18 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Stanjenelul si cultivarea lui in gradina

Stanjenelul (Iris versicolor) este o planta perena ornamentala, originara din Europa si Asia, ce se remarca prin florile sale minunate si mirosul discret. Genul Iris cuprinde aproximativ 150 de specii, majoritatea fiind destinati plantarii in gradina. Daca si tie iti place aceasta floare, citeste sfaturile noastre despre cultivarea ei in gradina.

Irisul albastru este emblema oficiala a florii din Quebec. De asemenea, in homeopatie, Iris versicolor poate fi utilizat in anumite afectiuni. Vezi si: Stanjenel (Iris versicolor). Ce proprietati medicinale are irisul multicolor

Stanjeneii sau irisii, cum le se mai spune, se gasesc intr-o multime de combinatii cromatice: albastru si mov, alb si galben, roz si portocaliu, brun si rosu.

Inainte de a planta aceste flori in gradina ta, trebuie sa stii ca sunt putin exigente. Acestea au o rezistenta buna la frig, dar speciile cu bulbi necesita uneori mulcirea cu frunze, pentru a le proteja de gerurile aspre.

Aceste flori prefera solurile usor calcaroase si bine drenate, nevoia de apa fiind mai mare in perioada de inflorire. De asemenea, trebuie sa stii ca toate speciile infloresc abundent in locuri insorite.

Stanjenelul si cultivarea lui in gradina – Sfaturi utile

Infiintarea si ingrijirea culturii

  • Stanjenelul se inmulteste vegetativ prin divizarea rizomilor sau prin bulbi, in functie de formatiunile subterane caracteristice speciei. Perioada optima pentru inmultire este iulie-august. Totusi, se poate inmulti si toamna sau primavara devreme.
  • Rizomii scosi din pamant se fragmenteaza in bucati de 6-8 cm lungime, eliminandu-se portiunile imbatranite, fara muguri.
  • Radacinile si frunzele se scurteaza la 5-6 cm fiecare.
  • Plantarea se face in teren bine pregatit inainte, rizomii acoperindu-se cu un strat de 2-3 cm de pamant.
  • Asezarea rizomilor se poate face in cuiburi a cate 2-7 bucati distantate la circa 15 cm sau in randuri, atunci cand se urmareste realizarea de borduri.
  • Dupa plantare se uda.
  • Despartirea rizomilor se face le 3-5 ani o data.
  • Bulbii se scot in fiecare vara dupa uscarea frunzelor si se replanteaza la 10-15 cm distanta.
  • Odata cu primele ingheturi se face mulcirea cu frunze sau paie.
  • Lucrarile de ingrijire constau in afanarea solului, udatul si indepartarea florilor trecute.

Recoltarea

-Recoltarea florilor se face in faza de boboci bine colorati. Nu se Iasa sa se deschida florile, deoarece sunt foarte perisabile la transport. Bineinteles, ca pentru infrumusetarea gradinii, este recomandat sa nu le rupeti 🙂

-Nu taia frunzele irisilor, deoarece acestea reprezinta elementul care ajuta la fotosinteza pentru anul urmator. Se indeparteaza doar frunzele ofilite si taie tulpina irisului pana la nivelul rizomilor pentru a descuraja aparitia putrefactiei.

Vezi si: 20 de trucuri pentru a pastra mai mult timp florile in vaza

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole