14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Sfecla de mare, ajutor in echilibrarea hormonilor si pentru tiroida sanatoasa

Sfecla de mare cunoscuta stiintific sub denumirea de Beta vulgaris maritima este un membru al familiei Amaranthaceae, anterior al familiei Chenopodiaceae. Carl Linnaeus a descris pentru prima data Beta vulgaris in 1753; in a doua editie a Species Plantarum din 1762, a impartit specia in soiuri salbatice si cultivate, dand numele Beta maritima speciei salbatice.

Sfecla de mare este originara de pe coastele Europei, din nordul Africii si din sudul Asiei. Este stramosul salbatic al legumelor comune, cum ar fi sfecla si sfecla de zahar. Frunzele sale au o textura si un gust placut atunci cand sunt servite crude sau gatite si, din aceasta cauza, este cunoscut si sub numele de spanac salbatic.

Utilizarea hranei din sfecla de mare dateaza probabil din vremuri preistorice. Desi Theophrastus (secolul al III-lea i.Hr.) si Dioscoride (secolul I d.Hr.) nu au mentionat utilizarea formelor salbatice, sfecla a fost deja mentionata de Theophrastus printre legumele cultivate cu radacini si frunze carnoase si de Dioscoride pentru proprietatile sale ca medicament pentru diferite afectiuni. In zilele noastre este utilizat la nivel mondial datorita beneficiilor sale uimitoare pentru sanatate.

4 cele mai importante beneficii ale sfeclei de mare

Tiroida sanatoasa

Algele marine sunt unele dintre cele mai excelente surse de iod, iar sfecla de mare este una dintre ele. Expertii in domeniul sanatatii spun ca iodul este important pentru functionarea normala a tiroidei, o glanda situata in gat, ce are sarcina de a controla o multime de procese care au loc in organism, inclusiv reglarea temperaturii si metabolismul.

Ajutor in echilibrarea hormonilor

Una dintre utilizarile traditionale ale sfeclei marine este pentru prevenirea sau tratarea cancerului. Oamenii de stiinta din ziua de azi spun ca este datorita capacitatii sfeclei marine, la fel ca multe alte alge comestibile, de a normaliza nivelul hormonilor. Nu este un secret ca anumite tipuri de cancer, precum cel de san, pot fi uneori cauzate de dezechilibrul hormonal al organismului.

Promoveaza miscarea intestinala regulata

La fel ca atatea alte legume terestre si marine, sfecla de mare este o sursa bogata de fibre alimentare. Tocmai din acest motiv, servite mai des la masa, acestea va pot ajuta sa scapati de constipatie.

Dezintoxica corpul

Sfecla de mare ajuta, de asemenea, la eliminarea deseurilor si a substantelor otravitoare din organism, deoarece contine fibre alimentare. Conform studiilor, diverse legume de mare, cum ar fi sfecla de mare, sunt, de asemenea, extrem de capabile sa melimine anumite metale toxice, astfel ca ele ajuta la evitarea complicatiilor pe care le poate aduce acumularea lor.

Utilizari traditionale si beneficii ale sfeclei de mare

  • Desi putin folosita in herbalismul modern, sfecla de mare are o istorie lunga de utilizare populara, in special in tratamentul tumorilor.
  • Decoctul preparat din sfecla de mare a fost folosit ca remediu pentru tumorile intestinelor.
  • Semintele, fierte in apa, se spune ca vindeca tumorile genitale.
  • Sucul sau alte parti ale plantei se spune ca ajuta in tratamentul tumorilor, leucemiei si a altor forme de cancer, precum cancerul de san, de esofag, de glanda, de cap, de intestin, de picior, de gura, de plamane, de prostata, de rect, de splina, de stomac si de uter.
  • Sucul a fost aplicat ulcerelor.
  • Decoctul este folosit ca purgativ de catre cei care sufera de hemoroizi in Africa de Sud.
  • Frunzele si radacinile sunt folosite ca emenagog.
  • Planta este eficienta in tratamentul viermelui rotund la feline.
  • Pe vremuri, sucul de sfecla de mare a fost folosit ca un remediu pentru anemie si icter galben si, pus in nari pentru a curata capul, pentru a limpezi urechile si pentru a atenua durerea de dinti.
  • Sucul din sfecla marina elimina obstructiile ficatului si splinei.
  • Culpepper a recomandat-o pentru tratarea durerilor de cap si a vertijului, precum si pentru toate afectiunile creierului.
  • Aceasta leguma salbatica este folosita in Italia ca aliment medicamentos impotriva constipatiei atunci cand este consumata in supe.
  • De asemenea, este consumat in scopuri medicinale in Spania ca antiinflamator, laxativ si impotriva dispepsiei.

Utilizari culinare

  • Frunzele tinere sunt consumate crude sau fierte.
  • Inlocuitor de spanac delicios in primavara, frunzele devin mai putin placute pe masura ce sezonul progreseaza, dezvoltand o amaraciune distincta pe vreme calda.
  • Unii oameni nu consuma frunzele crude, deoarece pot lasa un gust neplacut in gura.
  • A fost folosita in mod traditional ca leguma salbatica in mai multe tari mediteraneene, asa cum se raporteaza in Portugalia, Spania, Italia, Lentini si Venza, Slovenia si Croatia.
  • Frunzele tinere ale sfeclei de mare sunt adunate primavara, inainte de dezvoltarea tulpinilor infloritoare, si consumate gatite si puse si in ciorba.
  • Aceasta leguma este in general fiarta, scursa si apoi condimentata cu ulei de masline si lamaie sau otet, prajita cu alte ingrediente, pregatita in tocanite cu leguminoase, in supe amestecate sau in omlete.
  • De asemenea, sunt utilizate pentru prepararea umplerii unor preparate regionale, cum ar fi scacciate focacce italiene sau cuddiruni si placinte traditionale de casa compuse din diferite amestecuri de legume salbatice, cum ar fi cele mentionate in sud-estul Spaniei, Cipru si Iordania.
  • Radacinile acestei specii au fost de asemenea folosite in Tunisia pentru prepararea supelor, iar in perioadele rare, acestea au fost, de asemenea, uscate, macinate si amestecate cu grau sau faina de orz.
  • Alte specii salbatice din acelasi gen sunt consumate si ca legume in Maroc.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. […] Sfecla are un continut bogat in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Totodata, sfecla are un continut de peste 90% apa, este bogata in substante vegetale care ajuta la eliminarea grasimilor si acid glutamic, care ajuta la stimularea sistemului nervos. Vezi si: Sfecla de mare, ajutor in echilibrarea hormonilor si pentru tiroida sanatoasa […]

  2. […] Produse non-organice. Carnea de peste si pestele crescute pe o dieta ne-naturala, axata pe producerea cantitatii, dar nu a calitatii, poate contine niveluri ridicate de hormoni, antibiotice, PCB si mercur. Acestea sunt substante chimice care afecteaza endocrinele – intra in corp si trimit hormonii, precum estrogenul si progesteronul, care nu fac bine. Vezi si: Sfecla de mare, ajutor in echilibrarea hormonilor si pentru tiroida sanatoasa […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole