11.4 C
București
duminică, martie 10, 2024

Lapte matern sau lapte praf? Care sunt valorile nutritionale de care un bebelus are nevoie?

Aportul alimentar adecvat si starea nutritionala a copiilor sunt importante pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea otpima. Cu toate acestea, exista dovezi clare ca nutritia din copilarie influenteaza sanatatea adultilor. Cercetarile au aratat ca nutritia intrauterina influenteaza morbiditatea si mortalitatea adultilor, dar dieta si starea nutritionala a copiilor pot modifica consecintele nasterii unor bebelusi mici. Dieta in toate etapele copilariei trebuie luata in serios din cauza potentialului sau de a produce copii normal dezvoltati, precum si de a determina sanatatea lor pe tot parcursul vietii si, astfel, de a avea un impact asupra sanatatii unei natiuni.

Nevoile nutritionale ale unui bebelus sunt indeplinite in general fie prin utilizarea laptelui uman din san sau a formulei derivate din laptele de vaca, modificat intr-o compozitie asemanatoare cu cea a laptelui uman. Dezvoltarea continua a laptelui forma asigura ca acesta se apropie mai mult decat oricand de continutul de lapte uman. In societatile occidentale, mamele sunt libere sa aleaga intre alaptare la san si alaptare la biberon, fara teama ca bebelusul lor va fie dezavantajat in vreun fel ca urmare a deciziei lor. Profesionistii in domeniu considera, totusi, ca alaptarea este mai buna pentru bebelus si, eventual, confera beneficii mamei. In multe zone sarace ale lumii, utilizarea formulelor pentru sugari poate creste mai degraba problemele de sanatate decat sa le rezolve.

Alaptati la san sau alaptati cu biberonul?

In intreaga lume, exista programe si activitati pentru promovarea alaptarii, deoarece este recunoscut ca fiind cel mai bun mod nutritional de hranire a nou-nascutului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Fondul Natiunilor Unite pentru Copii promoveaza impreuna initiativa spitalului prietenos cu bebelusii, care incurajeaza spitalele sa puna in aplicare o serie de masuri care vor facilita initierea si continuarea alaptarii. Cel putin 21.000 de spitale (aproximativ 27% din maternitatile din intreaga lume si 8,5% din maternitatile din tarile industrializate) au fost certificate ca fiind prietenoase cu copiii in intreaga lume.

Lapte matern sau Lapte formula?

Compozitia laptelui de formula disponibila in Marea Britanie este guvernata de o directiva a Comisiei Europene si a Instrumentului statutar. Derivate din laptele de vaca, acestea sunt clasificate ca „cazeina dominanta”, pe baza intregii fractiuni proteice sau „zer dominant”, care contine proteina din zer dializata. Modificarile includ adaugarea de lactoza, maltodextrine, uleiuri vegetale, diverse vitamine si oligoelemente si reduceri ale nivelului de proteine, electroliti si unele minerale precum calciu.

Hranirea cu biberonul, daca se efectueaza corect, cu atentia cuvenita igienei, concentratiilor adecvate si apropierii in timpul hranirii, poate oferi cea mai mare parte din ceea ce are nevoie copilul. Cu toate acestea, compozitia unica a laptelui uman, cu mai mult de 200 de constituenti si cu un continut variabil, probabil ca nu va fi niciodata potrivita cu o formula fabricata. Compozitia laptelui matern nu este constanta intre femei si chiar in cazul aceleiasi femei care alapteaza in momente diferite in timpul zilei

Laptele secretat spre sfarsitul alaptarii (laptele posterior) este mai bogat in grasimi si, prin urmare, are o valoare energetica mai mare decat laptele de la inceput. Acest lucru poate juca un rol in controlul apetitului, laptele posterior mai bogat oferind o senzatie de satietate. Evident, acest lucru nu se poate intampla cu o formula de alimentare.

Proteine ​​in lapte

Proteinele din laptele uman sunt in principal proteine ​​din zer, inclusiv alfa-lactalbumina, lactoferina si diverse imunoglobuline; cazeina formeaza doar 30% -40% din totalul proteinelor. Desi lactalbumina este o sursa majora de aminoacizi, celelalte proteine ​​din zer au un rol non-nutritional, in special ca agenti de protectie. In laptele de vaca, cazeina cuprinde 80% din proteina totala, care poate forma cas dur, piele in stomac si poate fi mai greu de digerat. In formula de lapte pe baza de zer, continutul de cazeina este redus (de la 27 g / L in laptele de vaca la 6,0 g / L). Beta-lactoglobulina, care se gaseste in mod normal in laptele de vaca si este un potential alergen, este, de asemenea, absenta din aceste tipuri de lapte formula.

Laptele uman contine, de asemenea, compusi azotici neproteici, inclusiv taurina, uree si o serie de hormoni si factori de crestere. Functiile lor sunt inca incerte, dar pot ajuta la dezvoltarea normala a sugarului. Pana cand functia lor nu este definita in mod clar, este putin probabil ca aceste substante sa fie incluse in laptele de formula.

Glucidele din lapte

Concentratiile de lactoza din laptele uman sunt mai mari decat in ​​laptele de vaca, desi nivelurile din formula sunt similare. Laptele formula poate contine, de asemenea, maltodextrina ca sursa de carbohidrati. Lactoza imbunatateste absorbtia calciului ca urmare a pH-ului mai scazut rezultat din fermentatie in acid lactic, ceea ce face calciul mai solubil.

Grasimi in lapte

Desi continutul total de grasimi al laptelui uman si al vacilor este similar, compozitiile de acizi grasi sunt destul de diferite. Laptele modificat contine uleiuri adaugate pentru a creste continutul de acizi grasi nesaturati catre cel al laptelui uman. Cu toate acestea, ramane o diversitate mult mai mare de lipide in laptele uman, care contine colesterol, fosfolipide si acizi grasi esentiali. Digestia si absorbtia grasimilor din laptele uman sunt ajutate de prezenta lipazei in secretia de lapte, care incepe procesul de digestie inainte ca intestinul subtire sa fie atins. Unele tipuri de lapte au fost reformulate pentru a include mai multi acizi grasi esentiali si cu lant lung.

Vitamine

Nivelurile de vitamine solubile in apa din lapte reflecta nivelurile materne si se bazeaza astfel pe un aport suficient de catre mama. In Occident, este rar ca nivelurile de vitamine sa fie deficitare in lapte din cauza nutritiei materne. Laptele uman contine, de asemenea, factori de legare pentru folat si vitamina B12, care faciliteaza absorbtia lor. Majoritatea laptelui formulat contine niveluri de vitamine mai mari decat cele gasite in laptele uman. Cu toate acestea, in afara de vitaminele D si K, pentru care aportul poate fi prea mic din laptele uman, nu pare sa existe niciun avantaj in acest sens.

Minerale

Nivelurile multor minerale sunt modificate la fabricarea formulelor din laptele de vaca. Acest lucru se datoreaza faptului ca concentratiile lor ar fi in general prea mari pentru ca copilul uman sa faca fata. Acest lucru se aplica in special calciului, fosforului si electrolitilor. Multe dintre minerale sunt asociate fie cu proteine, fie cu globule de grasime, iar acest lucru pare sa faciliteze absorbtia lor. Au fost identificati factori specifici de legare pentru fier si zinc, care fac absorbtia acestor minerale din laptele uman mult mai mare decat cea din formula.

Necesarul de nutrienti pe zi la bebelusii pana intr-un an

Nutrienti 0-3 luni 4-6 luni 7-9 luni 10-12 luni
Proteine ​​(g / zi) 12,5 12,7 13,7 14,9
Tiamina (mg / zi) 0,2 0,2 ​​0,2 ​​0,3
Riboflavina (mg / zi) 0,4 0,4 ​​0,4 ​​0,4
Niacina (acid nicotinic) 3 3 4 5
Folat (µg / zi) 50 50 50 50
Vitamina C (mg / zi) 25 25 25 25
Vitamina A (µg / zi) 350 350 350 350
Vitamina D (µg / zi) 8,5 8,5 7 7
Calciu (mg / zi) 525 525 525 525
Fier (mg / zi) 1,7 4,3 7,8 7,8
Zinc (mg / zi) 4 4 5 5

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole