Sparanghel este o leguma gustoasa si sanatoasa care nu ar trebui sa lipseasca din meniul tau. Sparanghelul contine 101% din doza zilnica recomandata de vitamina K, 67% acid folic, fiind totodata bogata si in cupru, seleniu si vitaminele B1, B2, C si E. Asadar, daca te-ai hotarat sa incluzi aceasta leguma in dieta ta, iata ce beneficii te asteapta:
Aceasta leguma are mai multe metode de preparare: prin gatire, fierbere, prajire, la gratar. De asemenea, ca multe alte legume, sparanghelul se foloseste si in stare cruda, dat prin razatoare, in aperitive sau sub forma de suc.
Pe langa substantele enumerate mai sus, aceasta leguma mai are in compozitia sa urmatoarele: apa (90-95%), glucide (1,70 la 3,50%), lipide (0,10 la 0,15%, protide (1,60 la 1.90%), celuloza (0,65 la 0,70%), taminele A, B” B” C, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, fluor, brom, iod, asparagina, metilmercaptan.
Sparanghel – Proprietati:
- Depurativ
- Diuretic
- Drenor hepatic si renal, al intestinului, al plaminilor si al pielii
- Remineralizant
- Afrodisiac
- Fluidifiant sanguin
- Calmant al eretismului cardiac (excitatie nervoasa)
- Determina o scadere a glicozuriei
- Laxativ
Sparanghel – Indicatii terapeutice:
- Astenii fizice si intelectuale, convalescente
- Anemii, anorexii
- Demineralizare
- Insuficienta hepatica si renala (este ideal pentru tratarea afectiunilor renale cu conditia sa nu existe leziuni, caz in care devine contraindicat, deoarece poate agrava afectiunile)
- Digestie lenta
- Litiaza urinara
- Artritism
- Bronsite cronice
- Dermatoze (anumite eczeme)
- Viscozitate sanguina
- Palpitatii
- Diabet
- Nevroza
- Retentii hidrosodate
- Vascozitate sangvina
Este contraindicat in cistite si reumatism.
Preparare:
-Ras proaspat se foloseste in diferite salate.
-Decoct: din 50 g radacina la 1 litru de apa, se fierbe 15 minute si se beau 3 pahare pe zi, pe stomacul gol.
-Sirop: din 5 radacini (ghimpe, sparanghel, molura, (elina si patrunjel): 60-l00 ml pe zi.
-Suc proaspat: 80-l00 ml. Acesta este foarte eficient ca diuretic, mai ales in combinatie cu sucul de morcov. Consumat separat, are o actiune puternica asupra rinichilor. Este foarte util in bolile de rinichi si in procesele inflamatorii glandulare. In anemie si in diabet, sucul de sparanghel se consuma impreuna cu alte sortimente, indicate in tratarea maladiilor respective.
Sfaturi utile:
-Atunci cand cumperi, incearca sa verifici fermitatea si culoarea (verde deschis cu vârfurile mai inchise, spre purpuriu). De asemenea, pastreaza sparanghelul in frigider, înfăşurat într-o pungă sau folie de plastic, dar nu mai mult de 4 zile.
Vezi si: Laptuca. Ce beneficii are salata primaverii
-Prepararea: se spala bine, sub un jet de apa rece, apoi se lasa la scurs pe un prosop de hartie, dupa care se gatesc dupa preferinta. Daca le fierbi, se pune apa cu putina sare la fiert, iar cand clocoteste, se adauga sparanghelul si se lasa 2-6 minute. Daca il prepari pe gratar, se repeta procedura de mai sus, dar se lasa-l doar 1 minut, dupa care se asaza pe gratar.
Vezi si: Revent. Ce proprietati si indicatii terapeutice are
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: