22.1 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Stevia. Ce efecte si indicatii terapeutice are pentru sanatate

Cine nu a auzit de stevie (Rumex patientia si crispus)? Aceasta este destul de cunoscuta in tara noastra, fiind folosita adesea la ciorbe, in salate, dar si ca planta aromatica.

Stevia are un gust dulce-acrisor si are multe beneficii pentru organismul nostru, deoarece este bogata in vitamine (C, A, E, K), minerale (potasiu, magneziu, calciu, zinc) si fibre, fiind un aliment pretios in special pentru vegetarieni.

Ce efecte terapeutice are stevia

Stevia are efect astringent, antiemetic, depurativ, digestiv, laxativ, diuretic, remineralizant, tonic si distruge o serie de microbi, inclusiv stafilococul.

Stevia are cam aceleasi indicatii ca si spanacul, fiind recunoscuta mai ales pentru efectul sau laxativa, datorita acidului crisofanic.

Stevia – Ce indicatii terapeutice are pentru sanatate

-Stevia se poate consuma ca atare, cruda in diferite salate, eventual in amestec cu frunze de salata verde, fiind benefica in urmatoarele afectiuni interne: afectiuni hepatice, anemie, atonie digestiva (gastrica), afectiuni ale sangelui, blocaj urinar, boli endocrine, constipatie, diabet, diaree, dizenterie, hemoragii uterine, insuficienta hepatica, intoxicatii, laringita, leucoree, obezitate, pneumonie, sifilis, stafilococ, tuberculoza, tulburari de tranzit intestinal, tuse, ulcer gastric si duodenal, varsaturi. La bolnavii de tuberculoza si pneumonie consumul frunzelor de Stevie reduce transpiratiile nocturne si diminueaza intensitatea si frecventa acceselor de tuse.

-Zeama din frunze si radacini pisate de stevie se foloseste foarte mult in afectiunile pielii, tratandu-se bubele dulci, abcesele, furunculele, impetigo, pecinginea, ulcerul cutanat, eczemele sau erizipelul.

-Frunzele de stevie se folosesc ca depurativ, tonic digestiv, vitaminizant. Este un excelent tonic de primavara, care intareste organismul si sunt
foarte indicate in afectiunile endocrine si, de asemenea, nu au efecte secundare nedorite.

Vezi si: Rumex crispus. Ce trebuie sa stii despre planta cunoscuta de toti ca „Macrisul-Calului”

-Cercetari recente au aratat efectele extraordinare ale acestei plante contra diabetului si obezitatii. Consumul steviei in special proaspata sub orice forma, atat frunzele, cat si radacina, contribuie la diminuarea cantitatii de zahar din sange si la o mai buna functionare a pancreasului. Pentru prevenirea si tratarea formelor usoare de diabet, consumul de stevie este indicat mai ales in lunile de primavara, de 5 ori pe saptamana, timp de 1 luna, cel putin 100 g frunze proaspete.

-Radacina proaspata de stevie contine cantitati mari de vitamina C. Aceasta se spala, apoi se rade o cantitate de o lingurita si se poate consuma cate 1-3 lingurite, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inaintea meselor principale, fiind eficienta in icter, insuficienta hepatica, scrobut, diaree si dizenterie.

-Ulcer gastric si duodenal – suc de planta se poate folosi o perioada lunga de timp. Ca sa fie mai eficient se poate sa se ia impreuna cu suc de morcovi, varza sau cartof.

-Sub forma de decoct, radacina de stevia este eficienta in afectiunile sangelui. O lingurita de radacina maruntita (proaspata sau uscata) se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani de decoct pe zi, dar nu mai mult de 1 luna.

-Sub forma de infuzie, stevia este recomandata in caz de constipatie. Se pun 20-30 g frunze maruntite la 1 litru de apa pentru 24 ore, apoi se strecoara si
se consuma in cursul zilei pentru efectul depurativ si in caz de constipatie cronica. Este un laxativ usor 100% natural care nu da dependenta.

-Infuzia preparata din 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, este indicata in: tuse, varsaturi, laringita, blocaj urinar, sifilis, leucoree, intoxicatii, stafilococ, reumatism. La bolnavii de tuberculoza si pneumonie, consumul frunzelor de Stevie reduce transpiratiile nocturne si diminueaza intensitatea si frecventa acceselor de tuse.

-Unguentul din stevie ajuta in cazul multor afectiuni de piele: hemoroizilor, a ulcerului cutanat, in adenite, erizipel, scrofuloza, pecingine, impetigo, furunc. Acesta se prepara astfel: 50 g de radacina maruntita se adauga in 250 ml ulei vegetal si se fierbe 3 ore pe baie de apa, apoi se strecoara. Se aplica de 3-4 ori pe zi, in strat subtire. Intern, se poate consuma stevie sub orice forma pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Vezi si: Iarba dulce, indulcitorul natural al sanatatii tale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole