In comparatie cu alte fructe de padure, coacazele negre au cel mai mare continut de antioxidanti si din acest motiv, multi terapeuti recomanda consumul preparatelor din coacaz negru celor care vor sa-si imbunatateasca starea de sanatate.
De asemenea, trebuie sa stiti ca in compozitia acestor fructe exista anumite substante numite „antocianine” care, spre deosebire de alte fructe, pastreaza vitamina C in forma activa in toate preparatele nutritionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior. Pe langa vitamina C, coacazele negre contin si alte vitamine: A, B2, B3, PP, alaturi de minerale esentiale precum: magneziu, potasiu, calciu, fosfor, brom, fier si zinc.
Trebuie sa mai stiti ca siropurile naturale preparate in casa reprezinta cea mai eficienta modalitate de a pastra nealterate principiile active ale fructelor. Iata, asadar, cum se prepara si ce beneficii are siropul de coacaze:
Sirop de coacaze – Reteta
Coacazele se spala si se pun intr-un borcan intre straturi de miere - un strat de fructe (de un deget grosime) si apoi se acopera cu un alt strat de miere. Se lasa la macerat timp de 2 luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Siropul de coacaze este considerat de multi specialisti un adevarat elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii.
Sirop pectoral de coacaze – Reteta
Se pun 250 g fructe la 1 litru de apa, se fierbe pana scade la jumatate, se adauga o cantitate egala de zahar, se fierbe din nou pana scade la jumatate. Se ia o lingura la 2 ore.
Sirop de coacaze – Beneficii
Acest sirop este apreciat ca medicament naturist cu minunate efecte de remineralizare si vitaminizare.
-Siropul de coacaze este un adevarat elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii. In caz de tuse, raguseala, amigdalita, dureri in gat se iau cate opt lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitite putin cate putin pentru a fi cat mai mult timp in contact cu zona afectata.
-Persoanelor care fac eforturi intelectuale mari li se recomanda sa consume cate 1-2 lingurite de sirop mai ales cand apar stari de ameteala, somnolenta sau incapacitate de concentrare. Potrivit cercetatorilor, acest sirop natural de coacaze are un efect pozitiv in ceea ce priveste performantele cerebrale din prima ora dupa consum. Mai mult, analizele la sange au aratat o crestere a concentratiei de monoamine, neurotransmitatori implicati in reglarea starii de spirit.
-Siropul de coacaze este bun pentru bolnavii de guta, reumatism.
-Aduce beneficii celor care sufera de anemie, se simt surmenati, au insuficienta cardiaca si respiratori si sufera de gastrita sau diverse alte boli ale aparatului digestiv.
-Siropul de coacaze poate aduce beneficii si pentru tranzitul intestinal.
-Siropul de coacaze poate trata probleme de constipatie.
Vezi si: Consumul de afine duce la circulatie sanguina sanatoasa. Iata ce alte beneficii mai au afinele
Vezi si: Eridiarom, remediul romanesc obtinut din afine care trateaza diareea
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sirop de coacaze. Cum se prepara si ce beneficii are […]