Stevia stanelor. In ce afectiuni se poate folosi planta care apare pe pasuni

Stevia stanelor

Stevia stanelor (Rumex alpinus) este o planta erbacee, perena, prezenta in jurul stanelor si pe pasunile montane. In scop terapeutic, se folosesc rizomul si radacinile, oferind cateva beneficii pe care nu multi le cunosc.

Rizomii au in compozitia lor tanin, crizofaneina, gluco-emodina, reocrizina si gluco-reina, cu urmatorii agliconi: crizofanol, reumodina, reocrizidina, reina. In plus, s-a identificat o rezina cu puternica actiune laxativa, substante mucilaginoase, ulei gras, fitosteroli, amidon (15%), pectine, glucide, oxalat de calciu etc.

Stevia stanelor are efect purgativ, astringent, cicatrizant, antidiareic (in doze mici) si laxative (in doze mari). De asemenea, este stimulent al musculaturii uterine, antiputrid, favorizeaza digestia si creste cantitatea de urina eliminata.

Stevia stanelor se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

  • Atonie digestiva: se prepara o infuzie dintr-o lingura pulbere de rizom la 250 ml apa. Se da un clocot, apoi se strecoara. Se poate folosi pentru efectul laxativ sau purgativ.
  • Constipatie: se administreaza cate un varf de cutit de pulbere de rizom, seara;
  • Hepatita: intr-o cana cu lapte se adauga 1 lingura de rizom si se lasa la macerat pentru 12 ore, apoi se strecoara. Se administreaza cate o lingura, dimineata la trezire, apoi din ora in ora cate 1 lingura, fiind foarte eficienta la tratarea galbinarii.
  • Rani: extern, se aplica la spalaturi sau comprese din decoct de pulbere de rizom – 1 lingura de pulbere la 250 ml de apa, se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se ia cu lingura din ora in ora.

Vezi si: Reintoarcerea la stane a cainilor ciobanesti carpatini. Ce calitati formidabile are aceasa rasa pura

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...