Oamenii au folosit sarea timp de secole, descoperind de-a lungul anilor foarte multe utilizări ale acesteia, utilizari care depasesc cu mult simpla condimentare a mancarii.
Pe vremuri, sarea era un inlocuitor de nadejde al produselor chimice de curatenie din zilele noastre.
Iata cateva dintre aceste utilizari ale sarii de bucatarie astfel incat, atunci cand aveti nevoie, sa gasiti solutii intr-o biata solnita:
-Mobilierul din ratan sau rachita isi poate pierde din aspectul natural din cauza expunerii la soare, mai ales daca folositi aceste piese pe terasa sau in gradina. Luati o pensula curata si inmuiati-o intr-o solutie de apa calda si sare si apoi aplicati pe mobila din nuiele impletite. Lasati piesele de mobilier sa se usuce in mediul natural si repetati acest proces in fiecare an.
-Prelungiti viata maturii de acasa (matura clasica, din tulpinile plantei omonime), introducand-o intr-o galeata cu apa fierbinte si sare. Lasati matura 20 de minute in apa sarata si apoi indepartati-o.
-Pentru multi, cojitul oualor nu este tocmai activitatea preferata, mai ales cand stratul subtire se lasa greu indepartat. Nu-i nimic, data viitoare veti sti solutia: fierbeti ouale in apa in care strecurati si putina sare.
-Daca vreti sa verificati prospetimea unui ou, folositi o cana cu apa careia ii adaugati doua lingurite de sare. Amestecati si apoi testati oul: daca se scufunda in solutie atunci este proaspat, daca pluteste, atunci nu este si, in consecinta, mai bine incercati altul.
-Aruncati sare pe focul din soba sau semineu daca vreti sa se stinga mai repede. De asemenea, sarea impiedica lemnul care inca mai arde sa degaje funigine, in vreme ce cenusa se curata mai usor la final.
-Turnati periodic in scurgerea chiuvetei de la bucatarie apa fierbinte cu sare; va impiedica acumularea grasimilor pe tevi si va anihila mirosurile neplacute;
-Daca ati varsat vin pe fata de masa sau pe covor, tamponati bine pata cu prosoape de hartie, ca sa absoarba cat mai mult lichid, apoi presarati din belsug sare pe pata; restul de lichid va fi absorbit de sare, iar cateva ore mai tarziu nu trebuie decat sa razuiti si sa aspirati sarea de pe covor sau sa clatiti fata de masa cu apa rece;
-Pentru a albi din nou asternuturile sau fetele de masa ingalbenite din bumbac sau in, fierbeti-le o ora intr-o solutie de sare si bicarbonat;
-Ca sa indepartati petele de mucegai sau rugina, umeziti-le cu un amestec desare si zeama de lamaie, lasati-le la soare cateva ore, dupa care clatiti rufa si lasati-o la uscat.
-Sarea elimina iarba care create printre pavele. Presarati sare peste iarba si turnati apa fierbinte peste ea. Sau presarati sare grunjoasa peste iarba, lasati-o sa actioneze o zi si o noapte, iar apoi turnati peste ea apa calda de la robinet.
-Sarea impiedica inghetarea ferestrelor. Inmuiati un burete in apa cu sare si stergeti ferestrele, iar aceste nu vor mai ingheta. Pentru a avea acelasi efect asupra parbrizului, puneti sare intr-o punga mica de tifon, umeziti-o putin si apoi stergeti geamul masinii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Cititi si:
7 utilizari mai putin cunoscute ale zaharului
Trucuri de curatare eficienta a petelor cu produse naturiste
Trucuri pentru curatarea obiectelor din casa cu otet
Sursa: casepractice.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sfaturile bunicii. 11 utilizari mai putin cunoscute ale sarii de bucatarie […]