18.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Spelta, cereala versatila si plina de beneficii pentru sanatate

Spelta este o cereala veche, cu origini in Orientul Mijlociu, care a fost cultivata timp de milenii datorita valorii sale nutritive si versatilitatii in bucatarie. Desi a fost inlocuita in mare parte de graul comun in ultimele secole, spelta isi recastiga popularitatea datorita beneficiilor sale pentru sanatate si gustului sau distinct. 

Spelta este plina de nutrienti, vitamine, minerale si compusi organici esentiali pe care alte cereale si forme de grau nu ii contin, ceea ce ar putea explica interesul reinnoit pentru spelta. Denumirea stiintifica a acestei alimente de baza este Triticum spelta, dar este mai frecvent cunoscuta ca grau decorticat sau grau dinkel.

Aceasta cereala este posibil sa fie bogata in carbohidrati, asa cum v-ati astepta, dar se stie, de asemenea, ca este deosebit de ridicata in niveluri de proteine ​​(21% din aportul zilnic recomandat) si nivelurile sale de fibre alimentare (30% intr-o singura portie!). Pe langa acesti compusi importanti, spelta poate contine si niveluri semnificative de fier, mangan, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, niacina, tiamina, vitamina B6 si acid folic, conform USDA.

Spelata – Beneficii pentru sanatate

1. Mai usor de digerat

In comparatie cu graul comun, spelta contine o forma mai slaba de gluten si o cantitate mai mare de fibre solubile, ceea ce o face mai usor de digerat pentru unele persoane care sufera de sensibilitate la gluten sau de alte probleme digestive, precum constipatia, balonarea, crampele, excesul de gaze, diareea si probleme gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerul.

2. Mentine sanatatea inimii

Fibrele din spelta pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) din sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si accidentul vascular cerebral.

3. Regleaza nivelul de zahar din sange

Desi se stie ca zaharurile si carbohidratii simpli sunt nesiguri pentru diabetici, continutul ridicat de fibre din spelta poate preveni aceste efecte si poate ajuta la reglarea eliberarii si descompunerii zaharurilor simple in glucoza. Regland eliberarea de insulina si glucoza in organism, ajuta la gestionarea diabetului pentru cei care il au deja sau impiedica mai multi oameni sa-l dezvolte, arata studiile.

4. Sustine controlul greutatii

Datorita continutului sau ridicat de fibre si proteine, spelta poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce poate contribui la controlul apetitului si la reducerea consumului de alimente in exces.

5. Imbunatateste functia cognitiva

Spelta este o sursa bogata de vitamina B-complex, in special de niacina si riboflavina, care sunt implicate in sustinerea sanatatii creierului si a functiei cognitive. Consumul regulat de spelta poate ajuta la mentinerea claritatii mentale si a concentrarii.

6. Poate regla hormonii

Niacina este una dintre vitaminele esentiale care poate fi gasita in cantitati semnificative in spelta. Ea joaca un rol cheie in glandele suprarenale din organism, in special in productia de hormoni sexuali. Sistemul endocrin este un aspect sensibil si foarte important al sanatatii si al functionarii generale.

7. Promoveaza sanatatea oaselor

Spelta contine o cantitate semnificativa de minerale esentiale pentru sanatatea oaselor, cum ar fi magneziul, fosforul si zincul, care sunt implicate in formarea si intretinerea structurii osoase sanatoase.

8. Poate reduce riscul de anemie

Datorita continutului sau ridicat de fier si vitamina B-complex, spelta poate ajuta la prevenirea si tratarea anemiei prin promovarea productiei de celule rosii din sange si imbunatatirea transportului oxigenului in corp.

!!! In ciuda tuturor acestor beneficii pentru sanatate, spelta contine gluten, care este alergenul care este responsabil pentru bolile asociate. Prin urmare, persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa aleaga alte alternative de cereale/grau.

Vezi si: Secara, cereala nutritiva de care ai nevoie

Vezi si: Orzul, cereala care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta

Vezi si: Hrisca: Sursa excelenta de vitamina B6 si beneficiile sale pentru ficat, imunitate si sistemul nervos

Vezi si: Meiul, superalimentul natural care ajuta la intarirea sanatatii

Vezi si: Quinoa, una dintre cele mai sanatoase seminte. Iata ce beneficii aduce consumul pseudo-cerealei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole