26.6 C
București
joi, aprilie 11, 2024

Cel mai toxic peste. Oamenii il consuma pentru ca este ieftin, dar foarte nesanatos

Cel mai toxic peste – Pangasius a aparut ca o specie cheie de acvacultura in Vietnam si reprezinta mai mult de 90% din ceea ce este vandut pe piata internationala. Industria a devenit o sursa importanta de ocupare a fortei de munca si de generare de avere in Delta Mekong. Pe scurt, este una dintre povestile cheie de succes ale acvaculturii asiatice. Dar cat de toxic este acest peste, avand in vedere ca este o specie hibrid, special creata pentru a curata toxinele din apa murdara a deltei Mekong?

Pestele creste in raul Mekong, unul dintre cei mai poluati din lume

Industria s-a extins atat in ​​ceea ce priveste productia, cat si comertul. Pangasius este acum tranzactionat in peste 100 de tari din intreaga lume. Este, de asemenea, una dintre primele cinci specii cele mai consumate atat in ​​SUA, cat si in UE si se extinde rapid in Asia si in alte regiuni ale lumii ca sursa ieftina de proteine ​​din peste.

Dar, in acelasi timp, au existat o serie de afirmatii facute cu privire la siguranta si sustenabilitatea pestelui pangasius. Acestea au variat de la declaratiile potrivit carora pangasius este plin de otrava, care creste in raul Mekong puternic poluat. Grupul care face aceste afirmatii este foarte larg. Acesta include membrii ai industriei europene de pescuit si ale industriei de somn de ferma din SUA, preocupata de protejarea pietei europene. Dar se extinde si la ONG-uri si politicieni de mediu.

Afirmatiile lor au avut succes in masura in care continua sa fie difuzate prin intermediul retelelor sociale. Dar, pe de alta parte, nu au afectat in mare masura exporturile.

Toxic, dar foarte consumat

In ciuda continutului sau scazut de proteine ​​si a nivelului sau chiar mai scazut de omega-3, pangasius (Pangasius hypophthalmus) este unul dintre cei mai consumati pesti din lume, in special in Europa. Costul redus, aroma sa buna si o prezentare comerciala sub forma de file fara piele si oase i-au crescut consumul, in special in scoli, centre de varstnici, sectorul hotelier si case.

Cu toate acestea, cea mai mare problema cand vine vorba de pangasius nu este cu adevarat profilul sau nutritional, ci concentratia sa ridicata de mercur. Pestele provine din raul Mekong din Vietnam, unul dintre cei mai lungi afluenti din lume si, de asemenea, unul dintre cei mai poluati datorita prezentei pesticidelor si a altor compusi chimici utilizati in culturile de orez sau a activitatilor umane, cum ar fi defrisarile.

In consecinta, animalul insusi, un peste omnivor si un pradator final, este, de asemenea, foarte contaminat, potrivit mai multor rapoarte, inclusiv unul de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Se stie ca pangasius tinde sa acumuleze concentratii mai mari de metale precum mercurul. Vezi si articolul: Care este cel mai bun peste. Iata tot ce trebuie sa stii despre carnea principalelor specii de pesti

Consumul excesiv de pangasius ar putea contamina populatia cu mercur

„Consumul acestui peste ar putea expune ponderea populatiei cele mai sensibile la diferiti contaminanti care ar putea fi la aceasta specie”, explica Ángel J. Gutiérrez Fernández, profesor al Departamentului de Toxicologie de la Universitatea din La Laguna, catre Sinc, informeaza eurekalert.org.

Pentru a evalua riscul toxic datorat mercurului care ar putea rezulta din consumul de pangasius, o echipa de cercetatori din Insulele Canare a analizat un total de 80 de esantioane de fileuri congelate depozitate in trei zone mari diferite si disponibile consumatorului in produse naturale sau marinate.

Iata ce spun cercetatorii:

„Este necesar sa se controleze exhaustiv continutul de mercur la acest tip de peste”, spune cercetatorul. Analiza, efectuata prin spectrofotometrie de absorbtie atomica a vaporilor reci, arata o gama larga de concentratii de mercur cuprinse intre 0,10-0,69 mg / kg, cu o valoare medie de 0,22 mg / kg.

Potrivit cercetatorilor, desi nu au existat diferente semnificative intre supermarketuri, concentratia medie de mercur in prezentarea pestelui marinat (0,18 mg / kg) a fost mai mare decat cea obtinuta in pangasiusul natural (0,16 mg / kg).

„Odata ce aceste date au fost obtinute si presupunand un consum saptamanal de 350 de grame de pangasius, procentul contributiei la aportul saptamanal tolerabil (TWI) de mercur (4 μg / kg greutate pe saptamana) este de 32% pentru femei si si 27,5% pentru barbati „, spune Gutiérrez.

Cercetatorii concluzioneaza ca, in cazurile in care concentratia maxima permisa este depasita si dupa consumul continuu, poate exista un risc pentru sanatate din cauza acumularii de mercur la adulti si, mai ales, la copii. Pentru cei din urma, acestia recomanda consumul altor pesti in loc de pangasius, datorita contributiei sale nutritive reduse.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole