2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Sfecla rosie. 13 motive pentru care ar trebui sa o incluzi in alimentatia ta

Beneficiile sfeclei rosii sunt cunoscute inca din Antichitate. De exemplu, Aristotel scria despre sfecla rosie ca este o sursa excelenta de vitamine si minerale, care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si lupta cu succes impotriva mai multor afectiuni.

In medicina naturista, sfecla rosie este considerata o adevarata legenda, deoarece proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani.

De culoare rosu aprins pana la bordo, sfecla este o leguma valoroasa, de la care se poate folosi atat radacina, cat si frunzele, deoarece sunt bogate in nutrienti si au proprietati medicinale exceptionale.

Sfecla are un continut bogat in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Totodata, sfecla are un continut de peste 90% apa, este bogata in substante vegetale care ajuta la eliminarea grasimilor si acid glutamic, care ajuta la stimularea sistemului nervos. Vezi si: Sfecla de mare, ajutor in echilibrarea hormonilor si pentru tiroida sanatoasa

Sfecla rosie – Beneficii pentru sanatate

1-Sfecla rosie imbunatateste performantele fizice

Mai multe cercetari publicate anuii trecuti, au scos la iveala ca nivelurile ridicate de azotati din sucul de sfecla duc la imbunatatiri moderate. Oamenii de stiinta care au derulat cercetarea au ajuns la concluzia ca totul se datoreaza continutului de nitrati care ajuta la marirea andurantei in timpul antrenamentelor cu 16%. Nitratii dilata vasele de sange si permit unei cantitati mai mari de oxigen sa ajunga la inima.

2-Sfecla rosie protejeaza ficatul si bila

Sfecla este bogata in betaina, o substanta care stimuleaza functia celulelor hepatice, intareste vezica biliara si ajuta la mentinerea cailor biliare sanatoase, asigura o digestie buna si permite corpului sa elimine rapid produsele finale metabolice si toxinele. Conform medicului american H. C. Vogel, sucul de sfecla rosie si sfecla rosie consumata cruda protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor mai rapida si le stimuleaza functionarea normala.

3-Sfecla rosie este un bun adjuvant in bolile renale

In aceste cazuri, se recomanda consumul unei combinatii din 100 ml de suc de sfecla si 400 ml de suc de morcov. Acest amestec este un puternic diuretic, protejeaza epiteliul renal de infectii si ajuta la refacerea sa in cazul in care a fost lezat de calculi sau infectii. De asemenea, ajuta si la eliminarea mai usoara a calculilor, avand efecte relaxante asupra musculaturii netede.

4-Sfecla rosie are rol detoxifiant

Sfecla rosie sustine perfect orice fel de detoxifiere si curatare interna a corpului. Aceasta ajuta la curatarea colonului, care poate fi accelerata prin consumul de suc proaspat de sfecla si frunzele de sfecla, in fiecare zi.

5-Sfecla rosie regleaza tensiunea arteriala

In urma unui studiu realizat in anul 2008, s-a observat ca un consum de 2 pahare cu suc de sfeclă pe zi, este suficient pentru a menține tensiunea arterială. Se pare ca in 3 ore după ce voluntarii au băut 500 ml suc de sfeclă, tensiunea arterială a scăzut remarcabil și a ramas stabilă până la 24 de ore după consumarea sucului. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.

6-Sfecla rosie protejeaza impotriva cancerului

Sfecla este folosita in terapia tumorala ca masura preventiva impotriva cancerului (colorectal, gastric, pulmonar, testicular, de prostata sau la san) a bolilor de sange si a leucemiei.

Atat sucul de sfecla, cat si sfecla cruda sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase, efectele ei benefice fiind resimtite mai ales atunci cand sunt administrate pe termen lung.

Studiile despre efectele extraordinare ale acestei legume se datoreaza cercetatorului maghiar Alexander Ferenczi, care, incepand din 1950 si pana in anii 80, a facut un numar impresionant de studii pe animale de experienta si pe pacienti umani, care au demonstrat ca aceasta leguma are efecte antitumorale puternice.

Totodata, se pare ca terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a lui Rudolf Breuss si-a dobandit notorietatea actuala in primul rand datorita rezultatelor excelente obtinute in leucemie. Se recomanda consumul a 450 ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 2 luni, urmata de 2 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu niciun alt fel de tratament, alopat sau naturist.

7-Sfecla rosie protejeaza vasele de sange, fiind un bun remediu in cazul varicelor

Pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au un efect uimitor  in mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor. Drept urmare, cei care sunt predispusi genetic spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, iar cei care au deja varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla, pentru a preveni extinderea acestora.

8-Sfecla rosie este eficienta in afectiunile oculare

Intr-un studiu efectuat in Italia, s-a descoperit ca luteina si zeaxantina, doi pigmenti continuti din abundenta in sfecla, previn tulburarile oculare si degenerescenta maculara.

9-Sfecla rosie este eficienta in gastrita hiperacida

S-a dovedit ca sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Pentru rezultate optime, se recomanda combinarea a 100 ml suc de sfecla cu 100 ml de suc de cartofi cruzi si 500 ml de suc de morcov. Acest preparat este eficient pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.

10-Sfecla rosie, un bun adjuvant in diabet

Sfecla rosie ajuta la stabilizarea glicemiei pacientilor cu diabet de tip I si II. Totodata, aceasta leguma are efecte diuretice si previne complicatiile cardiovasculare ale diabetului.

11-Sfecla rosie trateaza anemia

Datorita continutului bogat in fier, magneziu si vitamina B6, sfecla este esentiala pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra acestei afectiuni se recomanda o cura de 1 luna cu sfecla, din care se consuma cate 150 g, o data la 2-3 zile.

12-Sfecla rosie, un bun remediu in caz de ischemie cardiaca, ateroscleroza

Vitaminele din radacina de sfecla impiedica oxidarea colesterolului si trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind sau stopand procesul de ingrosare a acestora. Specialistii recomanda o cura de 4-8 saptamani, timp in care se consuma de 3 ori pe saptamana cate 150 g din aceasta leguma, in alternanta, ca suc si ca salata, de sfecla fiarta sau cruda.

13-Beneficiile frunzelor de sfecla rosie

Frunzele de sfecla au un gust amarui-acrisor, dar sunt bogate in nutrienti. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca frunzele de sfecla contin de 7 ori mai mult calciu decat sfecla normala, de 3 ori mai mult magneziu, de 6 ori vitamina C, de 200 de ori mai multa vitamina A si de 2000 de ori cantitatea de vitamina K.

Frunzele de sfecla rosie au efecte depurative, remineralizante, digestive, anti-anemice si stimulente asupra sistemului limfatic. Acestea ajuta la curatarea corpului de toxine si la alcalinizarea acestuia.

Frunzele de sfecla rosie improspateaza respiratia, ajuta la vindecarea rapida a ranilor (utilizate sub forma de comprese).

Atentie! Persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa evite consumul excesiv de frunze de sfecla, deoarece acestea contin acid oxalic, o substanta care se poate cristaliza in tractul urinar sub forma de calculi (oxalati).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole