Siminocul creste in zonele necultivate ale Europei Centrale, de Sud si de Est. Aceasta este o planta erbacee vivace, cu o tija inalta de cateva zeci de centimetri. Are flori rezistente si galbene ca soarele, cunoscuta in popor sub diferite denumiri (flori de paie, iarba flocoasa, imortele, margica, ochisori sau siminic).
In fitoterapie se foloseste inflorescenta ce trebuie culeasa din iunie pana in octombrie.
Planta este bogata in substante amare, taninuri, flavonozizi, saponozide, apigenina, astragalina, coloranti, cvercetrol, hamferol, glicozide, ulei volatil si saruri minerale. Flavonoidele si uleiul esential din flori le confera proprietati diuretice, anti-dispeptice (calmeaza problemele digestive) si coleretice (stimuleaza secretia bilei).
Siminoc – Indicatii terapeutice
Siminocul are rolul de a stimula producerea si circulatia secretiei biliare, de a favoriza inlaturarea nisipului din colecist, de a regla formula sanguina prin scaderea colesterolului si a bilirubinei si de a favorizeaza functiile metabolice ale ficatului, insa trebuie folosit cu atentie de persoanele cu hipertensiune, deoarece poate creste foarte mult.
Iata cum se prepara infuzia de siminoc:
-10 g de flori uscate de planta se pun in 200 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Dupa racire, se administreaza cate 2 linguri, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de 2-3 saptamani, in functie de gravitate.
Tot pentru „bila lenesa”, fitoterapeutii mai recomanda si urmatorul remediu:
-3 linguri flori de siminoc, 5 linguri frunze si flori de coada soricelului, 2 linguri flori de musetel si 5 linguri troscot. O lingura din acest amestec se infuzeaza in 200 ml apa fierbinte pana la racire, la 40 de grade, si se bea strecurat, inainte de culcare, nu mai putin de un sfert de pahar.
Siminocul este si un bun „medicament” impotriva otravirilor cu metale grele, dar si pentru afectiunile rinichilor, deoarece functioneaza ca un diuretic si ajuta la eliminarea nisipului format la rinichi. In aceasta afectiune, se recomanda prepararea unei fierturi din 250 ml lapte in care se adauga 1 lingurita de siminoc. Amestecul se fierbe 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot bea 2 cani pe zi.
Datorita proprietatilor antioxidante, antialergice, antiinflamatorii si astringente, siminocul poate fi folosit si pentru ingrijirea pielii, avand rolul de a indeparta celulele moarte, de a vindeca cicatricele, dermatitele, furunculele si acneea. Pentru comprese cu infuzie se foloseste 1 lingura de plante la 1 cana de apa. Se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze 30 de minute. Este un tratament cosmetic naturalfoarte eficient, fara contraindicatii, insa pentru efecte vizibile, tratamentul trebuie sa se respecte timp de 6 luni.
Precautii
Folosirea ei necesita prescriptie medicala, mai ales daca exista antecedente de litiaza a cailor biliare. De asemenea, siminocul este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Sucul de prune, excelent laxativ si foarte sanatos pentru inima si ficat. Reteta
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Siminocul, „medicament” pentru bolile de ficat si rinichi […]