22.4 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ce poti face cu mugurii de brad. 5 retete la care ii putem folosi

Preparatele pe baza de muguri de brad sunt incredibil de sanatoase. Mugurii de brad se folosesc pentru diverse afectiuni si se prepara in mai multe feluri. Iata cateva dintre retetele cu muguri de brad, pe care le puteti prepara in functie de nevoi.

De la ceai pana la sirop, mugurii de brad sunt folositi de foarte mult timp

Mugurii de brad au efecte benefice nu numai in bolile respiratorii, ci si in bolile digestive, parazitoze, lipsa poftei de mancare, in afectiunile renale, localizate la rinichi sau la vezica urinara si in bolile de nervi.

Principiile active din ramurile tinere , mugurii de brad si rasina au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol eupeptic, diuretic, vitaminizat, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic.

Ceaiul din muguri de brad: se obtine turnand o cana de apa clocotita peste doua linguri de muguri. Se lasa la infuzat 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, in cure de 3-4 saptamani. Ceaiul se recomanda in bolile respiratorii si nervoase, renale si digestive. 

In plus, infuzia din muguri de brad poate fi folosita in inhalatii, de 5-10 minute, pentru activarea circulatiei sangelui spre cap si pentru redarea tonusului la tenurile palide, obosite, fara culoare. Dupa inhalatie, capul se tine acoperit timp de o jumatate de ora si nu se mai iese din casa pana a doua zi.

Sirop din muguri de brad:

  • muguri de brad
  • borcan
  • miere de salcam

Se culeg mugurii in aprilie-mai, care se spala bine. Se pun un strat de muguri, unul de miere pana cand se umple borcanul. Ultimul strat sa fie de miere. Se lasa la macerat la loc racoros cat mai mult timp, de preferat din primavara, cand se culeg mugurii, pana toamna. Siropul rezultat se strecoara si se pune in sticle. Acestea se pastreaza in locuri racoroase.

Se recomanda astenicilor, bolnavilor de plamani, copiilor care nu au pofta de mancare, persoanelor slabite dupa o boala lunga si grea. Mugurii de brad au un gust dulce-acrisor si sunt foarte aromati.

Se pot pastra foarte bine la frigider, in pungi de hartie. Mugurii de brad se pot mesteca zilnic, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa, cate cinci sau sase bucati pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei.

Tinctura din muguri de brad

  • 15 linguri de muguri de brad spalati si tocati marunt;
  • 2 linguri rasina de brad
  • 200 de ml de alcool alimentar, de exemplu tuica de casa sau vodca;
  • un borcan cu inchidere ermetica

Se lasa la macerat timp de 10 zile. Se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se ia cate o lingurita diluata in putina apa, de 3 ori pe zi, in cure de 10-12 zile.

Tinctura de muguri de brad are efecte antiinfectioase si antiinflamatoare si se foloseste cu incredere in gastroenterite, vome si alte afectiuni digestive. Se poate prepara, foarte simplu, acasa.

Ia-ti energie cu un smoothie cu muguri de brad si foloseste crema din muguri pentru calcaie

Smoothie cu kiwi, avocado si muguri de brad

  • 3 kiwi
  • 2 avocado marime potrivita
  • 1 lingura de muguri de brad tocati

Mugurii de brad pot da savoare si aroma deosebita in bauturile sanatoase. Dimineata, pentru a avea mai multa energie, puteti prepara un smoothie rapid, in care sa presarati muguri de brad tocati marunt.

Crema cu muguri de brad pentru pielea aspra a calcaielor si coatelor:

  • 3 muguri de brad
  • 50 ml unt de cacao
  • 2 picaturi ulei esential de santal
  • 10 picaturi ulei esential de muguri de brad

Untul de cacao se topeste pe baie de aburi. Muguri tocati marunt se adauga peste untul de cacao si se lasa la macerat 2 ore. La final se incalzeste, se strecoara, se adauga uleiurile esentiale si se pune in recipientul ales. Inainte de folosire se scoate de la rece, apoi se da in zonele afectate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Intr-un borcan de 5 kg se pune alternativ un strat de muguri de brad si unul de zahar (cat sa cuprinda mugurii), ultimul strat sa fie zahar. Se lasa pana cand mugurii lasa un sirop si se strecoara, dupa care se ingroapa borcanul in pamant din primavara pana in toamna (daca ai posibilitatea), si apoi se strecoara siropul si se pune la rece. (Sursa: sihastriaputnei.ro) Vezi si: Ce poti face cu mugurii de brad. 5 retete la care ii putem folosi […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole