Laptele matern este un adevarat miracol al naturii, oferind bebelusului nu doar hrana, ci si protectie impotriva infectiilor si bolilor. Acesta contine o gama larga de anticorpi si factori imunologici care contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic la nou-nascuti.
Potrivit unui nou studiu Journal of Experimental Medicine de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine, laptele matern contine un ansamblu unic de anticorpi care sunt surprinzator de stabili pe tot parcursul alaptarii si in timpul sarcinii.
Totodata, pe langa anticorpi, laptele matern ofera proteine, grasimi, zaharuri si chiar celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor in multe feluri. Pe masura ce laptele matern intra in sistemul bebelusului, elementele de combatere a infectiilor lucreaza cu intestinul bebelusului, chiar inainte ca nutrientii sa fie descompusi si absorbiti in sange. Rezultatul este un sistem imunitar mai echilibrat, care ajuta organismul copilului sa recunoasca si sa lupte mai eficient impotriva bolilor. In plus, laptele matern include lactoferina si interleukina-6, -8 si -10, proteine care ajuta la moderarea raspunsului inflamator care apare atunci cand sistemul tau imunitar intampina o amenintare, de exemplu, un virus sau o infectie bacteriana.
1. Cum functioneaza anticorpii din laptele matern?
Laptele matern este bogat in imunoglobuline, in special IgA secretor, care captuseste mucoasele tractului digestiv al bebelusului, prevenind patrunderea agentilor patogeni in organism. Pe langa IgA, laptele matern contine si IgG si IgM, care ajuta la lupta impotriva bacteriilor si virusurilor.
2. Beneficiile imunitare ale laptelui matern
- Protectie impotriva infectiilor respiratorii – Bebelusii alaptati sunt mai putin predispusi la raceli, gripe. De exemplu, conform unui studiu din 2010, alaptarea exclusiva la san timp de 6 luni poate reduce riscul ca bebelusul sa contracteze un virus respirator superior cu 35%. De asemenea, un alt studiu din 2017 a aratat ca alaptarea timp de 6 luni sau mai mult reduce riscul de infectii ale tractului respirator la copii pana la varsta de 4 ani.
- Protectie impotriva infectiilor gastrointestinale – Bebelusii care sunt alaptati exclusiv timp de 4 luni sau mai mult au o incidenta semnificativ mai mica a infectiilor tractului gastrointestinal, conform unui studiu din 2010. Mai mult de atat, alaptarea este asociata cu o scadere cu 50% a episoadelor de diaree si cu o scadere cu 72% a internarilor din cauza diareei, conform unei analize cuprinzatoare din 2016.
- Infectii ale urechii medii – O recenzie din 2015 din 24 de studii a constatat ca alaptarea exclusiva timp de 6 luni ofera protectie impotriva otitei medii acute pana la varsta de 2 ani, cu o reducere de 43% a aparitiei.
- Reducerea riscului de alergii – Alaptarea contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar echilibrat, reducand sansele de aparitie a alergiilor.
- Protectie impotriva bolilor cronice – Studiile arata ca bebelusii alaptati au un risc mai scazut de a dezvolta boli autoimune, diabet de tip 1 si obezitate. De exemplu, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este redus cu 35%, conform datelor cumulate din 11 studii. Totodata, s-a constatat ca bebelusii alaptati au o sansa cu 13% mai mica de a dezvolta exces de greutate sau obezitate, conform unei recenzii din 2015.
- Leucemie infantila – O recenzie din 2017 a 17 studii diferite arata ca alaptarea timp de cel putin 6 luni poate ajuta la o scadere cu 20% a riscului de leucemie in copilarie.
3. Colostrul – Prima linie de aparare a bebelusului
Colostrul, cunoscut drept „aurul lichid”, este primul lapte produs de mama in primele zile dupa nastere. Este extrem de bogat in anticorpi si factori de crestere care stimuleaza imunitatea si dezvoltarea intestinala a nou-nascutului.
*Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in prezent alaptarea exclusiva la san in primele 6 luni ale bebelusului si apoi continuarea alaptarii suplimentare in primii 2 ani de viata ai copilului sau mai departe. De asemenea, si Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni. Ei incurajeaza continuarea alaptarii la san cu adaugarea de alimente solide pentru primul an si mai departe.
4. Cum poate mama sa imbunatateasca calitatea laptelui matern?
- O dieta echilibrata – Consumul de alimente bogate in vitamine (A, C, D, E) si minerale (zinc, seleniu) ajuta la producerea unui lapte nutritiv si protector.
- Hidratare corespunzatoare – Apa si lichidele sanatoase sunt esentiale pentru o productie optima de lapte.
- Odihna si reducerea stresului – Stresul poate afecta productia de lapte si compozitia acestuia.
!!! Nu uita ca prin alaptare, ii oferi copilului tau cel mai bun start in viata, punand bazele unui sistem imunitar puternic.
Vezi si: De ce este important ca mamele sa consume alimente bogate in fier dupa nastere?
Vezi si: Stiai ca stresul mamei in timpul sarcinii poate influenta temperamentul copilului?
Vezi si: Lapte matern sau lapte praf? Care sunt valorile nutritionale de care un bebelus are nevoie?
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: