Mierea este folosita de secole pentru proprietatile sale vindecatoare, insa putini sunt cei care stiu ca aceasta este si un remediu natural eficient pentru tratarea arsurilor minore. Datorita compozitiei sale bogate in enzime, antioxidanti si substante antimicrobiene, mierea ajuta la calmarea durerii, prevenirea infectiilor si accelerarea procesului de vindecare.
Din pacate, arsurile pot aparea din diverse motive, precum expunerea la caldura, abur, lichide fierbinti, substante chimice sau soare, iar tratamentul depinde de severitatea arsurilor, dar exista remedii la domiciliu, precum mierea, care pot ajuta in cazul arsurilor minore de gradul I, potrivit studiilor.
*Arsurile severe, de gradul III, pot distruge toate straturile pielii si chiar pot deteriora muschii si grasimea de baza. Aceste arsuri necesita asistenta medicala imediata.
Mierea a fost folosita ca adjuvant pentru accelerarea vindecarii ranilor in ulcere, rani infectate si arsuri. De asemenea, a fost folosita pentru depozitarea grefelor de piele. De exemplu, exista analize mai vechi, din 1933, unde s-a mentionat ca utilizarea mierii in arsuri este cel mai bun pansament natural. In 1937, Voigtlander N., a folosit mierea pentru a trata oparirile si a subliniat ameliorarea durerii si actiunea linistitoare a mierii.
De asemenea, studiile pe modele animale au demonstrat ca mierea duce la o vindecare mai rapida si la reducerea inflamatiei decat martorii in arsurile superficiale fara infectii si rani si in rani infectate experimental cu Staphylococcus aureus. In plus, un studiu retrospectiv pe 156 de pacienri arsi tratati intr-un spital pe o perioada de 5 ani (1988-1992) a constatat ca 13 pacienti tratati cu miere au avut un rezultat similar cu cei tratati cu sulfadiazint de argint.
Se pare ca unele dintre motivele pentru care mierea este folosita in ingrijirea ranilor se datoreaza naturii sale acide/pH scazut, plus efectele antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. In plus, cercetarile arata ca poate stimula regenerarea tesuturilor, facilita debridarea ranilor, reduce inflamatia si reduce umflarea.
Beneficiile mierii in tratarea arsurilor
- Efect antibacterian – Mierea are proprietati antibacteriene naturale care reduc riscul de infectii si contribuie la un proces de vindecare mai rapid.
- Hidratare si regenerare – Aplicata direct pe piele, mierea mentine zona afectata hidratata, prevenind uscarea si favorizand regenerarea tesuturilor.
- Reducerea inflamatiei – Enzimele si antioxidantii din miere ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii cauzate de arsuri.
- Cicatrizare mai rapida – Mierea stimuleaza productia de colagen, accelerand procesul de refacere a pielii.
Cum sa folosesti mierea pentru arsuri?
Curata zona afectata – Spala usor arsura cu apa rece si sapun delicat.
Aplica un strat subtire de miere – Foloseste miere naturala si aplic-o direct pe zona arsa.
Acopera cu un pansament curat – Pentru a mentine mierea pe loc si a preveni contaminarea, pune un tifon steril peste arsura tratata.
Schimba pansamentul periodic – Este recomandat sa inlocuiesti pansamentul de 2-3 ori pe zi, curatand usor zona inainte de reaplicare.
Sfaturi utile:
Trebuie sa stii ca exista alimente care incetinesc vindecarea, adica alimentele inflamatorii. Acestea includ:
- Zaharul care promoveaza inflamatia in organism
- Uleiuri trans si hidrogenate
- Alimente procesate care pot contine substante chimice, coloranti si alti aditivi care pot incetini vindecarea
In schimb, bea multa apa pentru a ajuta la refacerea lichidelor pierdute. De asemenea, include fructe si legume bogate in vitamina C, care promoveaza productia de colagen si vindecarea pielii, dar si surse de grasimi omega-3 (peste salbatic) pentru a reduce inflamatia si pentru a ajuta la repararea tesuturilor. Nu uita nici de zinc, deoarece acest mineral joaca un rol major in reglarea fiecarei etape a procesului de vindecare a ranilor.
Cand sa consulti un medic?
Mierea este eficienta pentru arsuri usoare, dar in cazul unor arsuri severe sau extinse, este esential sa ceri ajutor medical. De asemenea, daca apar semne de infectie (roseata excesiva, puroi, febra), trebuie sa consulti un specialist.
Vezi si: Primul ajutor in caz de arsuri si remedii eficiente pentru vindecare rapida
Vezi si: Remedii naturale pentru tratarea arsurilor solare in sezonul de vara
Vezi si: Uleiul de coada soricelului, un bun remediu contra arsurilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: