20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Quinoa, una dintre cele mai sanatoase seminte. Iata ce beneficii aduce consumul pseudo-cerealei

Majoritatea dintre noi numim quinoa un bob, dar este de fapt o samanta. Este o pseudo-cereala, deoarece este consumata si gatita la fel ca cerealele si are, de asemenea, proprietati asemanatoare. A fost folosita ca cerealele si consumata ca una dintre sursele alimentare principale, impreuna cu cartoful si porumbul din cele mai vechi timpuri.

Quinoa cunoscuta stiintific ca Chenopodium quinoa este o planta cultivata pe scara larga in familia Chenopodiaceae. Se considera ca isi are originea in regiunea andina din America de Sud. Quinoa alba, quinoa rosie si quinoa neagra sunt cateva soiuri comune de Quinoa. Quinoa de culoare bruna pana la rosu este de fapt plina de substante nutritive importante, minerale si vitamine necesare pentru a duce o viata sanatoasa.

Quinoa este de fapt o planta erbacee anuala care creste pana la 1–2 m inaltime. Aceasta poate fi gasit in crestere in conditii destul de racoroase si prefera solul semi-adanc, bine drenat, nisipos, dar va creste si in soluri argiloase. Quinoa are o tulpina ramificata si tulpina unghiulara, cu nervuri longitudinale cu dungi verzi sau rosii longitudinale. Frunzele sunt, de obicei, frunze alternate, dintate gros, de forma triunghiulara pana la ovate. Florile sunt glomerule, rosiatice, purpuriu – aurii, obisnuite, bisexuale, mici, staminele cu filamente scurte si se gasesc inflorind din iulie pana in august.

In afara de gustul lor minunat, Quinoa este o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 100 grame de Quinoa gatita ofera:

  • 1,167 mg Mangan,
  • 281 mg Fosfor,
  • 0,355 mg Cupru,
  • 2,76 mg Fier,
  • 39,4 g Carbohidrati,
  • 118 mg Magneziu,
  • 78 µg Vitamina B9,
  • 2,02 mg Zinc
  • 0,228 mg de Vitamina B6.

Mai mult, multi aminoacizi, cum ar fi 0,096 g de triptofan, 0,235 g de histidina, 0,29 g de izoleucina, 0,342 g de valina si 0,242 g de treonina se gasesc, de asemenea, in 100 de grame de Quinoa gatita.

Beneficiile consumului acestor seminte excelente

Benefic pentru boala celiaca

Cercetarile sugereaza includerea quinoei la dieta fara gluten a pacientilor cu boala celiaca, deoarece este bine tolerata si nu inrautateste starea. Quinoa, un bob extrem de hranitor, este de obicei sugerat ca parte a unei diete fara gluten. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca proteinele de stocare de quinoa pot motiva raspunsuri imune innascute si adaptative la pacientii celiaci. Vezi si: Seminte de Sacha Inchi, un super-aliment pe care trebuie sa il incerci

Prevenirea osteoporozei

Manganul este un mineral care apare in mod natural in corpurile noastre in cantitati foarte mici. In afara de asta, poate fi gasit si in quinoa intr-o cantitate considerabila. Manganul este un mineral esential legat de ameliorarea sindromului de osteoporoza si osteoartrita. Este un mineral esential pentru a adauga densitate osoasa si densitate totala. O cana gatita cu Quinoa consta in aproximativ 1,167 mg Mangan care ofera 50,74% din valoarea recomandata zilnic. Prin urmare, consumul de quinoa este recomandat pentru a preveni osteoporoza.

Digestia

Fosforul este mentionat in mod regulat ca al doilea mineral cel mai generos din corpul uman si este al doilea element cel mai semnificativ in ceea ce priveste mentinerea sanatatii si integritatii oaselor, dupa calciu. In afara de asta, fosforul joaca un rol important in a ajuta digestia eficienta. Stimuleaza digestia niacinei si riboflavinei intr-un mod eficient. Fosforul vindeca direct constipatiile, indigestia, diareea si, in general, tonifica sistemul digestiv pentru miscari intestinale regulate si sanatoase.

Acest lucru va spori sanatatea sistemului digestiv, precum si a rinichilor, deoarece toxinele sunt eliminate din organism, mai degraba decat reciclarea prin rinichi si sublinierea acestui sistem. Asadar, Quinoa trebuie inclusa in dieta obisnuita pentru a rezolva toate aceste probleme, deoarece o cana gatita cu Quinoa consta din 281 mg Fosfor, care este 40,14% din valoarea recomandata.

Glanda tiroida

Cuprul este important pentru o viata sanatoasa in general, deoarece acest mineral permite procesul metabolic normal impreuna cu aminoacizii si vitaminele. Cuprul nu poate fi obtinut in organism si, prin urmare, trebuie adaugat din surse alimentare externe.

Quinoa consta dintr-o cantitate considerabila de cupru, care este esentiala pentru buna functie a glandei tiroide. O cana de quinoa gatita consta din 0,355 mg de cupru, ceea ce reprezinta 39,44% din valoarea recomandata. Desi excesul de cupru este, de asemenea, un motiv principal pentru o defectiune a tiroidei, de aceea este necesara o cantitate bine echilibrata de cupru in sange. Dezechilibrat poate duce la hipotiroidism sau hipertiroidism.

Sarcina sanatoasa

Fierul este legat de cresterea corespunzatoare a corpului uman si de mentinerea unei sanatati puternice. Deficitul de fier poate cauza slabiciune, oboseala, concentrare slaba si multe altele. In mod similar, fierul este la fel de important pentru femeile insarcinate. Femeile insarcinate trebuie sa consume mai multe alimente bogate in fier, comparativ cu oricine altcineva.

Prin urmare, quinoa, precum si alte alimente bogate in fier trebuie sa fie incluse in dieta femeilor insarcinate in mod regulat, deoarece poate ajuta la indeplinirea cerintelor de fier. De asemenea, femeile insarcinate trebuie sa consume mai multe alimente bogate in grasimi sanatoase si foliate in timpul sarcinii.

Previne atacul de cord

Magneziul este un mineral esential pentru a ramane sanatos. Este necesar sa mentinem normal functiile musculare si nervoase si sa mentinem inima sa bata ritmic. Deficitul de magneziu poate duce la boli de inima, ducand adesea la rezultate fatale. Hrana bogata in magneziu trebuie inclusa pentru a reduce diferitele pericole legate de inima. Aportul de Quinoa protejeaza inima de bataile neregulate ale inimii, precum si protejeaza inima de daune, in principal de stresul muscular. O cana gatita de Quinoa include 118 mg de magneziu, care reprezinta 28,10% din valoarea recomandata zilnic.

Benefic pentru anemie

Vitamina B9 este cunoscuta si sub denumirea de acid folic si apartine familiei complexului de vitamine B. Este vital pentru accelerarea proceselor metabolice din corpul uman. Vitamina B9 este benefica pentru tratamentul pacientilor care sufera de anemie care rezulta dintr-un deficit de acid folic.

Alimentele bogate in vitamina B9 precum Quinoa, legume verzi, branza si ciuperci, precum si suplimente sintetice de acid folic pot fi utilizate pentru a trata aceste afectiuni care rezulta din deficienta de folat. In mod similar, suplimentele de acid folic pot fi, de asemenea, incluse in tratamentul recomandat in principal al problemelor legate de menstruatie, precum si a unor ulceratii ale picioarelor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Studiile arata ca fibrele dietetice contin efecte anti-cancerigene in metastaze si dezvoltarea celulelor canceroase la san la femeile aflate in postmenopauza. Femeile care au consumat cantitatea recomandata de fibre dietetice zilnice au avut o reducere cu 50% a frecventei cancerului mamar. Liganii vegetali gasiti in hrisca sunt transformati in lignani de origine animala in stomac. Lignanii de origine animala sunt vitali pentru apararea impotriva cancerului de san si a altor tipuri de cancer hormonal. Fibrele ajuta la scaderea sanselor de cancer de colon, deoarece fibrele mentin tractul intestinal curat si elimina radicalii liberi. O ceasca de hrisca ofera 20% mai multe fibre zilnice recomandate si nu are calorii. Vezi si: Quinoa, una dintre cele mai sanatoase seminte. Iata ce beneficii aduce consumul pseudo-cerealei […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole