Spirulina este o microalga, o planta acvatica de culoare verde-albastruie. Aceasta creste in lacurile calde din zonele tropicale ale Americii si ale Africii si este considerata una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani.
Pe bremuri, spirulina era folosita de azteci pentru proprietatile sale vindecatoare. Acestia preparau din ea medicamente pentru tratarea disfunctiilor hormonale, pentru refacerea convalescentilor si a celor care sufereau de malnutritie.
Totusi, redescoperirea spirulinei ca remediu s-a facut abia in anul 1962 de catre biochimistii francezi. Acestia au descoperit ca spirulina este aproape
in intregime alcatuita din principii active, adica: aminoacizi, polizaharide, minerale, vitamine, clorofila si enzime. Daca o planta medicinala contine
pana la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante vindecatoare de peste 70%.
Iata, asadar, ce compozitie chimica are spirulina:
Spirulina contine proteina naturala usor asimilabila de organism (100 g spirulina contine 60-70 g proteine, adica de 3 ori mai mult decat carnea de porc, de 2 ori mai mult decat carnea de vita si peste si de 1,5 ori mai mult decat soia), clorofila (este cea mai bogata sursa), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, iod, fosfor, brom, zinc, sodiu), vitamine (A, B1, B2, B6, B12, E, acid folic, acid nicotinic, fenilanina), 18 aminoacizi din care 8 esentiali, oligoelemente (seleniu, mangan, cobalt).
Totodata, spirulina contine ficocianina, substanta ca care da culoarea albastra-verzuie si care influenteaza pozitiv functionarea celulelor din maduva osoasa, care au capacitatea de a se transforma in globule rosii si
albe (cele albe se afla la baza sistemului imunitar, iar cele rosii asigura oxigenarea organismului). Hormoni vegetali dintre acestia in special fitocianina care are un rol important in incetinirea procesului canceros sau chiar stagnarea sa si inhibarea dezvoltarii celulelor canceroase.
Iata in ce afectiuni este indicata spirulina:
Afectiuni degenerative, afectiunile pielii, afectiuni hepatice, afectiuni nervoase, afectiuni vasculare, anemie, arsuri, artrita, astm, cancer, leucemie, colesterol, cosmetica, dependenta de droguri, detoxificarea organismului, diabet zaharat tip II, elasticitatea pielii, entorse, epuizare, gastrita, herpes genital, hipercolesterolemie, hipoglicemie, HIV, imbatranire prematura, imunitate scazuta, infectii virale, intoxicatia cu arsenic, limfangite, miopie, mutatii celulare produse de iradiere, obezitate, operatii chirurgicale, orion, piele sensibila la frig si vant, poliartrita reumatoida, rani, regenerarea celulelor, rinita alergica, rupturi musculare, slabiciune musculara, stimularea digestiei, tromboze, tulburari de crestere la copii, viroza gripala.
Spirulina – Beneficii pentru sanatate
-Imunitate crescuta. Spirulina stimuleaza organele implicate in functia imunitara, cum ar fi splina, ficatul, maduva osoasa, ganglionii limfatici, amigdalele si timusul. S-a demonstrat ca anumite extracte speciale de spirulina au o puternica actiune antivirala. Se face o cura de 3 luni cu spirulina, timp in care se iau 2- 4 g din aceasta alga pe zi.
-Viroza gripala. Studiile efectuate in Japonia au aratat ca spirulina combate eficient virozele respiratorii. Aceasta alga impiedeca replicarea virusilor si stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu infectia, impiedicand aparitia unor complicatii bacteriene ale gripei, datorita calitatilor antibiotice. Pentru prevenirea virozei se iau cate 6 tablete (3 g) de spirulina pe zi, iar odata declansata afectiunea se administreaza 8-10 tablete pe zi, pe o perioada de 10 zile.
-Astm. In urma unui studiu efectuat in India, in anul 2001, a reiesit ca administrarea de spirulina bolnavilor cu bronsita astmatiforma si astma bronsic imbunatateste starea generala a acestora. La aproximativ 45% dintre pacientii, frecventa si intensitatea crizelor de astma s-a redus, iar functionarea plamanilor s-a imbunatatit. Se recomanda administrarea a cate 2 capsule (500 mg) de spirulina, de 4 ori pe zi, pe o durata de 45 de zile. Intre 2 cure cu spirulina se face o pauza de 12-14 zile.
-Infectii virale. Numeroase studii efectuate in Japonia, China si India au ajuns la concluzia ca spirulina ajuta nebanuit de mult in cazul infectiilor virale. Se pare ca totul se datoreaza aloficocianinei, o substanta care inhiba replicarea unui numar impresionant de virusi, de la cei care produc gripa,
pana la enterovirusi. In faza acuta a bolii se recomanda administrarea a 5 g (10 capsule) de spirulina pe zi, pe o durata de 14 zile. Pentru infectiile cronicizate se iau 4 g (8 capsule) de spirulina pe zi, pe o durata de 60 de zile.
-Intoxicatia cu arsenic. Spirulina ajuta la eliminarea rapida a arsenicului
din organism. Persoanele intoxicate cu arsenic vor lua cate 5 g de spirulina in cure de 3 saptamani.
-Rinita alergica. In urma unui studiu efectuat in SUA, s-a constatat ca mai bine de 30% dintre pacientii alergici tratati cu spirulina au raspuns pozitiv, fata de doar 5% dintre pacientii din lotul martor, care au luat un remediu
placebo. Se administreaza o doza relativ mica de spirulina, adica 1-2 g pe zi (2-4 capsule) in cure de 8 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
-Cancer si leucemie. Studiile efectuate pe animalele au aratat ca administrarea constanta a spirulinei previne aparitia leucemiei si a bolii canceroase, in general. De asemenea, aceasta protejeaza organismul de actiunea unor cancerigeni chimici cum ar fi fumul de tigara sau E-urile din alimentatie. Se tin cure de 3 luni pe an, timp in care se iau cate 4 g (8 comprimate) de spirulina pe zi.
-Colesterol. Spirulina ajuta la scaderea LDL (colesterolul rau) datorita
prezentei acizilor grasi Omega3 si 6, deci previne aparitia aterosclerozei si a tulburarilor de irigatie sanguina la nivelul central si periferic, regland si
tensiunea arteriala.
-Diminueaza senzatia de foame, fiind eficienta in curele de slabire. Fenilanina din continutul acestei alge actioneaza asupra centrului petitului din creier, diminuand senzatia de foame si mentinand constant nivelul glucozei din sange. In curele de slabire, se iau 2-3 tablete de 500 mg cu o 30 minute inaintea meselor.
-Detoxifica organismul. Spirulina normalizeaza microflora intestinala, curatand organismul de toxine. Se folosesc cate 3 tablete pe zi, timp de 20 de zile, apoi se reduce la 2 tablete pentru 10 zile, dupa care se va mai lua doar 1 tableta pe zi perioade lungi de timp.
-Actioneaza ca un antiinflamator calmand simptomele de artrita si poloartrita reumatoida. Spirulina are efect de dezintoxicarea
organismului, de tonifiere, fiind utila in tratarea multor deficiente in special in cazurile in care sa consumat cantitati mari de carne in alimentatie. Se folosesc cate 3 tablete pe zi, timp de 20 de zile, apoi se reduce la 2 tablete pentru 10 zile, dupa care se va mai lua doar 1 tableta pe zi perioade lungi de timp. In poliartrita reumatoida, se recomanda administrarea a 4-8 capsule de spirulina, in cure de 30 de zile, urmate de alte 15-30 de zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
-S-a demonstrat ca aceasta alga poate limita proliferarea celor mai periculoase virusuri printre care ale gripei de tip A, oreionului (Herpes simplex) si HIV 1. O echipa de cercetatori din Africa a tratat cu spirulina un grup de 84 de copii infectati cu HIV, vreme de 2 luni. La cei 63,6% dintre bolnavii de HIV care au raspuns favorabil la tratament cu aceasta alga, infectia nu a fost oprita, dar s-au inregistrat imbunatatiri considerabile ale starii de sanatate, imbunatatiri care s-au mentinut pe o
perioada destul de lunga de timp. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca spirulina reduce suferinta si ajuta corpul sa lupte cu infectia. Se recomanda 3-4 g de spirulina la copiii de 4-8 ani, 6 g la cei de 8-14 ani si 8 g pentru bolnavii peste 14 ani. Un tratament dureaza 2 luni, care vor fi urmate de 1 luna de pauza, dupa care se poate relua. Se ia cate 3 tablete de 500 mg pe zi.
-Afectiuni vasculare. Spirulina are efect de dezintoxicarea organismului si de tonifiere. Se folosesc cate 3 tablete pe zi, pentru 20 de zile, apoi se reduce la 2 tablete pentru 10 zile, dupa care se va mai lua doar 1 tableta pe zi perioade lungi de timp. Totodata, ajuta la curatirea arterelor.
-Spirulina se recomanda si in caz de epuizare fizica si psihica, deoarece ajuta la oxigenarea corespunzatoare a celulelor, imbunatateste coordonarea motorie si previne aparitia leziunilor musculare. In cazul eforturilor intelectuale indelungate se recomanda 4 g (8 tablete) pe zi, iar in cazul eforturilor fizice mari se pot lua fara riscuri pentru sanatate,
doze mari de 10 g (adica 20 tablete), dar nu pentru o perioada mai lunga de 3 zile.
-Este indicata in anemie. S-a observat ca fierul din compozitia spirulinei este absorbit mult mai usor de catre organism. Se iau cate 2-4 g pe zi (4-8 comprimate) in cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pauza.
-Ofera sanatate pielii si parului. Studiile arata ca spirulina este singurul aliment vegetal care poseda acidul polinesaturat gama-linoleic ca asigura sanatatea pielii si parului. Aplicat extern, sub forma de praf in amestec cu miere sau chiar cu o masa grasa (unt, untura, lanolina, vaselina, etc) in diferite proportii, spirulina ajuta la refacerea pielii. De asemenea, aceasta protejeaza pielea de radicalii liberi, prelungund tineretea biologica a epidermei. In cazul pielii imbatranite prematur, se face o cura interna cu spirulina, la care se poate adauga aplicarea externa cu crema cu spirulina. Tratamentul se face de 2-4 ori pe saptamana, dupa ce am facut in prealabil un dus cald, pentru a indeparta celulele moarte, asa incat spirulina sa isi poata face efectul. Crema cu spirulina elasticizeaza pielea si accelereaza procesele de regenerare la acest nivel.
-Arsuri, rani, operatii chirurgicale. Spirulina stimuleaza cresterea si refacerea tesuturilor afectate local (taieturi, rani post operatorii, arsuri, tesuturi inflamate, etc.). Se recomanda o cura de 3 saptamani, timp in care se administreaza 10 capsule pe zi.
-Dependenta de droguri si alcool. In timpul curelor de dezintoxicare se iau cate 8 g de spirulina intr-o cura unica, cu o durata de 28 de zile. Spirulina ajuta la secretia normala de neurotransmitatori, reduce intensitatea si frecventa fenomenelor de sevraj, ajuta la o recuperare mai rapida, psihica si fizica a pacientului.
-Diabet. Pastreaza nivelul glicemiei la limite normale ajutand la functionarea corecta a pancreasului. Se poate lua concomitent si cu alte medicamente. Se folosesc cate 3 tablete pe zi, pentru 20 de zile, apoi se reduce la 2 tablete pentru 10 zile, dupa care se va mai lua doar o tableta pe zi perioade lungi de timp. In cazul diabetului de tip II, s-a observat ca cei care au consumat 3 g de spirulina zilnic a scazut cu pana la 15% nivelul glicemiei. Se fac tratamente de 6 saptamani c uspirulina, tratamente intre care se lasa un repaus de 2-3 saptamani.
-Gastrita. Primavara si toamna se recomanda o cura de 1 luna, timp in care se administreaza cate 4 g de spirulina pe zi. Acest remediu protejeaza mucoasa gastrica, reduce secretia acida si scade reactivitatea organismului la stresul psihic.
-Herpes genital. In anul 2002, dr. Hernandez- Corona Amida din Mexic a aratat ca spirulina inhiba dezvoltarea virusului Herpes simplex tip 2. Astfel, pentru vindecarea mai rapida si pentru a preveni extinderea acestei afectiuni se recomanda administrarea a 4 g (8 capsule) de spirulina pe zi, timp de 2 saptamani.
-Tromboze. Aceasta alga impiedeca formarea de cheaguri de sange in organism. Se iau cate 4 capsule a 500 mg de spirulina pe zi, in cure de 1 luna, urmate de minimum 2 saptamani de pauza. Vezi si: Ce sunt trigliceridele, la ce riscuri ne pot expune si cum trebuie scazut nivelul lor
-Tulburari de crestere la copii (peste 3 ani). Mai multe studii au arata ca administrarea
de spirulina aduce dupa sine o imbunatatire a dezvoltarii copiilor. Se iau cate 1-2 tablete de spirulina, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale, timp de 1 luna, urmata de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Spirulina ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a functiilor cognitive, ajuta
la dezvoltarea normala a scheletului, impiedica aparitia tulburarilor endocrine care duc la maturizarea prematura sau intarziata.
Precautii si contraindicatii:
Datorita nivelului ridicat de proteine, spirulina se va folosi cu grija de catre cei cu afectiuni renale si atunci cand trebuie redus nivelul de proteine.
De asemenea, se foloseste cu grija la bolnavii cu boli de rinichi, in care li se recomanda consumul redus de proteine. Aceeasi precautie este necesara si in cazul bolnavilor hepatici, care vor lua in primele 5-7 zile, in doze mici (nu mai mult de 1 gram pe zi), marind treptat doza, pana se ajunge la cantitatea normala.
Sfat! Va recomandam spirulina produsa de firmele de la noi din tara, chiar daca spirulina pe care acestea o folosesc, fiind specifica unui climat tropical, este din import. De asemenea, in ciuda efectelor pe care le are ca adjuvant, spirulina nu trebuie considerata un panaceu, in special in afectiunile grave.
Vezi si: Pudra de orz verde, cel mai bun supliment alimentar
Vezi si: Spirulina, un ajutor de nadejde la inceput de primavara
Vezi si: Beneficiile fructelor si legumelor NEGRE. De ce este bine sa le consumam
Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Spirulina, microalga vindecatoare. Ce spun studiile […]