19.8 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sirop din flori de tei. Usor de preparat si excelent pentru sanatate

Florile de tei sunt incredibil de parfumate si ajuta in diverse afectiuni, printre care febra si anxietate. Profitati in aceasta perioada si preparati un delicios sirop din flori de tei.

Potrivit unui raport al Universitatii din Michigan, ingredientele active din tei sunt flavonoide, glicozide (un compus format dintr-un zahar simplu, solubil in apa) si, eventual, un ulei volatil (numit si „uleiuri esentiale” sau uleiuri care se evapora rapid) .

S-a demonstrat ca aceste ingrediente reduc anxietatea la soareci si unele studii clinice limitate au aratat ca pot ameliora stomacul suparat, pot oferi beneficii antispasmodice (in special in intestine) si pot elibera excesul de gaze.

Extractele din tei stimuleaza sistemul imunitar

Se spune ca planta aromatica promoveaza o stare de sanatate optima si capacitatea sistemului imunitar de a combate infectiile, ceea ce poate explica utilitatea acesteia, desi aceasta utilizare este sustinuta de dovezi stiintifice minime.

Florile de tei dulci au fost folosite in medicina populara pentru a promova relaxarea si pentru a ameliora simptomele anxietatii, iar unele studii par sa sustina aceste afirmatii. Vezi si: Florile de tei, mai mult decat sanatate. Cum pot fi folosite in tratamente de frumusete

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractul de tei imita activitatea acidului gaba-aminobutiric (GABA), un produs chimic cerebral care inhiba excitabilitatea in sistemul nervos uman.

Astfel, ceaiul de tei poate promova relaxarea actionand ca GABA. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a afla exact cum se intampla acest lucru.

Durerea cronica afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. In 2016, 20% dintre adultii din SUA au experimentat aceasta afectiune. Interesant este ca unii dintre antioxidantii din ceaiul de tei pot usura durerea, dupa cum arata acest studiu.

Un studiu de 8 saptamani la 50 de femei cu artrita reumatoida, care se caracterizeaza prin articulatii dureroase si rigide, a constatat ca suplimentarea cu 500 mg de quercetina, un antioxidant in ceaiul de tei, a imbunatatit semnificativ simptomele durerii si markerii inflamatiei.

Cantitatea de quercetina sau alti flavonoizi din ceaiul de tei difera foarte mult in functie de marca si de proportiile de muguri, frunze si scoarta intr-un anumit amestec. Asadar, nu se stie cat de mult ajuta in acest caz o simpla cana de ceai de tei, insa consumul unui extract pe baza de flori de tei poate face diferenta.

Scoarta interioara a arborelui de tei a fost asociata cu efecte diuretice si diaforetice. Un diuretic este o substanta care incurajeaza corpul sa excrete mai mult lichid, in timp ce un diaforetic este o substanta care este folosita pentru racirea febrei prin incurajarea transpiratiei.

Ceaiul din flori de tei a fost folosit in medicina populara pentru a promova transpiratia si tusea productiva in cazurile de raceala si gripa.

In Germania, 1-2 cesti (235-470 ml) ceai de tei la culcare este aprobat pentru a fi utilizat ca infuzie care favorizeaza transpiratia la adulti si copii cu varsta peste 12 ani. Aceste efecte pot fi cauzate de combinatia compusilor sai din plante, in special quercetina, kaempferolul si acidul p-coumaric.

Ceaiul din flori de tei este utilizat in medicina populara pentru a promova somnul. Compusii sai vegetali au proprietati sedative puternice, care pot incuraja relaxarea care duce la somn, dupa cum arata unele studii.

Unele dintre componentele florilor de tei, cum ar fi tilirosida, rutozida si acidul clorogenic sunt considerate ca fiind de mare ajutor in scaderea tensiunii arteriala, dupa cum arata studiile.

Un studiu pe soareci a descoperit ca tilirosida, un antioxidant din florile de tei, afecteaza canalele de calciu din inima. Calciul joaca un rol in contractiile musculare ale inimii, conform unor studii.

Soarecii au fost injectati cu doze de 0,45, 2,3 si 4,5 mg de antioxidant pe kilogram (1, 5 si 10 mg pe kg) de greutate corporala. Ca raspuns, tensiunea arteriala sistolica a scazut. Acest lucru poate ajuta la explicarea motivului pentru care ceaiul de tei si extractele pe baza de tei au fost utilizate pentru a reduce tensiunea arteriala in medicina populara.

Sirop din flori de tei

Ingrediente:

  • 3 maini pline de flori de tei proaspete inflorite complet
  • 3-4 litri de apa de izvor
  • 800 de grame de miere (un borcan) sau 1 kg de zahar
  • 100 de grame de sare de lamaie

Instructiuni: Florile nu ar trebui sa se spele, deoarece se pierde tot necatrul. Cel mai bine este ca florile proaspete sa se scuture putin, sa nu aiba insecte. Se pun florile intr-o oala mare, se adauga apa si sarea de lamaie. Se lasa la loc racoros timp de 2-3 zile, timp in care se amesteca zilnic.

Dupa 3 zile se filtreaza si se adauga mierea sau zaharul, se aduce pana la punctul de fierbere, apoi se pune imediat in sticle sterile si se pastreaza in loc intunecat. Siropul se bea mai ales in caz de raceala si poate fi consumat si de catre copii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole