14.8 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Somonul Salbatic: Superhrana pentru creier, oase, ochi, piele si multe altele

Somonul salbatic este adesea considerat una dintre cele mai sanatoase optiuni alimentare datorita continutului sau bogat de nutrienti esentiali. Acest peste delicios nu numai ca ofera o alternativa gustoasa la alte surse de proteine, dar este, de asemenea, o comoara nutritiva pentru sanatatea creierului, a oaselor, a ochilor, a pielii si a multor altor aspecte ale sanatatii umane.

Numeroasele cercetari efectuate de-a lungul timpului pe somon au scos la iveala o lista lunga de potentiale beneficii pentru sanatate. Studiile arata ca acesta poate ajuta de la stimularea functiei creierului pana la imbunatatirea sanatatii oaselor si pielii. In plus, este delicios, usor de adaugat in dieta.

De departe, somonul capturat salbatic este considerat unul dintre cei mai sanatosi pesti disponibili, deoarece furnizeaza o cantitate buna de proteine, grasimi sanatoase pentru inima si vitamine si minerale importante. De aceea, specialistii din domeniul sanatatii recomanda sa includeti una sau doua portii din acest aliment nutritiv in dieta dumneavoastra in fiecare saptamana.

O portie de aproximativ 85 g de somon gatit contine aproximativ:

  • 155 calorii
  • 21,6 g proteine
  • 6,9 g grasime
  • 39,8 micrograme seleniu (57% doza zilnica recomandata)
  • 8,6 mg niacina (43%)
  • 2,6 micrograme de vitamina B12 (43%)
  • 0,8 mg vitamina B6 (40%)
  • 0,4 mg riboflavina (24%)
  • 218 mg fosfor (22%)
  • 0,2 mg tiamina (16%)
  • 1,6 mg acid pantotenic (16%)
  • 534 mg potasiu (15%)
  • 0,3 mg cupru (14%)
  • 31,5 mg magneziu (8%)
  • 24,6 micrograme folat (6%)
  • 0,9 mg fier (5%)
  • 0,7 mg zinc (5%)

Somonul Salbatic – Beneficii pentru sanatate

-Omega-3: Protectie pentru creier

Unul dintre cele mai notabile beneficii ale consumului de somon salbatic este continutul sau ridicat de acizi grasi omega-3, in special acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). S-a demonstrat ca acesti acizi grasi esentiali sunt critici pentru sanatatea creierului, contribuind la functionarea normala a celulelor cerebrale si la dezvoltarea cognitiva. In plus, unele studii pe animale sugereaza chiar ca suplimentarea pe termen lung cu omega-3 poate ajuta la prevenirea si tratarea bolii Alzheimer si a simptomelor Parkinson.

Totodata, somonul ofera atat EPA, cat si DHA , doua tipuri de acizi grasi esentiali pe care organismul le foloseste pentru a reduce inflamatia, ceea ce duce la imbunatatirea functiei creierului.

-Sanatatea oaselor

Somonul salbatic este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina D, care joaca un rol crucial in absorbtia calciului si mentinerea sanatatii oaselor. Vitamina D este esentiala pentru prevenirea bolilor osoase, cum ar fi osteoporoza, si ajuta la mentinerea densitatii osoase in general.

De asemenea, cercetarile sugereaza ca acizii grasi omega-3 gasiti in peste ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor pentru a mentine la distanta afectiuni precum osteoporoza.

-Ochi sanatosi

Datorita continutului sau ridicat de DHA, somonul salbatic este benefic si pentru sanatatea ochilor. Acest acid gras esential este prezent in mod natural in retina, contribuind la mentinerea sanatatii vizuale si la prevenirea unor probleme oculare degenerative.

-Piele radianta si sanatoasa

Acizii grasi omega-3 din somon au si un impact semnificativ asupra sanatatii pielii. Acesti acizi grasi ajuta la mentinerea hidratarii pielii si la reducerea inflamatiei, contribuind astfel la un ten sanatos si stralucitor.

-Proteine de calitate si alti nutrienti esentiali

Pe langa omega-3, somonul salbatic furnizeaza proteine de calitate, esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor din organism. De asemenea, este o sursa excelenta de vitamine precum vitamina B12, care este esentiala pentru sanatatea sistemului nervos si a celulelor sanguine.

-Bogat in vitamina D

Este important de retinut ca nutritia somonului capturat in salbatic contine cu pana la 25% mai multa vitamina D decat nutritia somonului de crescatorie, conform cercetarilor din Boston. Acest lucru este important, deoarece deficienta de vitamina D este legata de orice, de la cancer la scleroza multipla, artrita reumatoida si boli de inima.

Bine de stiut!!!

*Cea mai putin contaminata specie este somonul salbatic din Alaska.  

Majoritatea pestelui pe care il consumam este importat. Problema cu sursele importate este ca standardele de productie straine nu sunt monitorizate si au fost legate de niveluri periculoase de: mercur, pesticide, dioxine, compusi asemanatori dioxinei (DLC), bifenili policlorurati (PCB). De asemenea, din cauza hranei nutritionale slabe, li se administreaza uneori, in comparatie cu omologii lor prinsi in salbatice, somon de ferma:

Contine doar o fractiune de omega-3 sanatosi pentru inima

Contin un nivel semnificativ de toxine, pesticide si antibiotice

Sunt hraniti cu un colorant periculos roz-roscat in mancare pentru a-si face carnea o culoare rosie nenaturala

*In ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate ale nutritiei somonului salbatic, somonul de crescatorie nu numai ca este mai putin hranitor, dar este de fapt periculos pentru sanatatea ta.

Cum alegeti si un peste sanatos si proaspat:

  • Ochi limpezi
  • Colorare constanta, fara pete intunecate
  • Carne ferma, care rasare din nou la atingere
  • Carnea intacta cu osul
  • Fara taieturi in zona abdomenului sau in alte parti ale corpului
  • Fara decolorare
  • Miros proaspat (nu de peste)
  • Branhii rosii stralucitoare la culoare

!!!Cand alegeti un somon sanatos pentru a manca, asigurati-va ca il pastrati in mod corespunzator. Trebuie depozitat in partea cea mai rece a frigiderului, cum ar fi sertarul pentru carne sau cel mai de jos raftul din spatele frigiderului.

Vezi si: Avantajele consumului de peste pentru sanatate

Vezi si: Pericol alimentar. Ce a aratat un studiu efectuat in SUA despre pestele din rauri si lacuri

Vezi si: Cel mai toxic peste. Oamenii il consuma pentru ca este ieftin, dar foarte nesanatos

Vezi si: De ce nu e bun Pangasius – Un peste cu mult prea multe pericole pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole