Mugurii de brad cresc in varful cetinilor si sunt foarte usor de recunoscut, datorita culorii de verde crud. S-a descoperit faptul ca siropul din muguri de brad are numeroase proprietati terapeutice (expectorant, antiseptic, usor diuretic, antitusiv, vitaminizant si tonic general), acesta fiind folosit pe timpuri ca un remediu traditional si de catre indienii americani.
Mugurii de brad se recolteaza in lunile martie si aprilie, prin ruperea ramurelelor de sustinere. Acestia au actiune expectoranta, revulsiva, diuretica, vitaminizanta, astringenta, antidiareica, antireumatica si antinevrotica.
Afla si tu, din acest articol, care sunt beneficiile siropului de brad pentru sanatate si cum se prepara.
Cum se prepara siropul din muguri de brad. 3 retete gustoase si sanatoase
Reteta 1
Pentru aceasta reteta, ai nevoie de muguri de brad, cimbrisor si zahar. Mugurii de brad cu cimbrisorul de camp (cam 10%) se pun la fiert. Apa sa depaseasca cu 10 cm continutul. Se fierb maxim 1 ora, pana mugurii devin foarte moi si acele se desprind foarte usor, apoi se strecoara, iar siropul obtinut se pune iarasi la fiert cu zahar (1 kg de zahar la 1 l de sirop). Se fierbe pana se inchide la culoare, aproximativ 30 de minute. Se lasa la racit si se pune in sticle, dupa care se pastreaza la rece.
Reteta 2
Intr-un borcan de 5 kg se pune alternativ un strat de muguri de brad si unul de zahar (cat sa cuprinda mugurii), ultimul strat sa fie zahar. Se lasa pana cand mugurii lasa un sirop si se strecoara, dupa care se ingroapa borcanul in pamant din primavara pana in toamna (daca ai posibilitatea), si apoi se strecoara siropul si se pune la rece. (Sursa: sihastriaputnei.ro) Vezi si: Ce poti face cu mugurii de brad. 5 retete la care ii putem folosi
Reteta 3
Siropul din muguri de brad preparat prin firbere intr-un sirop de zahar duce de cele mai multe ori la distrugerea proprietatilor. De aceea, iti prezentam si un preparat la rece, care pe langa faptul ca pastreaza toate proprietatile din mugurii de brad, mai are si miere.
Reteta se prepara astfel: intr-un borcan, se asaza muguri de brad si miere, in straturi alternative, ultimul strat trebuie sa fie cu miere si apoi se inchide ermetic borcanul si se pastreaza la loc racoros si intunecat, agitandu-se din cand in cand, pentru ca mierea sa se amestece cat mai bine si sa se dizolve substantele active extrase din mugurii de brad. Se lasa la macerat 1 luna, apoi se strecoara si se pastreaza, in recipiente de sticla, la frigider sau in locuri racoroase.
Ce boli tine la distanta siropul din muguri de brad. Indicatii terapeutice
-Siropul din muguri de brad este indicat in afectiunile respiratorii (bronsite, tuse, astm, TBC), in starile gripale sau raceala. Siropul de brad are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii. Se administreaza cate 1 lingura/adult sau 1 lingurita/copil, dupa masa, de 3-4 ori pe zi, iar in cazul unei crize de tuse puteti sa luati o lingurita ori de cate ori este nevoie. De asemenea, siropul de brad este indicat si in tratarea afectiunilor laringelui si traheei. Astfel, se iau zilnic cate 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere.
-Siropul de brad este recomandat si in caz de anemie. Acesta are efect vitaminizante, stimuleaza si regleaza metabolismul, avand efecte regenerante. Se administreaza cate 2-3 lingurite cu sirop din muguri de brad, inainte de fiecare masa principala, timp de 2 saptamani.
-Siropul de brad trateaza probleme digestive. Acesta are efecte benefice, fiind utile in gastroenterite, litiaza biliara, crampe abdominale, infectii intestinale, colite de fermentatie, vome, diaree, balonari, parazitoze si lipsa poftei de mancare. Se administreaza cate 2 lingurite, cu 10-15 minute inainte de masa.
-Siropul de brad este un remediu util in afectiunile renale (inflamatii renale, cistite, nefrite).
Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: