervoasa. Combaterea stresului presupune organizarea vietii astfel incat factorii care duc la aparitia acestuia sa fie pe cat posibil evitati. Uneori acest lucru presupune chiar schimbarea locului de munca, cu unul mai putin solicitant, dar cuprinde si masuri de igiena a vietii, cum ar fi alimentatia echilibrata, relaxarea sau sportul.

Surmenajul

Este consecinta unor oboseli repetate sau epuizari repetate (apar tulburari functionale ca insomnii, dureri de cap, deoarece se produc modificari si alterari ale structurilor din creier), neliniste, hipertensiune. Se indica liniste si odihna. La fel si in cazul fortajului care apare in urma solicitarilor repetate musculare.

Regimurile de slabire

Exista foarte multi oameni care datorita zestrei genetice sau anumitor cauze hormonale sunt predispusi la ingrasare, ce vine o data cu inaintarea in varsta. Acestia trebuie sa faca eforturi disperate ca sa se mentina la o greutate cat de cat apropiata de greutatea normala. Datorita faptului acesta acesti oameni se simt dezavantajati de ceilalti, pentru ca ei oricat de putin ar manca tot se depune.

La acestia se impune schimbarea felului de viata in asa fel incat sa poata sa aiba o viata normala. Bineinteles ca medicamentele hormonale nu fac in aceste cazuri decat sa agraveze dezordinea din organism ajutand pe termen scurt la slabire, dar din pacate dupa aceasta perioada de slabire urmeaza inevitabil o mai mare ingrasare. Este indicat mai ales in aceste cazuri sa se renunte la aceste regimuri de slabire si sa se adopte un regim echilibrat cu multe vegetale si miscare mai multa. Orice om poate sa slabeasca fara sa foloseasca diferite regimuri de slabire irationale.

Fumatul

Pe termen lung, fumatul, printre alte necazuri ajuta la instalarea oboselii cronice. Monoxidul de carbon din tigari afecteaza activitatea globulelor rosii care transporta oxigenul, privand organismul de acest element esential. Cei care ajung dependenti de nicotina incep sa-si piarda suflul la eforturi din ce in ce mai mici, ajungand in final sa nu mai poata face nimic, nici macar sa mai urce pe o scara. Este absolut necesar sa se lase de fumat.

Alcoolul

Acesta ataca absolut toate organele corpului si in special ale sistemului digestiv. Mucoasa stomacului ficatul sistemul nervos, toate acestea sunt afectate serios. Se pierde apoi o serie de reflexe, vederea se diminueaza, apar tulburari ale somnului si multe alte modificari nedorite. Singura solutie si in acest caz este sa se scape de acest obicei.

Tratamente naturiste pentru stres si surmenaj

Algele marine

Sunt indicate pentru ca acestea contin foarte multe oligoelemente care in mod normal lipsesc din alimentatie. Se poate lua pus in ciorbe sau in alte moduri cate 1 lingurita de 3 ori pe zi. Se macina sub forma de praf si se pot pune in orice mancare. Au un gust mai aparte, dar dupa ce se invata omul cu ele se pot consuma ajutand foarte mult organismul.

Alune (Corylus avelana)

Se indica consumul fructelor in orice cantitate dar minimum 20 bucati de 3 ori pe zi, perioade lungi de timp. Este bine sa fie consumate inainte de mese cu 30 minute.

Astragalus (Astragalus membranaceus)

Are efecte tonice si intareste sistemul imunitar. Se ia cate o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa pe zi sau eventual 2 capsule.

Busuioc (Ocinum basilicum)

Se ia 1 lingurita maruntita si se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Cais (Armeniaca vulgaris)

Se consuma fructe uscate de catre cei care au greutate mai mare. Se pun 8-10 fructe in 250 ml apa de seara si dimineata se va consuma atat apa in care au stat cat si fructele. Cei slabi vor consuma 10-15 fructe proaspete de 3 ori pe zi. In ambele cazuri este bine sa se consume sambure de caisa, dupa ce se sparge si se curata. Se consuma 5-7 bucati pe zi. Contine vitamina B17. Nu se indica o mai mare cantitate pentru ca acestia contin si o otrava (cianura).

Catina (Tamarix ramosissima)

Se indica folosirea fructelor cate 2-3 linguri zdrobite (proaspete) apoi consumate de 3 ori pe zi. Uscate 1 lingurita de fructe zdrobite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, preferabil inainte de mesele principale. Se mai gaseste in magazinele naturiste ulei de catina care se va lua conform indicatiilor producatorului.

Cicoare (Cichorium intybus)

1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Sau 1 lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Ajuta si la o mai rapida evacuare a intestinelor marind peristaltismul. Se indica in special la cei care sufere si de constipatie.

Cimbrisor (Tymus vulgaris)

1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Cimbru de gradina (Saturneja hortensis)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Coacaz negru (Ribes nigrum)

Se indica folosirea fructelor cate 2-3 linguri zdrobite (proaspete) apoi consumate de 3 ori pe zi. Uscate 1 lingurita de fructe zdrobite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, preferabil inainte de mesele principale. Se poate lua si sirop care se gaseste la toate magazinele de profil caz in care se va respecta indicatia producatorului.

Coada calului (Equisetum arvense)

1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este o planta cu actiune diuretica, dar care ofera organismului foarte multe minerale.

Coada soricelului (Achillea milefolium)

1 lingurita maruntita (preferabil flori) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica in special celor care au si anumite afectiuni renale sau sexuale.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica si pentru faptul ca diminueaza secretiile. De fapt in multe cazuri regleaza glandele endocrine.

Cretusca (Filipendula ulmaria)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Echinacea (Echinacea purpurea)

Are efecte tonice asupra sistemului imunitar si ajuta la lupta organismului cu infectiile. Se va putea lua o jumatate de lingurita de tinctura la 100 ml apa de 2-3 ori pe zi, sau 2-3 capsule de 500 mg pe zi. Se fac 4 zile tratament si apoi 4 zile pauza.

Fenicul (Foeniculum vulgare)

1 lingurita maruntita (seminte) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Regleaza digestia.

Ghintura (Gentiana lutea)

1 lingurita maruntita (radacina) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Ajuta si la refacerea poftei de mancare.

Ginseng (Panax ginseng)

Ajuta la cresterea energiei intregului organism. Se ia o jumatate de lingurita de tinctura in 100 ml apa sau ceai sau 2 capsule pe zi. Se poate de asemenea folosi radacina din care se pune 1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 15 minute si se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Uneori efectul poate fi foarte puternic.

Daca vedeti ca efectul este prea puternic luati ginseng siberian care are o actiune mai redusa. Efectele cu acest ginseng se constata imediat. Daca luati sub alte forme respectati cu cea mai mare strictete indicatiile producatorului care va va indica doza pe care este indicat sa o folositi. Nu se vor lua seara pentru ca probabil nu veti putea dormi si nu se iau de femeile insarcinate.

Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus)

Acesta ajuta stimuland glandele suprarenale si intareste rezistenta organismului in special la stres. Se ia o jumatate de lingurita de tinctura la 100 ml apa de 2-3 ori. Stimuleaza functia glandelor suprarenale, acestea produc hormoni care va vor ajuta sa aveti mai multa energie. Efectele tratamentului se constata abia dupa 7 zile de tratament. Este bine daca luati sub alte forme sa respectati indicatiile fabricantului. Nu se iau de femeile insarcinate.

Hamei (Humulus lupulus)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se indica si pentru faptul ca aceasta planta contine fitohormoni si asigura o linistire nervoasa.

Hrean (Armoracia rusticona)

3 linguri de hrean ras se pun la 250 ml apa. Se fierb apoi timp de 5 minute. Se strecoara. Se bea dupa fiecare masa cate 1 cana.

Hydrastis (Hydrastis canadensis)

Aceasta planta stimuleaza functia globulelor albe contribuind foarte mult la lupta organismului cu diferitele infectii. Se va putea lua cate o jumatate de lingurita de 2-3 ori pe zi diluat in 100 ml apa sau 2-3 capsule de 250 mg pe zi.

Iarba mare (Inula helenium)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Ienupar (Juniperus communis)

Se va face o cura de bace de ienupar. Pentru aceasta se va lua in prima zi 4 bace care se vor zdrobi in gura, dupa care se inghit cu putina apa. In a doua zi se vor lua 5 boabe si in fiecare zi se va creste cantitatea de aceste bace cu cate o boaba, pana se ajunge la cantitatea de 15 boabe. Se scade apoi zilnic cate o boaba pana se va ajunge la o boaba. Aceasta metoda nu este utila la cei care au afectiuni grave ale rinichilor.

In (Linum utitassimum)

Uleiul de in contine acizi grasi esentiali care va pot ajuta in lupta cu oboseala. Luati zilnic 400 mg. Daca doriti sa faceti eforturi deosebite combinati-l cu magneziu.

Levantica (Lavandula angustifolia)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Asigura o linistire nervoasa. Exista in comert si extrase cu care se pot face bai relaxante.

Limba mielului (Borago officinalis)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Maces (Rosa canina)

1 lingurita maruntita (seminte) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Mesteacan (Betula verrucosa)

Cei care sufere de afectiuni ale rinichilor. Acestia vor face o cura de ceai de mesteacan in combinatie cu coada calului. Se pun 1 lingurita de frunze de mesteacan maruntite si 1 lingurita de coada calului mica maruntita la 250 ml apa. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se pune apoi 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si se lasa pentru 2-3 ore acoperit. Se strecoara si se consuma zilnic 2 cani pe zi 30 zile consecutiv.

Morcov (Daucus carota)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate consuma si suc de morcovi, cate 200 ml sau chiar mai mult de 3 ori pe zi. Se consuma inaintea meselor principale.

Nuc (Juglans regia)

Se consuma fructe in orice cantitate. Contin lecitina, vitamine (E, etc) si foarte multe minerale utile creierului.

Obligeana (Acorus calamus)

1 lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute apoi se strecoara. Se vor consuma putin indulcite in doua reprize, una dimineata si cealalta seara. Acest preparat alunga oboseala si slabiciunea din organism.

Ovaz (Avena sativa)

Are proprietatea de a combate starile de epuizare. Se poate lua sub foarte multe forme. De la sucul obtinut din mladite tinere care se va lua cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, seminte germinate care se pot lua cate 100 g pe zi, sau exista in comert tinctura din care se va putea lua cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu 100 ml apa.

Pin (Pinus silvestris)

Se fierbe 1 mana buna de ace de pin la 2 litri de apa timp de 30 minute. Se strecoara in cada, unde se va sta pentru 20 minute. Se poate consuma si intern cate 3 cani din muguri sau varfuri de ramuri. Se pun 1-2 lingurite maruntite la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute. Se acopere apoi pentru 30 minute si se strecoara. Se pot indulci cu miere.

Roinita (Melisa officinalis)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Rotunjoara (Glechoma hederaceum)

1 lingurita maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis)

20 g de planta maruntita se vor pune la 1 litru de vin de buna calitate. Se tine timp de 10 zile. Se agita des. Se strecoara si se poate lua cate 1 lingura, pana la 50 ml o data de cate ori simtiti nevoia de un intaritor. Se poate adauga 50-100 g de miere (cine doreste).

Schinduf (Trigonela foenum graecum)

Este o planta folosita inca din Antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului si o serie de afectiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 lingurita de seminte macinate la 250 ml apa si se lasa pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert si cand dau in clocot se iau de pe foc, se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si daca se doreste se consuma indulcit cu miere. Se pot consuma 2 cani pe zi.

Spanac (Spinacea oleracea)

Se consuma in diferite preparate culinare, contine mult fier si clorofila care este foarte indicata.

Telina (Apim graveolens)

1 lingurita frunze maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Se poate consuma si radacina in diferite preparate culinare sau cate 1-2 lingurite puse la 250 ml apa si fiarta timp de 10 minute, apoi strecurata. Se pot consuma 3 cani pe zi, dupa mese. Se mai poate consuma suc din frunze sau radacina cate 20 ml de 3 ori pe zi.

Unguras (Marrubium vulgare)

1 lingurita planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Ajuta si la reglarea inimii.

Urzica (Urtica dioica)

1 lingurita planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Sau 1 lingurita de radacina maruntita sau chiar seminte pusa la 250 ml apa si fiarta timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma 3 cani pe zi. Se mai poate consuma suc obtinut din planta proaspata cu ajutorul storcatorului de fructe se poate lua cate 20 ml de 3 ori pe zi, ajutand la refacerea organismului pentru ca aceasta planta contine fier si multe vitamine si minerale care contribuie la refacerea organismului.

Varza (Brasica oleracea)

Se consuma moare de varza cate 200 ml de 3 ori pe zi, sau suc obtinut din varza proaspata cate 200 ml de 3 ori pe zi. Se poate lua in combinatie cu suc de morcovi si cartofi cel mai bine. Se pot face cure de 30 zile.

Zmeura (Rubus idaea)

1 lingurita muguri sau varfuri de planta maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Exista in comert preparat de Plantextract Cluj un preparat foarte util care se va lua conform indicatiilor producatorului.

Vin tonic cu telina: se rade o radacina de telina care se pune intr-un litru de vin alb impreuna cu 50 g de miere. Se lasa la macerat timp de 8 zile agitand zilnic. Se strecoara si se va bea cate 1 lingura de 3 ori pe zi, pana la terminare.

Reteta 1: se pune la 250 ml lapte dulce 2 morcovi rasi, 6 caise pasate cu furculita si 2 linguri de nuci macinate sau alune. Se bea dimineata mai mute zile la rand un asemenea preparat.
Reteta 2: se plica pe pleoape si tample coji de pepene galben pentru 15 minute.

Sfat!!! In toate cazurile este foarte bine sa evitati dulciurile care fac ca glicemia sa fie mult diferita de normal si care la randul ei poate ajuta la instalarea oboselii. Daca trebuie sa folositi ceva dulce optati pentru miere care va ajuta si renuntati la toate celelalte dulciuri.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole